Photo by Vlada Karpovich on Pexels

Ισπανικός Τουρισμός: Στο επίκεντρο οι ψηφιακοί νομάδες | Νέο σύστημα ψηφιακής νομαδικής βίζας

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Νέο σύστημα ψηφιακής νομαδικής βίζας σχεδιάζει η Ισπανία, με “αιχμή του δόρατος” τις φορολογικές ελαφρύνσεις και τη δυνατότητα παραμονής στη χώρα έως και πέντε χρόνια, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει εργαζόμενους, που δουλεύουν εξ αποστάσεως.

Οι βίζες θα προσφέρονται σε άτομα που εργάζονται εξ αποστάσεως για επιχειρήσεις που βρίσκονται εκτός Ισπανίας και που αντλούν το πολύ 20% του εισοδήματός τους από ισπανικές εταιρίες.

Παρότι ο νόμος δεν έχει ακόμη ψηφιστεί και υπάρχουν ορισμένες λεπτομέρειες που πρέπει να αποσαφηνιστούν, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, ότι η βίζα αρχικά θα έχει διάρκεια ισχύος ενός έτους, με δυνατότητα ανανέωσης έως και για πέντε χρόνια, ανάλογα με τις προϋποθέσεις που πληροί ο αιτούν. Οι στενοί συγγενείς, όπως ο σύζυγος ή τα παιδιά, θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στον αιτούντα.

Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι εκτός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι εργάζονται εξ αποστάσεως για τουλάχιστον ένα χρόνο. Πρέπει να έχουν σύμβαση εργασίας ή, εάν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, να αποδείξουν ότι έχουν τακτική παρουσία σε εταιρία εκτός της Ισπανίας.

Πρέπει επίσης να αποδείξουν ότι θα κερδίζουν αρκετά χρήματα για να είναι αυτάρκεις και ότι διαθέτουν διεύθυνση στην Ισπανία. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα πρέπει να υποβληθούν σε έλεγχο ποινικού μητρώου.

Για τα πρώτα τέσσερα χρόνια θα φορολογούνται με 15%, αντί για τον βασικό φορολογικό συντελεστή 25%.

Η Ισπανία εντάσσεται σε ακόμη 15 ευρωπαϊκές χώρες που προσφέρουν ψηφιακή νομαδική βίζα. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι, κάθε χώρα θέτει τις δικές της προϋποθέσεις για την έκδοση βίζας.

Στην Κροατία, για παράδειγμα, οι υποψήφιοι πρέπει να κερδίζουν τουλάχιστον 2.300 ευρώ τον μήνα, στην Εσθονία 3.500 ευρώ, στην Ισλανδία 7.100 ευρώ και στην Πορτογαλία μόνο 700 ευρώ. Θεωρείται ότι η Ισπανία θα ορίσει ένα ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα περίπου 2.000 ευρώ.

Η Ελλάδα εισήγαγε έναν ψηφιακό νομαδικό νόμο τον Οκτώβριο του 2021, προσφέροντας διαμονή από ένα έως τρία χρόνια. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν μηνιαίο εισόδημα 3.500 ευρώ.

Ορισμένες χώρες απαιτούν οι κάτοχοι νομαδικής ψηφιακής βίζας να διαθέτουν μετρητά στην τράπεζα -5.500 ευρώ στην περίπτωση της Τσεχικής Δημοκρατίας. Άλλες χώρες επιμένουν στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας.

Η Μαδρίτη, η Βαλένθια και η Βαρκελώνη είναι ήδη δημοφιλείς στους ψηφιακούς νομάδες της ΕΕ, με την τελευταία να αποδεικνύεται αγαπημένος προορισμός για νεοφυείς επιχειρήσεις, καθώς η πόλη φιλοδοξεί να γίνει τεχνολογικός κόμβος και να εξαρτάται λιγότερο από τον τουρισμό.

Ο νόμος Start Up στοχεύει να εξομαλύνει την πορεία των επιχειρηματιών μέσα από τη διαβόητη ισπανική γραφειοκρατία. Προς το παρόν, χρειάζονται κατά μέσο όρο 20 έως 30 ημέρες για τη δημιουργία μιας εταιρίας στη Βαρκελώνη, σε σύγκριση με μία ημέρα στην Ολλανδία ή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ισπανία κατατάχθηκε στην 30η θέση στην έκθεση ευκολίας επιχειρηματικής δραστηριότητας της Παγκόσμιας Τράπεζας το 2020.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *