ksd photo
ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

H Κωνσταντινούπολη στο… ναδίρ από πλευράς βιωσιμότητας | Η “λιγότερο βιώσιμη πόλη” σύμφωνα με το EIU

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στα… τάρταρα στον Παγκόσμιο Δείκτη Βιωσιμότητας για το 2022 του Economist Intelligence Unit (EIU) κατατάσσεται η μητροπολιτική πόλη της Κωνσταντινούπολης, μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων, δημιουργώντας ανησυχία στους ειδικούς για το μέλλον της πόλης.

Στην κατάταξη, η οποία λαμβάνει υπόψη κριτήρια όπως οι υπηρεσίες υγείας, τα ποσοστά εγκληματικότητας, τα μέσα διαβίωσης, οι υποδομές, οι χώροι πρασίνου και το κυκλοφοριακό ζήτημα, η Κωνσταντινούπολη κατέλαβε την τελευταία θέση μεταξύ 38 ευρωπαϊκών χωρών.

Οι συγκοινωνίες και η κίνηση έρχονται πρώτα ανάμεσα στα προβλήματα της πόλης, όπου υπάρχουν πάνω από 3.000 άνθρωποι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Την ίδια στιγμή, περισσότερα από 4,2 εκατομμύρια οχήματα είναι εγγεγραμμένα στην πόλη, ενώ 2 εκατομμύρια οχήματα κυκλοφορούν στους δρόμους καθημερινά.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι η ζωή στη μεγαλούπολη θα γίνει μη βιώσιμη εάν δεν μειωθεί το τρέχον πληθυσμιακό φορτίο.

Ο πολεοδόμος Erhan Demirdizen περιγράφει την Κωνσταντινούπολη ως “την πόλη χωρίς τέλος”. “Η ιστορία της πληθυσμιακής αύξησης και της απρογραμμάτιστης κατασκευής χρονολογείται πριν από 50 χρόνια”, είπε. Σημείωσε δε, ότι υπήρξε μια αύξηση 50% στον πληθυσμό της πόλης τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ το 15% οφείλεται στην εσωτερική μετανάστευση. “Δεν υπάρχει άλλη ευρωπαϊκή πόλη με τόσο αυξανόμενο πληθυσμό”, τόνισε ο κ. Demirdizen.

“Η ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού και των κατασκευών είναι αποτέλεσμα πολιτικών που ενθαρρύνουν τη μετανάστευση προς τις μητροπολιτικές πόλεις από τις αγροτικές περιοχές”, δήλωσε ο Esin Köymen, επικεφαλής του Επιμελητηρίου Αρχιτεκτόνων της Κωνσταντινούπολης.

Τονίζοντας ότι το 35% των λυμάτων απορρίπτεται στη Θάλασσα του Μαρμαρά, ο ειδικός διαχείρισης καταστροφών, Kubilay Kaptan, προειδοποίησε ότι “Μέσα σε λίγα χρόνια, μπορεί να δούμε σωρούς σκουπιδιών και βρωμιάς παρόμοια με αυτά στο Νέο Δελχί”.

“Η Κωνσταντινούπολη είναι μια πόλη ανοιχτή σε κάθε είδους κινδύνους και καταστροφές, καθώς η κατάσταση στην πόλη έχει γίνει μη αναστρέψιμη”, πρόσθεσε ο κ. Kaptan.

Στη Βιέννη η πρωτιά

Για τρίτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια, η Βιέννη κατέλαβε την πρώτη θέση στη λίστα, ενώ στην πρώτη δεκάδα της κατάταξης κυριαρχούν πόλεις της δυτικής Ευρώπης.

Η Κοπεγχάγη ακολουθεί τη Βιέννη στη δεύτερη θέση, με τη Ζυρίχη να έπεται στην τρίτη θέση, μαζί με το Κάλγκαρι του Καναδά.

Στην πέμπτη θέση συναντάται μία ακόμη καναδική πόλη, το Βανκούβερ, με τη Γενεύη να βρίσκεται στο νούμερο έξι, ακολουθούμενη από τη Φρανκφούρτη, το Τορόντο, το Άμστερνταμ και η δεκάδα ολοκληρώνεται με την Οσάκα της Ιαπωνίας και τη Μελβούρνη.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *