©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αυξάνονται οι δαπάνες για διακοπές και ταξίδια των Βρετανών

ΜΕΛΕΤΕΣ ΜΟΝΕΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι δαπάνες για διακοπές και ταξίδια συνέχισαν να αυξάνονται στο Ην. Βασίλειο τον περασμένο μήνα, και μάλιστα με ταχύτερο ρυθμό από άλλες μη βασικές κατηγορίες, όπως διαπιστώνει η τελευταία έκθεση δαπανών της Nationwide Building Society.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι δαπάνες για διακοπές αυξήθηκαν κατά 19% σε ετήσια βάση, ενώ οι δαπάνες για αεροπορικά ταξίδια ήταν 34% υψηλότερες από ό,τι τον Φεβρουάριο του 2022.

Συνολικά, οι μη βασικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 9%, σε σχέση με πέρυσι.

Το ποσό που δαπανήθηκε για φαγητό και ποτά εκτός σπιτιού αυξήθηκε κατά 11% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι δαπάνες για συνδρομές, όπως για παράδειγμα στο Netflix, το Amazon Prime και σε περιοδικά, μειώθηκαν κατά 3%, σε σχέση με πέρυσι.

Η έκθεση αναφέρει ότι η αύξηση των τιμών και των συναλλαγών συνέχισε να τροφοδοτεί την αύξηση των δαπανών των νοικοκυριών τον Φεβρουάριο, ενώ η έρευνα καταναλωτών αποκάλυψε ότι οι καταναλωτές πληρώνουν για βασικές δαπάνες με πιστωτικές κάρτες.

Η μηνιαία έκθεση για τις δαπάνες ανέλυσε περίπου 208 εκατομμύρια συναλλαγές με χρεωστικές, πιστωτικές και άμεσες χρεωστικές κάρτες, με περίπου 7,72 δισεκατομμύρια λίρες να δαπανώνται τον Φεβρουάριο.

Οι συνολικές καταναλωτικές δαπάνες και οι συναλλαγές αυξήθηκαν αμφότερες κατά 10% σε ετήσια βάση.

Ξεχωριστή δημοσκόπηση της Nationwide σε 2.000 άτομα έδειξε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) ανησυχούν για την τρέχουσα κατάσταση των προσωπικών τους οικονομικών και την ικανότητά τους να καλύψουν βασικές δαπάνες. Το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με τον Ιανουάριο (70%).

Σύμφωνα με την έρευνα, οι κυριότεροι τομείς στους οποίους χρησιμοποιούνται οι πιστωτικές κάρτες είναι η αγορά τροφίμων και ποτών στα σούπερ μάρκετ (29%), το φαγητό και το ποτό εκτός σπιτιού (14%), η αγορά καυσίμων/φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων (13%), η δαπάνη για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (12%) και οι διακοπές και τα ταξίδια (11%).

“Συνεχίζουμε να βλέπουμε ετήσια αύξηση των καταναλωτικών δαπανών και, ενώ αυτό μπορεί εν μέρει να αποδοθεί στην αύξηση του κόστους και του πληθωρισμού, καταγράφουμε επίσης ετήσια αύξηση στο επίπεδο των συναλλαγών που πραγματοποιούνται, τόσο σε βασικές, όσο και σε μη βασικές δαπάνες. Αυτό δείχνει ότι, παρά την αύξηση του κόστους, τα νοικοκυριά επιδιώκουν σαφώς να βρουν την ισορροπία μεταξύ του να είναι φορολογικά υπεύθυνα και να μπορούν να ξοδεύουν χρήματα για τα ίδια”, είπε ο Mark Nalder, διευθυντής στρατηγικής πληρωμών και επιδόσεων στην Nationwide Building Society.

Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που ανησυχούν για τα οικονομικά τους έχει μειωθεί ελαφρώς, υπάρχουν άνθρωποι που βασίζονται στην πίστωση ως τρόπο κάλυψης των αναγκών για βασικούς λογαριασμούς.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *