iata

Η IATA προτείνει εναλλακτικές λύσεις αντί της καραντίνας, στις διεθνείς αφίξεις

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) προτείνει μερικές εναλλακτικές προκειμένου να μην εφαρμόζεται καραντίνα στις διεθνείς αφίξεις, η οποία ισοδυναμεί με “ταξιδιωτική απαγόρευση”.

Ο Γενικός Διευθυντής και CEO της IATA, Alexandre de Juniac, επισημαίνει ότι η επιβολή καραντίνας στις αφίξεις οδηγεί τα κράτη σε απομόνωση ενώ επί του πρακτέου παρατείνεται το lockdown. Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο προτείνεται μια σειρά από εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες θα έχουν ως στόχο την αποτροπή των νοσούντων από το να ταξιδεύουν, αλλά και την αντιμετώπιση του κίνδυνου της μετάδοσης σε περίπτωση που ένας ταξιδιώτης νοσήσει ύστερα από την άφιξή του.

Οι εναλλακτικές που προτείνονται αφορούν τους εξής τομείς:

Αποφυγή κινδύνου εισαγόμενων κρουσμάτων
  • Αποτροπή των συμπτωματικών επιβατών από το να ταξιδέψουν: Προς τούτο οι αεροπορικές εταιρίες παρέχουν ευέλικτες πολιτικές στην αλλαγή κρατήσεων
  • Μέτρα αντιμετώπισης του υγειονομικού κινδύνου: Προτείνονται οι διαδικτυακές δηλώσεις κατάστασης υγείας, η εξέταση της υγείας και ο έλεγχος της θερμοκρασίας. Σε πρόσφατη έρευνα της IATA το 80% δήλωσε ότι νιώθει πιο ασφαλή για τα ταξίδια εάν εφαρμόζονται έλεγχοι θερμοκρασίας.
  • Τεστ για τον Κορωνοϊό για ταξιδιώτες από χώρες “υψηλού κινδύνου”: Τα τεστ θα πρέπει να πραγματοποιούνται πριν από την άφιξη και ο ταξιδιώτης πρέπει να παρέχει τα απαραίτητα έγγραφα για να αποδείξει ότι το αποτέλεσμα είναι αρνητικό. Τα τεστ πρέπει να είναι γρήγορα, έγκυρα, ευρέως διαθέσιμα, να αναγνωρίζονται από τις κυβερνήσεις και να παραδίδονται στις αρμόδιες αρχές
Αντιμετώπιση κινδύνου σε περίπτωση που κάποιος ασθενής ταξιδεύει

Μείωση κινδύνου μετάδοσης κατά τη διάρκεια της πτήσης: Η IATA ενθαρρύνει σε παγκόσμιο επίπεδο την εφαρμογή των οδηγιών του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας, οι οποίες ακολουθούν τις συστάσεις του EASA και της Αμερικανικής ΥΠΑ. Μερικά από τα μέτρα που προτείνονται είναι η χρήση μάσκας σε όλη την ταξιδιωτική διαδικασία, η απολύμανση, οι δηλώσεις κατάστασης υγείας και η τήρηση της απόστασης (όπου αυτή είναι εφικτή).

Ιχνηλάτιση επαφών: Η γρήγορη ταυτοποίηση και απομόνωση των επαφών του κρούσματος περιορίζει τις οικονομικές και κοινωνικές αναταραχές στον προορισμό. Η νέα τεχνολογία που είναι διαθέσιμη στις ημέρες μας μέσω των κινητών τηλεφώνων παρέχει τη δυνατότητα μίας μερικής αυτοματοποίησης της διαδικασίας ιχνηλάτισης, δεδομένου ότι προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα

Μείωση του κινδύνου μετάδοσης στον προορισμό: Οι κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού στην επικράτειά τους καθώς και για τον περιορισμό των “εισαγόμενων” κρουσμάτων. Επιπλέον, τα πρωτόκολλα ασφαλείας του WTTC παρέχουν ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας και μία ρεαλιστική προσέγγιση με στόχο τον ασφαλή τουρισμό και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά εμπόδια που πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου να εφαρμοστούν τα εναλλακτικά μέτρα. Το κύριο πρόβλημα είναι η προστασία των προσωπικών δεδομένων καθώς και η θέσπιση κοινά αναγνωρισμένων κριτηρίων όσον αφορά της εξετάσεις.

Μία νέα προσέγγιση είναι απαραίτητη, καθώς υπολογίζεται από το WTTC ότι ο κλάδος συνεισφέρει στο 10.3% του παγκόσμιου ΑΕΠ και συντηρεί 300 εκατ. θέσεις εργασίας. Τα μέτρα καραντίνας αποτρέπουν τον κόσμο από το να ταξιδέψει και αυτό αποδεικνύεται και από έρευνα η οποία καταγράφει πως το 83% των ταξιδιωτών δε θα ταξιδέψει, εάν εφαρμόζεται καραντίνα στον προορισμό. Επίσης, ανάλυση των τάσεων κατά τη διάρκεια του lockdown δείχνει πως στα κράτη που έχει επιβληθεί καραντίνα στους εισερχόμενους ταξιδιώτες, οι αφίξεις μειώθηκαν τουλάχιστον κατά 90%.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *