Ο απολογισμός του Forum, Smart Hotel – Βιωσιμότητα & Εξοικονόμηση ενέργειας | ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ | VIDEO

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Forum με θέμα Smart Hotel – Βιωσιμότητα & Εξοικονόμηση ενέργειας  που διοργάνωσε την Πέμπτη 14 Απριλίου 2021, το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, σε συνέχεια των επιτυχημένων live εκπομπών, αλλά και παρουσιάσεων προορισμών και σεμιναρίων, που ξεκίνησε τον τελευταίο χρόνο.

Εξαιρετικοί ομιλητές και εισηγητές ανέλυσαν την αναγκαιότητα της  υιοθέτησης πράσινων πρακτικών καθώς η βιωσιμότητα προσδίδει θετική υπεραξία στο brand της τουριστικής επιχείρησης και έχει σημαντικά οφέλη στα κόστη λειτουργίας.

Το πρώτο μέρος του Forum, αφιερωμένο στην Βιωσιμότητα, άνοιξε ένα πάνελ ομιλητών, αποτελούμενο από διακεκριμένους επαγγελματίες του Τουρισμού, αλλά και αρμόδιους από την πλευρά της Πολιτείας, αποτελούμενο απο τους:

  • Δρ. Κυριάκος Γ. Κώτσογλου, Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού Περιφέρειας Κρήτης
  • Αντώνης Μαρίνος, Διευθυντής Γραφείου – Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, YΠΕΝ
  • Γεώργιος Πελεκανάκης, Executive Director of Operations at H Hotels Collection – ΠρόεδροςΠΟΔΙΞ
  • Ελένη Ανδρεάδη, Διευθύντρια Προγραμμάτων Αειφορίας Sani and Ikos Resorts

Απαντήθηκαν ερωτήματα σχετικά με τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας που επηρεάζει σημαντικά το κόστος λειτουργίας των καταλυμάτων καθώς και τις απαιτήσεις των καιρών που συνίστανται στην ανάγκη εξοικονόμησης, όχι μόνο για λόγους μείωσης κόστους, αλλά και για την προσαρμογή των καταλυμάτων στις απαιτήσεις των ταξιδιωτών (και των Tour Operators) για «οικολογικά ξενοδοχεία»

money tourism copyright photo

Καλύφθηκαν αρκετές πλευρές του θέματος, με τον κο Αντώνη Μαρίνο, να αναλύει την κατάσταση στον κλάδο της ενέργειας και να ενημερώνει για τις βασικές γραμμές του νέου προγράμματος Εξοικονομώ, σημισοποιώντας κάποιες απο τις σχεδιαζόμενες λεπτομέρειες του πολυαναμενόμενου αυτού προγράμματος.

pelekanakisΟ κ. Κυριάκος Κώτσογλου, παρέθεσε απόψεις για την σημασία των γενικότερων υποδομών, ενώ ο κ. Γεώργιος Πελεκανάκης και η κα. Ελένη Ανδρεάδη επικεντρώθηκαν στην σημασία που δίνουν οι πελάτες πλέον στην οικολογική υπευθυνότητα.

 

Οι εισηγήσεις

Σε αυτό το σημείο, η κα. Uxue Azprioz, VicePresidentFood& Διευθύντρια Γραφείου Κρήτης TÜV HELLAS (TÜV NORD) ανέλυσε την ανάγκη πιστοποίησης των καταλυμάτων ώστε να αναδεικνύεται η υιοθέτηση των αναγκαίων πράσινων πρακτικών στους ταξιδιώτες

Δείτε την παρουσίαση ΕΔΩ

Ακολούθησε μια σειρά εισηγήσεων,  όπου ο κ. Πάνος Θεοδώρου, Επικεφαλής Τομέα Στρατηγικής & Εμπορικής Ανάπτυξης, Γενική Διεύθυνση Small Business Segment, Eurobank) ανέλυσε τα διάφορα προγράμματα ενίσχυσης που βρίσκονται εν ισχύ, καθώς και τις πολιτικές χρηματοδότησης των τουριστικών επιχειρήσεων απο την Eurobank.

Δείτε την παρουσίαση ΕΔΩ

 

Ο κος Σταύρος Μπουλταδάκης, Υπεύθυνος Προώθησης Συστημάτων Εξοικονόμησης Ενέργειας Κτιρίων, της Siemens, ανέδειξε πως με τα σημερινά έξυπνα συστήματα, τους εξελιγμένοι αισθητήρες θερμοκρασίας και κίνησης και μονάδες ελέγχου, μπορούμε να καταμετρούμε ακριβώς όλες τις καταναλώσεις και πως αυτά μας βοηθούνε να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας

Δείτε την παρουσίαση ΕΔΩ

 

Ενώ ο κος Χρήστος Γκέκας, Academy Supervisor, Mηχαν. Μηχ/κοςΕΜΠ, της LG Electronics Ελλάδας, μίλησε για την εξοικονόμηση που μπορούμε να έχουμε στο πλέον ενεργοβόρο κομμάτι, την Ψύξη / Θέρμανση και πως οι σύγχρονες λύσεις κλιματισμού και θέρμανσης συντελούν σε πολύ μεγάλο βαθμό στην μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης.

Δείτε την παρουσίαση ΕΔΩ

svinou

 

Στο τρίτο μέρος, παρουσιάστηκε απο την κα. Ντίνα Σβύνου  (Πρόεδρος ΙΤΕΠ) μία εξαιρετική πρωτογενή έρευνα, με τίτλο:  Σχεδιάζοντας και υλοποιώντας το «πράσινο» ξενοδοχείο, όπου καταγράφηκε η σημερινή κατάσταση στην Ελληνική Ξενοδοχία στους εξής τομείς:

  1. Ενεργειακή Διαχείριση
  2. Διαχείριση Υδάτινων πόρων
  3. Διαχείριση υγρών αποβλήτων
  4. Διαχείριση αποβλήτων
  5. Πιστοποιήσεις- Χρηματοδοτήσεις

Δείτε την (συνοπτική έκδοση) έρευνα του ΙΤΕΠ, ΕΔΩ.

 

aldemar
Ο κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος/ money tourism copyright photo

Ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με την κα Σβύνου και τον κο Αλέξανδρο Αγγελόπουλο (ΔΣ ΞΕΕ, διευθύνων σύμβουλος Aldemar) για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες Ξενοδόχοι με τους ομιλητές να εστιάζουν ειδικά στην έλλειψη πόρων των μικρομεσαίων μονάδων που θα τους επέτρεπαν να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις αυτές, καθώς η περιορισμένη πρόσβαση των  μονάδων αυτών σε χρηματοδοτικά εργαλεία, δεν τους επιτρέπει να ακολουθήσουν τις εξελίξεις.

 

Η κα. Κιάρα Κόντη (Associate Partner, Climate Change and Sustainability Services at Ernst & Young) ανέδειξε το θέμα στις ευρύτερες διαστάσεις του καθώς η μετάβαση του τουρισμού στην εποχή της κλιματικής αλλαγής ενέχει ευκαιρίες και κινδύνους.

Το forum έκλεισε με την ανασκόπηση του εκδότη του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Κωνσταντίνου Δεριζιώτη και την υπόσχεση ότι σύντομα θα υπάρξουν και άλλες ημερίδες που θα ασχοληθούν με τα πολλά (και επείγοντα) θέματα που ανακύπτουν στην πορεία για την πράσινη μετάβαση.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε, ολόκληρη την ημερίδα, στο κανάλι μας στο YouTube ή την σελίδα μας στο Facebook.

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *