masourakis

Μ. ΜΑΣΟΥΡΑΚΗΣ: Η αποκατάσταση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στις άμεσες προτεραιότητές μας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Τεχνοκράτης με όραμα, σαφείς, μακροπρόθεσμους στόχους, διάθεση για ουσιαστική συνεισφορά και «προίκα» μια δημιουργική, επαγγελματική διαδρομή, σχεδόν 50 χρόνων, ο Μιχάλης Μασουράκης πληροί όλες εκείνες τις προδιαγραφές του άξιου εκπροσώπου της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Ο ίδιος μιλώντας στο τελευταίο τύχος του «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ», λίγο πριν τη μεγάλη «αναμέτρηση», αυτήν της κάλπης, λέει ότι έχει έρθει η ώρα να προσφέρει και στην πράξη, στην αναγέννηση της πατρίδας μας, που είναι προ των πυλών. Δηλώνει δε πως θα προσφέρει τις υπηρεσίες του οπουδήποτε κληθεί.

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σχολιάζει με κάθε ειλικρίνεια τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, λέγοντας με νόημα πως αποσκοπούν στον μετριασμό της εκλογικής ήττας, που θα υποστεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Και παίρνει θέση για μια σειρά κρίσιμων θεμάτων.

Για την ελληνική οικονομία υπογραμμίζει πως πρέπει να διορθωθούν στρεβλώσεις, που είτε αφορούν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, είτε τις συνθήκες, με τις οποίες λειτουργεί η επιχειρηματικότητα. Ενώ για τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού τονίζει πως είναι εξαίρετες και επισημαίνει πως στην επόμενη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όταν θα αρχίσουν να μπαίνουν κεφάλαια στη χώρα για επενδύσεις, το όνομα της Ελλάδας θα αποκτήσει μεγαλύτερο ειδικό βάρος, προσελκύοντας και τουρίστες με υψηλότερα εισοδήματα.

Μελετάτε για εξαιρετικά μακρό χρονικό διάστημα την εξέλιξη της ελληνικής Οικονομίας. Ποιες είναι οι προοπτικές της; Είστε αισιόδοξος;

Οι προοπτικές του «μαγαζιού» είναι εξαίρετες υπό άλλη διεύθυνση! Είμαι αισιόδοξος ότι η επόμενη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα φέρει τη μεγάλη αλλαγή που περιμένει για δεκαετίες ο λαός μας. Και αυτό θα γίνει μέσω της αποκατάστασης της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, με μέτρα που θα δώσουν ώθηση στις ιδιωτικές επενδύσεις για να αυξηθεί η παραγωγικότητα της οικονομίας. Μόνο έτσι θα δούμε να δημιουργούνται νέες θέσει εργασίας για να απεξαρτηθεί ο Έλληνες από τις παροχές που τον καταδικάζουν σε πολιτική «ομηρεία» και, που σε κάθε περίπτωση, έχουν ημερομηνία λήξεως γιατί ούτε δανεικά υπάρχουν πλέον, ούτε μπορεί να συνεχισθεί η υπερφορολόγηση της εργασίας και των επιχειρήσεων, χωρίς να «σπάσει η πλάτη της καμήλας».

Πως κρίνετε τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός;

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αποσκοπούν στον μετριασμό της εκλογικής ήττας που θα υποστεί η αποχωρούσα κυβέρνηση. Ο κόσμος, όμως, που έχει πληρώσει από το υστέρημά του για να μοιράζει σήμερα η κυβέρνηση παροχές και μειώσεις ΦΠΑ δεν τρώει κουτόχορτο. Αλλά ούτε και αυτοί που ωφελούνται δεν θυμούνται που ήταν ο ΦΠΑ πριν αυξηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς, η νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα είναι ξεκάθαρη στις Ευρωεκλογές, πρόκριμα για το τι θα συμβεί και στις εθνικές εκλογές.

Ποια είναι η εκτίμησή σας για την πορεία του ελληνικού Τουρισμού;

Οι προοπτικές του ελληνικού τουρισμού είναι εξαίρετες. Στην επόμενη διακυβέρνηση, όταν θα αρχίσουν να μπαίνουν κεφάλαια στη χώρα για επενδύσεις, το όνομα της Ελλάδας θα αποκτήσει μεγαλύτερο ειδικό βάρος, προσελκύοντας και τουρίστες με υψηλότερα εισοδήματα, που θα έρχονται ως επισκέπτες ή για δουλειές.

Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι, από την πλευρά της προσφοράς, να δημιουργούμε τις ποιοτικές τουριστικές υποδομές που απαιτούν άνθρωποι ανώτερης εισοδηματικής θέσης, αλλά και εν γένει να αυξήσουμε τις κλίνες, μιας και έχει διπλασιασθεί το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα. Με προσοχή, όμως, καθώς οι γεωπολιτικοί λόγοι που ώθησαν το τουριστικό ρεύμα στα ύψη μπορεί να αντιστραφούν. Είναι εκ των ων ουκ άνευ, λοιπόν, να γίνουν επενδύσεις λαμβάνοντας υπόψη και τις νέες τεχνολογίες διαμοιρασμού και να επεκταθούμε και σε άλλες χώρες και κατηγορίες πελατών, προσφέροντας συνδυαστικές υπηρεσίες σε διαφορετικά πελατειακά στρώματα.

Ποια μέτρα κατά την άποψή σας θα πρέπει να ληφθούν για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και του Τουρισμού;

Η επόμενη διακυβέρνηση πρέπει να κάνει πραγματικότητα την Ελλάδα που είναι ανοιχτή για business. Πρέπει να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις που μας κρατούν στον πάτο των διεθνών συγκρίσεων, είτε αυτές αφορούν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, είτε τις συνθήκες με τις οποίες λειτουργεί η επιχειρηματικότητα (γραφειοκρατία, αδιαφάνεια, υψηλή φορολογία, απονομή δικαιοσύνης, κ.ο.κ.), είτε, τέλος, την προετοιμασία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας ενόψει της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης μέσω δημιουργίας ψηφιακών υποδομών και δεξιοτήτων στο εργατικό δυναμικό.

Σας ανησυχεί ο μεσογειακός ανταγωνισμός;

Αν δεν μας ανησυχεί ο ανταγωνισμός, έχουμε ήδη πρόβλημα. Για μένα, οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να αποκτήσουν μερίδιο αγοράς και στις άλλες χώρες που ανταγωνίζεται ο ελληνικός τουρισμός. Δεν θα πρέπει να περιμένουμε το μοιραίο. Πρέπει να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας. Για παράδειγμα, δεν θα ήθελα να δω στο μέλλον κινέζικα και ινδικά κρουαζιερόπλοια να οργώνουν τη Μεσόγειο (γιατί έρχονται), ούτε να αφήσουμε να κτισθούν τουριστικές υποδομές από τρίτους. Πρέπει να είμαστε από πάνω και να ελέγχουμε την κατάσταση.

Θα προσελκύσει επενδύσεις η Ελλάδα; Ποια είναι τα προβλήματα και ποιες οι … λύσεις;

Η Ελλάδα προσελκύει ήδη επενδύσεις, που όμως, είναι συνήθως κεφάλαια για εξαγορές, για αγορές κατοικιών και ξενοδοχείων, με ελάχιστες επενδύσεις στη βιομηχανία. Η θέση μου είναι ότι πρέπει να προσελκύσουμε μεγάλες ξένες επιχειρήσεις, σε όλους τους κλάδους, για εγκατάσταση στην Ελλάδα. Μόνο, έτσι, θα διαχυθεί η τεχνολογία και θα δημιουργηθούν clusters μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η προσέλκυση μιας αυτοκινητοβιομηχανίας, για παράδειγμα, στην Ελλάδα είναι αυτό στο οποίο πρέπει να σκοπεύουμε, και το ίδιο ισχύει για παγκόσμιες αλυσίδες στον τουρισμό, που σε συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις, μπορούν να «απογειώσουν» το ελληνικό ποιοτικό τουριστικό προϊόν.

Γιατί επιλέξατε να είστε υποψήφιος για την Ευρωβουλή;

Είμαι υποψήφιος γιατί έχει έρθει η ώρα να προσφέρω, όχι μόνο με τα γραπτά μου όπως έκανα μια ζωή, αλλά και στην πράξη, στην αναγέννηση της πατρίδας μας, που είναι προ των πυλών. Είτε στο Ευρωκοινοβούλιο, είτε οπουδήποτε αλλού κληθώ, θα προσφέρω τις υπηρεσίες μου, ως απότοκο μια δημιουργικής επαγγελματικής διαδρομής σχεδόν 50 χρόνων.

Tagged

1 σχόλιο στο “Μ. ΜΑΣΟΥΡΑΚΗΣ: Η αποκατάσταση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στις άμεσες προτεραιότητές μας

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *