kipriotis
Ξενοδοχείο του ομίλου Κυπριώτη

Λύση προ των πυλών (;) για τον όμιλο Κυπριώτη

ΜΟΝΕΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ξενοδοχειακού ομίλου Κωνσταντίνου Κυπριώτη στην Κω, ο οποίος βαρύνεται με μη εξυπηρετούμενες τραπεζικές υποχρεώσεις της τάξης των 110 εκατ. ευρώ. Ο Έλληνας ξενοδόχος έχει εξασφαλίσει πρόταση διεθνούς fund και ισπανικού ξενοδοχειακού ομίλου, ύψους 95 εκ. €, εκ των οποίων τα 85 εκ. θα αποπληρώσουν τραπεζικό δανεισμό και τα υπόλοιπα 10 εκ., θα χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή προμηθευτών.

kipriotisΥπογραμμίζεται ότι τα δάνεια του ομίλου είναι 80 εκ. €, ενώ δεν υπάρχουν οφειλές σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Την πρόταση αυτή, εν αναμονή δικαστικής απόφασης για το αν θα τεθεί ο όμιλος υπό την διοίκηση των τραπεζών, είναι δύσκολο να την απορρίψουν οι τράπεζες, αβρόχοις ποσίν και την περίοδο αυτή συζητείται με εκπροσώπους των επενδυτών.Υπογραμμίζεται δε ότι ο όμιλος κάθε άλλο παρά υπερδανεισμένος είναι, με βάση την αξία των παγίων στιχείων του.

Το συγκρότημα

Μακράν το μεγαλύτερο τουριστικό συγκρότημα του νησιού, με πέντε ξενοδοχειακές μονάδες και συνολικά 1.483 δωμάτια, βρίσκεται προ του ενδεχομένου να τεθεί σε ειδική διαχείριση και να πουληθεί σε πλειστηριασμό. Το ζήτημα τείνει να εξελιχθεί με το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα για όλους τους εμπλεκομένους, καθώς, εάν η επιχείρηση τεθεί σε ειδική διαχείριση και εκπληστειριαστούν τα ξενοδοχεία, το ποσοστό ανάκτησης των κεφαλαίων των τραπεζών ενδέχεται να είναι χαμηλότερο από αυτό της εισόδου στρατηγικού επενδυτή, σενάριο που έχει επανέλθει στο προσκήνιο ύστερα από σχετική πρωτοβουλία του βασικού μετόχου.

kipriotisΟ λόγος γίνεται για ένα συγκρότημα με 750 εργαζομένους, που δεν έχει άλλες οφειλές παρά μόνον προς τις τράπεζες και λειτουργεί κανονικά, αναφέρει η ιδιοκτησία. Μάλιστα, αυξάνει τα μεγέθη του τόσο σε επίπεδο εσόδων όσο και σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας, σύμφωνα με όσα αναφέρει στην «Κ» ο Κ. Κυπριώτης.

Προσθέτει δε πως οι προβλέψεις του επιχειρησιακού σχεδίου αναδιάρθρωσης που είχε συμφωνηθεί προ τριετίας στο πλαίσιο των τότε συζητήσεων αναχρηματοδότησης επιτυγχάνονται πλήρως. Τότε η κρίση προέκυψε από την αρνητική συγκυρία των προηγουμένων ετών και τη λήξη ομολογιακών που έπρεπε να αναχρηματοδοτηθούν. Ο όμιλος ελέγχει πέντε ξενοδοχεία, δύο πέντε αστέρων, το Panorama Hotel & Suites και το Maris Suites, και τριών, τεσσάρων αστέρων, το Aqualand, το Hippocrates και το Village Resort.

Διακοπή πληρωμών

Ο Κ. Κυπριώτης παραδέχεται πως έχει σταματήσει να καταβάλλει από το 2017 έστω και τόκους, καθώς, όπως ισχυρίζεται, η τελευταία πληρωμή του πιστώθηκε από τις τράπεζες ως έναντι δικαστικών εξόδων και όχι ως δόση. Αλλά οι σχέσεις των δύο πλευρών είχαν ήδη διαρραγεί από το 2016, όταν δεν προχώρησε η υπογραφή της συμφωνίας και έφθασαν στο χειρότερο σημείο όταν ο επιχειρηματίας μήνυσε τραπεζικά στελέχη για προσπάθεια υφαρπαγής του ομίλου του μέσω υπαγωγής του σε ειδική διαχείριση. Οι τράπεζες είχαν καταγγείλει βέβαια τα δάνεια, είχαν «παγώσει» λογαριασμούς και είχανεκδώσει σειρά διαταγών πληρωμής, για τις οποίες οι δύο πλευρές πηγαίνουν συχνά – πυκνά στα δικαστήρια.

kipriotisΤα ξενοδοχεία του ομίλου Κυπριώτη πάντως κατάφεραν να συνεχίσουν να δουλεύουν ενίοτε με απευθείας πληρωμές πρακτόρων-πελατών και προμηθευτών. Ομως η καθημερινή διαχείριση επιβαρύνθηκε και βέβαια αναγκαίες ανακαινίσεις και βαριές συντηρήσεις για να αυξηθούν τα περιθώρια τιμολόγησης του ομίλου ήταν εκτός συζήτησης. Σήμερα, ο όμιλος έχει έσοδο της τάξης των 19.000 ανά δωμάτιο ετησίως και εκτιμά πως, αν είχε αφεθεί να προβεί σε ανακαίνιση με χρηματοδότηση από πελάτες-πράκτορες, θα μπορούσε να ανακαινίσει τις μονάδες ώστε να ανεβάσει το μέσο έσοδο στις 22.000-23.000 ευρώ.

Στρατηγικός επενδυτής

Το τελευταίο διάστημα ο Κ. Κυπριώτης επανήλθε υποβάλλοντας, σύμφωνα με όσα αναφέρει στην «Κ», από κοινού με μεγάλο ισπανικό ξενοδοχειακό όμιλο με διεθνή παρουσία, πρόταση για την αποπληρωμή των δανείων του μέχρι του ποσού των 95 εκατ. ευρώ και ρύθμιση του υπολοίπου. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα περίπου 80 εκατ. από το συνολικό δανεισμό των 110 εκατ. αφορούν το κεφάλαιο και το υπόλοιπο προσαυξήσεις. Μάλιστα, ο επενδυτής φέρεται να έχει καταθέσει και αποδεικτικά διαθεσιμότητας αυτών των κεφαλαίων. Η συγκεκριμένη πρόταση, που, όπως λένε κύκλοι της αγοράς, ενδέχεται να είναι ποιο συμφέρουσα για τους πιστωτές από ό,τι τον πλειστηριασμό, μπορεί να μην είναι δυνατόν να υλοποιηθεί εάν τελικά η απόφαση του πρωτοδικείου οδηγήσει σε ειδική διαχείριση.

Σημειώνεται πως οι οφειλές της επιχείρησης είναι μόνον προς τις τράπεζες και όλοι οι άλλοι προμηθευτές και υποχρεώσεις, σύμφωνα πάντα με τον επιχειρηματία, είναι εξυπηρετούμενες. Με βάση τα μεγέθη που κοινοποίησε η διοίκηση του ομίλου Κυπριώτη στην «Κ», ο κύκλος εργασιών φέτος διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 28 εκατ. ευρώ από 22 εκατ. το 2015 και τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) στα 8 εκατ.από 5 εκατ. προ τριετίας.

Οι ανοδικές επιδόσεις του ομίλου εξηγούνται και από την αυξανόμενη δημοφιλία της Κω, η οποία το 2017 έκλεισε με 2,32 εκατ. ταξιδιώτες από 1,922 εκατ. το 2016. Μέχρι και τον Οκτώβριο φέτος οι αφίξεις αυξήθηκαν επιπλέον 15,1% στα 2,62 εκατ. επιβάτες.
Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της εταιρείας, του 2015, επί των ακινήτων υφίστανται προσημειώσεις από τις τράπεζες Πειραιώς, Eurobank και Αττικής. Η υπαγωγή ή όχι του συγκροτήματος στη διαδικασία της ειδικής διαχείρισης είναι ζήτημα που θα κριθεί εντός των ημερών.

ΠΗΓΗ, ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *