money tourism copyright
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

IATA: Επανήλθαν τα παγκόσμια αεροπορικά ταξίδια στα προ-πανδημικά επίπεδα | Στο 96% του 2019 τον Αύγουστο

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΜΕΛΕΤΕΣ

Συνεχίστηκε η άνοδος των αεροπορικών ταξιδιών τον φετινό Αύγουστο, δίνοντας νέα ώθηση στην εναέρια επιβατική κίνηση, η οποία βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από τα  προ-πανδημικά επίπεδα, όπως αποκάλυψε η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ).

Η συνολική κίνηση τον Αύγουστο, μετρούμενη σε έσοδα επιβατικών χιλιομέτρων (RPK) αυξήθηκε κατά 28,4% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η κίνηση βρίσκεται τώρα στο 95,7% των προ-πανδημικών επιπέδων.

Η διεθνής κίνηση αυξήθηκε κατά 30,4% σε ετήσια βάση και όλες οι αγορές σημείωσαν διψήφια ποσοστιαία αύξηση σε ετήσια βάση. Τα διεθνή RPKs έφτασαν στο 88,5% των επιπέδων του Αυγούστου 2019.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της IATA, Willie Walsh, η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια σημείωσε καλές επιδόσεις τον Αύγουστο. “Για το έτος μέχρι σήμερα, η διεθνής κίνηση έχει αυξηθεί κατά 50% σε σχέση με πέρυσι και τα στοιχεία για τις πωλήσεις εισιτηρίων δείχνουν ότι οι διεθνείς κρατήσεις για ταξίδια ενισχύονται στο τελευταίο μέρος του έτους”, είπε.

Η εξέλιξη των διεθνών αγορών

Η κίνηση των ευρωπαϊκών αερομεταφορέων τον Αύγουστο αυξήθηκε κατά 13,6% ,σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022, ενώ η χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 12,3%.

Οι αεροπορικές εταιρίες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού σημείωσαν αύξηση 98,5% τον Αύγουστο του 2023, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022, συνεχίζοντας να κατέχουν την πρώτη θέση στις περιφέρειες. Η χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 85,5% και ο συντελεστής πληρότητας αυξήθηκε κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 84,2%.

Όσον αφορά τις αεροπορικές εταιρίες της Μέσης Ανατολής σημείωσαν αύξηση 27,3% τον Αύγουστο, σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Η χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 22,7% και ο συντελεστής πληρότητας ανέβηκε κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες στο 83,1%.

Από την πλευρά τους οι αερομεταφορείς της Βόρειας Αμερικής κατέγραψαν αύξηση της κίνησης κατά 18,6% τον Αύγουστο του 2023, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2022. Η χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 17,5% και ο συντελεστής πληρότητας βελτιώθηκε οριακά κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες στο 87,7%, ο οποίος ήταν ο υψηλότερος μεταξύ των περιφερειών για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Η κίνηση των αεροπορικών εταιριών της Λατινικής Αμερικής αυξήθηκε κατά 26,4%, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2022, με τη χωρητικότητα τον Αύγουστο να αυξάνεται κατά 23,8% και τον συντελεστή πληρότητας να αυξάνεται κατά 1,7 ποσοστιαίες μονάδες στο 86,1%.

Αναφορικά με τις αφρικανικές αεροπορικές εταιρίες σημείωσαν αύξηση της κίνησης κατά 26,1% τον Αύγουστο του 2023, σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Η χωρητικότητα τον Αύγουστο αυξήθηκε κατά 25,5% και ο συντελεστής πληρότητας αυξήθηκε κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες στο 76,2%.

Τα εγχώρια RPK στην Ινδία αυξήθηκαν κατά 23,2%, σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν και έχουν πλέον ξεπεράσει τα προ της πανδημίας επίπεδα για επτά συνεχόμενους μήνες.

Εν τω μεταξύ, η εγχώρια αγορά της Ιαπωνίας επηρεάστηκε από τον τυφώνα Khanun, ο οποίος προκάλεσε μεγάλες διαταραχές στην εναέρια κυκλοφορία στη νότια Ιαπωνία. Τα εγχώρια RPK αυξήθηκαν κατά 8,7% σε ετήσια βάση, μειωμένα σε σχέση με την αύξηση 13,4% που καταγράφηκε τον προηγούμενο μήνα.

“Μπαίνοντας στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, η αεροπορική βιομηχανία έχει σχεδόν ανακάμψει πλήρως στα επίπεδα ζήτησης του 2019. Η εστίαση, ωστόσο, δεν ήταν η επιστροφή σε συγκεκριμένο αριθμό επιβατών ή πτήσεων, αλλά η ικανοποίηση της ζήτησης από επιχειρήσεις και ιδιώτες για συνδεσιμότητα που είχε κατασταλεί τεχνητά για περισσότερα από δύο χρόνια”, σημείωσε ο κ. Walsh.

Κα συνέχισε, λέγοντας: “Έχοντας δει τις οικονομικές, κοινωνικές και προσωπικές απώλειες όταν οι αεροπορικές εταιρείες δεν μπορούσαν να πετάξουν κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid-19, ο κλάδος αυτός είναι αποφασισμένος να εξασφαλίσει ένα βιώσιμο μακροπρόθεσμο μέλλον, επιτυγχάνοντας καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050”.

Είπε ότι αυτό ήταν “ξεκάθαρα εμφανές” στο πρώτο Παγκόσμιο Συμπόσιο Βιωσιμότητας της ΙΑΤΑ, που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη (2-4 Οκτωβρίου).

“Γνωρίζουμε ότι οι πελάτες μας θέλουν έναν κόσμο στον οποίο θα μπορούν να απολαμβάνουν την ελευθερία να ταξιδεύουν με βιώσιμο τρόπο. Αυτό το εναρκτήριο Παγκόσμιο Συμπόσιο Βιωσιμότητας ήταν ένα κρίσιμο βήμα για την ευθυγράμμιση των φορέων χάραξης πολιτικής, της αλυσίδας αξίας των αερομεταφορών και των αεροπορικών εταιρειών με τα συγκεκριμένα βήματα που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων”, δήλωσε ο κ.Walsh.

“Θα αξιολογήσουμε την πρόοδο όταν συναντηθούμε ξανά σε ένα χρόνο”, κατέληξε ο επικεφαλής της IATA.

Tagged

1 σχόλιο στο “IATA: Επανήλθαν τα παγκόσμια αεροπορικά ταξίδια στα προ-πανδημικά επίπεδα | Στο 96% του 2019 τον Αύγουστο

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *