Photo by Anugrah Lohiya on Pexels

Nέα ερωτηματικά για τη συμφωνία ΕΕ-Κατάρ για τις αερομεταφορές

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ

Μετά τις τελευταίες καταγγελίες για διαφθορά που ταλανίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η διαμάχη για τη συμφωνία ΕΕ-Κατάρ για τους “ανοικτούς ουρανούς” έρχεται εκ νέου στο προσκήνιο.

Το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα στη Γερμανία, μετά την εξεταζόμενη υπόθεση διαφθοράς, με ελληνικό “άρωμα”, επιθυμεί την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής συμφωνίας αεροπορικών μεταφορών με το Κατάρ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο για την πολιτική μεταφορών του FDP στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αντιπρόεδρο της Επιτροπής Μεταφορών, Jan-Christoph Oetjen.

“Η υπόθεση διαφθοράς που αφορά το Κατάρ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγείρει πολλά ερωτήματα. Οι προηγούμενες εκθέσεις για το Κατάρ πρέπει τώρα να επανεξεταστούν. Αυτό περιλαμβάνει επίσης τη συμφωνία αεροπορικών μεταφορών μεταξύ της ΕΕ και του Κατάρ, η οποία συνήφθη πέρυσι”, είπε ο κ. Oetjen.

Το ερώτημα τώρα είναι αν μπορεί να υπήρξαν απόπειρες παρέμβασης εκεί. “Εάν αποδειχθεί ότι το Κατάρ άσκησε επιρροή, η συμφωνία δεν μπορεί να παραμείνει σε ισχύ”, είπε ο κ. Oetjen.

Στο σκάνδαλο διαφθοράς, το Κατάρ φέρεται να προσπάθησε να επηρεάσει αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Βήμα – βήμα προς τους ανοικτούς ουρανούς

Το σκάνδαλο φέρνει στην επιφάνεια τη νέα “συνολική συμφωνία αεροπορικών μεταφορών” μεταξύ της ΕΕ και του Κατάρ. Η αμφιλεγόμενη συμφωνία αεροπορικών μεταφορών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Κατάρ υπεγράφη στα τέλη του 2021 και τέθηκε αμέσως σε ισχύ. Έκτοτε, οι αεροπορικές εταιρίες του Κατάρ κατάφεραν να αυξήσουν σταδιακά τον αριθμό των πτήσεων μεταξύ του εμιράτου και των χωρών της ΕΕ..

Η συμφωνία για τους ανοικτούς ουρανούς επηρεάζει κυρίως την αεροπορική κυκλοφορία σε αγορές της ΕΕ, όπως η Γερμανία, όπου οι αεροπορικές εταιρίες από το Εμιράτο του Κατάρ έχουν μέχρι στιγμής τη δυνατότητα να εκτελούν έναν μέγιστο αριθμό εβδομαδιαίων πτήσεων στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας για την κυκλοφορία.

Η συμφωνία της ΕΕ με το Κατάρ προβλέπει τώρα απεριόριστη πρόσβαση από τον χειμώνα 2024/25. Μέχρι τότε, θα εφαρμοστεί ένα κλιμακωτό σχέδιο, το οποίο θα επιτρέπει περισσότερες συχνότητες κάθε χρόνο.

Αμφιλεγόμενη η συμφωνία

Η συμφωνία αεροπορικών μεταφορών με το Κατάρ είναι εδώ και καιρό αμφιλεγόμενη στην Ευρώπη. Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες και τα συνδικάτα είχαν προσπαθήσει να σταματήσουν τη συμφωνία για τους ανοικτούς ουρανούς μέχρι το τέλος. Η Lufthansa, για παράδειγμα, τάχθηκε επανειλημμένα κατά της συμφωνίας, η οποία παρέχει σταδιακά στην Qatar Airways ελεύθερη πρόσβαση στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.

“Η μαζική επέκταση της πρόσβασης στην αγορά για τις επιδοτούμενες από το κράτος αεροπορικές εταιρίες ήταν ανεύθυνη και θα έθετε σε κίνδυνο αμέτρητες θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, επέκρινε, μεταξύ άλλων, το γερμανικό συνδικάτο των πιλότων Vereinigung Cockpit.

Η κριτική που ασκείται στη συμφωνία δεν έγκειται μόνο στα μονόπλευρα πλεονεκτήματα για την Qatar Airways με την πολύ μικρή εγχώρια αγορά της, αλλά και στη σύνδεση της συμφωνίας με τα εργασιακά και κοινωνικά πρότυπα, για τα οποία το Κατάρ θα πρέπει να δεσμευτεί σε αντάλλαγμα.

Το Κατάρ έχει επανειλημμένα επικριθεί διεθνώς για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, ο διευθύνων σύμβουλος της Qatar Airways, Akbar Al Baker, είχε πρόσφατα εκφράσει την ενόχλησή του για επικρίσεις σχετικά με το Παγκόσμιο Κύπελλο, θεωρώντας ότι πρόκειται για μια αρνητική εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης κατά της χώρας του.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *