Photo by Marcus Aurelius on Pexels

Η Μαγιόρκα δεσμεύεται για τον προσβάσιμο τουρισμό | 800 € η μέση δαπάνη ανά ταξίδι

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Στον τουρισμό για τα άτομα με αναπηρία στοχεύει η Μαγιόρκα και στο πλαίσιο αυτό, το νησί των Βαλεαρίδων έχει, ήδη, δρομολογήσει ένα αντίστοιχο σχέδιο προώθησης.

Όπως εξήγησε η πρόεδρος του Consell de Mallorca, Catalina Cladera, στόχος είναι η κοινωνική δικαιοσύνη. “Όλοι πρέπει να μπορούν να επισκέπτονται τη Μαγιόρκα, ανεξάρτητα από την κατάσταση και τις ανάγκες τους”.

Ένα από τα μέτρα που προωθείται είναι η βελτίωση της πληροφόρησης σχετικά με το ισπανικό νησί, με την ενεργοποίηση ενός νέου τουριστικού ιστότοπου, που, επί του παρόντος, είναι στη διαδικασία της δημιουργίας. Ο ιστότοπος θα παρουσιάζει όλη την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα της προσβασιμότητας. Επιπλέον, η Μαγιόρκα θα διοργανώσει φέτος εκπαιδευτικά σεμινάρια για την προσβασιμότητα στον τομέα του τουρισμού, σύμφωνα με το Τουριστικό Ίδρυμα της Μαγιόρκας.

Σχεδιάζονται επίσης ειδικές εκστρατείες μάρκετινγκ. Μεταξύ άλλων, σχεδιάζονται Famtrips τα οποία θα προσφέρουν στους ταξιδιωτικούς εμπειρογνώμονες μια εικόνα και σχετική πληροφόρηση. Προβλέπεται, επίσης, η συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις του κλάδου, όπως η Rehacare 2022.

Σύμφωνα με το Τουριστικό Ίδρυμα της Μαγιόρκας, οι ταξιδιώτες με αναπηρία επιστρέφουν συχνότερα σε έναν προορισμό, εάν αυτός είναι εύκολα προσβάσιμος και χωρίς εμπόδια για αυτούς.

Στα 800 ευρώ το άτομο ανά ταξίδι οι μέσες δαπάνες των ταξιδιωτών με αναπηρία

Με βάση στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), ο τουρισμός ανθρώπων με ειδικές ανάγκες αντιπροσωπεύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μια δυνητική αγορά 80 εκατομμυρίων ατόμων ή 130 εκατομμυρίων, αν συμπεριληφθούν και τα άτομα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες. Επιπλέον, η αγορά αναπτύσσεται λαμβάνοντας υπόψη την πυραμίδα του πληθυσμού σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, και αυτό ισχύει και για άλλα μέρη του κόσμου. Κατά μέσο όρο, τα άτομα με αναπηρία ξοδεύουν 30% περισσότερα χρήματα από τον μέσο ταξιδιώτη (800 ευρώ ανά ταξίδι σε αντίθεση με 600 ευρώ).

Μόλις πριν από περίπου ένα χρόνο, ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO) δημοσίευσε το πρώτο πρότυπο στον κόσμο για τον προσβάσιμο Τουρισμό “ISO 21902 Τουρισμός και συναφείς υπηρεσίες – Προσβάσιμος τουρισμός για όλους – Απαιτήσεις και προτάσεις”. Πρόκειται για διεθνείς προδιαγραφές, που διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση και απόλαυση του τουρισμού για όλους.

Ο UNWTO, το Ίδρυμα ONCE και η UNE (Asociación Española de Normalización) πρωτοστάτησαν στην ανάπτυξη αυτού του πρωτοποριακού προτύπου, το οποίο καθορίζει τις απαιτήσεις και τις συστάσεις για τον προσβάσιμο τουρισμό. Για παράδειγμα, προκειμένου μια παραλία να θεωρείται προσβάσιμη, πρέπει να προσφέρει ντους, τουαλέτες και μια διαδρομή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους. Επίσης, οι προσβάσιμες διαδρομές για τους πεζούς σε ένα φυσικό περιβάλλον πρέπει να παρέχουν, μεταξύ άλλων, ένα συνεχές, σταθερό δάπεδο και σηματοδότηση καθώς και λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδρομή.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού ελπίζει το πρότυπο να αναδειχθεί σε βασικό “εργαλείο” για την επιβολή του δικαιώματος σε όλους να απολαύσουν τον τουρισμό και τον ελεύθερο χρόνο. “Παρά τις προόδους που σημειώθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες, σε πολλές χώρες πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, πριν ο τουριστικός τομέας λάβει υπόψη τις ανάγκες περισσότερων του 1 δισεκατομμυρίου ανθρώπων με αναπηρίες στον κόσμο”, τόνισε κατά την παρουσίαση του ISO 21902 ο Οργανισμός.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *