spa
Santo Maris Oia Luxury Suites and Spa Hotel

Αυτές είναι οι 10 κορυφαίες τάσεις στα Spa παγκοσμίως, για το 2021|Σχεδιασμένες για να θεραπεύσουν μυαλό, σώμα και ψυχή

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε μια ακμάζουσα αγορά τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με πολλές δυνατότητες για νεοεισερχόμενους “παίχτες”, έχει αναδειχθεί η βιομηχανία της ευεξίας, με την εταιρία McKinsey, να εκτιμά την αξία της σε περισσότερα από 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια και την ανάπτυξή της σε 5% έως 10%, ετησίως.

Ειδικά μετά τις ανησυχίες για την κρίση ψυχικής υγείας, η οποία απειλεί να “εκτοξευτεί” την μετά-κορωνοϊό εποχή και τη σημασία που δίνουν οι ταξιδιώτες στην υγεία του σώματος και του πνεύματος, η προσφορά υπηρεσιών σπα ή υγείας και ευεξίας από τις επιχειρήσεις φιλοξενίας αναμένεται να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη.

Η McKinsey παρουσίασε τους βασικούς πυλώνες, που καθοδηγούν την αναπτυσσόμενη αγορά υγείας και ευεξίας και οι οποίοι είναι: -καλύτερη υγεία, -καλύτερη φυσική κατάσταση, -καλύτερη διατροφή, -καλύτερη εμφάνιση, -καλύτερος ύπνος, –
καλύτερη ενσυνειδητότητα.

Σύμφωνα με την EHL, τα στοιχεία τα οποία συνθέτουν τις 10 κορυφαίες τάσεις παγκοσμίως στις υπηρεσίες spa, για το 2021, είναι:

Το med spa

Στο μέλλον θα δούμε τη βιομηχανία ευεξίας να απορροφά και να διευρύνει τις υπηρεσίες, τις προσφορές και τα χαρακτηριστικά του σπα και του ίδιου του ξενοδοχείου, το οποίο διαθέτει μερικά από τα πιο σημαντικά βασικά πλεονεκτήματα, για μια παγκόσμια πρόταση ευ ζην. Πολλοί από αυτούς τους προορισμούς ευεξίας υπάρχουν ήδη στην Ασία, προσανατολισμένοι περισσότερο στο πνεύμα, και στις ΗΠΑ, περισσότερο στη φυσική κατάσταση και στη φύση.

Τεχνολογία στα σπα

Καθώς προχωράμε προς την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης (AI), οι νεότερες γενιές είναι σε εγρήγορση για την ανάγκη πρόληψης ασθενειών, αντί να περιμένουν να αρρωστήσουν και να αναζητήσουν θεραπεία. Η θετική ψυχολογία, η αποτελεσματική και προληπτική ιατρική είναι πλέον όροι που χρησιμοποιούνται σε αυτό το αναπτυσσόμενο τμήμα, όπου η βιομηχανία της φιλοξενίας και τα ιαματικά λουτρά είναι ιδανικά τοποθετημένα ώστε να ανταποκριθούν στις φιλοδοξίες των πελατών τους.

Η βιομηχανία της φιλοξενίας πρέπει να προσαρμόσει το ταξίδι των πελατών της προκειμένου να ενσωματώσει τον προγραμματισμό των κατάλληλων υπηρεσιών ευεξίας. Πρώτο βήμα είναι η διάγνωση: όροι όπως “αξιολόγηση” και “συνταγή” χρησιμοποιούνται στην προληπτική υγειονομική περίθαλψη. Θεραπευτικές συνεδρίες ή προγράμματα ευεξίας δεν χρειάζεται να γίνονται πλέον από γιατρούς, αλλά από εκπαιδευμένους φυσιοθεραπευτές και άλλους ειδικούς.

Αυτές οι αξιολογήσεις μπορούν να γίνουν ευκολότερες χάρη στα υποπροϊόντα τεχνητής νοημοσύνης: μηχανήματα γυμναστικής και “σάρωσης” σώματος και συνδεδεμένες συσκευές, που επιτρέπουν τον εντοπισμό πολλών παθήσεων. Η “συνδεδεμένη” υγεία και η παρακολούθηση των διαφόρων αποτελεσμάτων των εξετάσεων θα επιτρέψουν την εξατομίκευση προγραμμάτων πρόληψης υγείας. Αυτός ο τύπος εξατομίκευσης θα ενισχυθεί περαιτέρω ως βασικό πλεονέκτημα της φιλοξενίας.

Μετά τον προσδιορισμό των προβλημάτων ευεξίας και φυσικής κατάστασης, ο διευθυντής προγραμματισμού σπα μπορεί να προσφέρει à la carte ή γενικά προγράμματα που διατίθενται στο σπα, τα οποία θα διευρύνουν και θα διαφοροποιούν την προσφορά, με  υπηρεσίες ευεξίας να προσφέρονται από ειδικούς και όχι από γιατρούς. Οστεοπαθητικοί, γυμναστές, θεραπευτές βαθιών ιστών θα είναι σε θέση να προσφέρουν χαλαρωτικές εμπειρίες. Ψυχολόγοι, δάσκαλοι γιόγκα και άλλοι ειδικοί θα είναι σε θέση να διεξάγουν προσωπικές ή ομαδικές συνεδρίες, με σκοπό τη θεραπεία, τη διαχείριση του άγχους, τη συναισθηματική ισορροπία και τον καλύτερο ύπνο.

Ανθρώπινο άγγιγμα

Οι νεότερες γενιές, όντας εικονικά και ψηφιακά “συνδεδεμένες”, ζουν σε λιγότερο φυσικό περιβάλλον από τους μεγαλύτερους σε ηλικία, οι οποίοι έχουν συνηθίσει να κυκλοφορούν σε έναν πιο εκφραστικό κόσμο. Τον τελευταίο καιρό, ο Covid έχει επιδεινώσει αυτή τη συνήθεια, καθώς οι παραδοσιακοί χαιρετισμοί έχουν σχεδόν εκλείψει (π.χ. χειραψία, αγκαλιά ή φιλί). Η σωματική επαφή θα είναι σε έλλειψη για τη νεότερη γενιά. Τα μασάζ σπα και άλλες θεραπείες, από άτομο σε άτομο, θα προσφέρουν μια μοναδική ανθρώπινη “πινελιά” και θα χρησιμεύσουν ως υπενθύμιση ότι αυτή η βασική παράδοση είναι θεμελιώδης για την ευεξία.

Ένα με τη φύση

Η τακτική επαφή με τη φύση είναι αποδεδειγμένος τρόπος καταπολέμησης του στρες και προαγωγής της ευεξίας. Για τα ιαματικά λουτρά του μέλλοντος, οι αρχιτέκτονες θα πρέπει να ενσωματώνουν όσο το δυνατόν περισσότερα χαρακτηριστικά της φύσης και την κυκλοφορία του αέρα σε όλες τις μορφές του. Θα πρέπει να προσφέρονται εμπειρίες και εξορμήσεις στην περιοχή. Ο χρόνος που περνά κανείς σε φυσικούς εξωτερικούς χώρους έχει σωματικά και ψυχολογικά οφέλη, όπως μείωση του στρες και βελτιωμένη διάθεση.

Εκτός από τα παραδοσιακά πακέτα που προσφέρουν πολλά κέντρα σπα και ευεξίας, που αναδεικνύουν μόνο θεραπείες και χώρους, είναι καλή ιδέα να δημιουργήσετε μεγαλύτερη επίγνωση των πλεονεκτημάτων της μητέρας φύσης μέσα από μονοπάτια στη φύση, θεραπείες στην άγρια φύση και υπαίθρια μασάζ.

Πνευματική ευεξία

Ο ψηφιακά συνδεδεμένος κόσμος έχει πολλά οφέλη αλλά δεν έχει δημιουργήσει ακόμη τον παράδεισο στη γη. Οι νέοι έχουν λιγότερα ζητήματα να αντιμετωπίσουν στον πραγματικό κόσμο, αλλά έχουν άλλες πιέσεις, όπως παρενόχληση στα κοινωνικά δίκτυα, αίσθηση απομόνωσης, άγχος στη δουλειά ή στο σχολείο. Θα γίνουμε μάρτυρες περισσότερων ψυχικών παρά σωματικών ασθενειών στο μέλλον. Το ταμπού των θεμάτων ψυχικής υγείας αρχίζει σιγά-σιγά να καταρρέει, με όλο και περισσότερους ανθρώπους να παίρνουν το θάρρος να μιλήσουν για την κατάθλιψη, την εξάντληση και τα προβλήματα που δεν αφορούν το σώμα.

Η βιομηχανία φιλοξενίας δεν χρειάζεται να μετατραπεί σε προορισμό υγείας, ωστόσο, θα πρέπει να επιδιώξει να προσφέρει μια απάντηση στις προσδοκίες των νέων πελατών, που θα αναζητήσουν μια υγιή ζωή, μακριά από ασθένειες και το περιττό άγχος,  και επιλέγοντας, όταν πηγαίνουν σε εστιατόρια, να γευματίζουν έξυπνα. Όλες οι επαγγελματικές συμπεριφορές θα πρέπει να περιλαμβάνουν μια αίσθηση ενσυνειδητότητας και ισορροπίας.

Διαχείριση του στρες

Τα επίπεδα άγχους αυξήθηκαν για διάφορους λόγους μετά την πανδημία: αίσθημα φόβου και απομόνωσης, απομάκρυνση από την κοινότητα και τα αγαπημένα πρόσωπα, οικονομική ανασφάλεια. Αυτές οι συνθήκες είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία πολλών ανθρώπων. Τι μπορεί να προσφέρει ένα σπα; Σίγουρα μια πιο ήπια επιλογή από το τυπικό φάρμακο σε μορφή  χαπιού.

Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική και οι μέθοδοι της Αγιουρβέδα έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλείς, χάρη στην ολιστική τους προσέγγιση και στον τρόπο που συνδέουν το μυαλό και το σώμα. Η ελκυστικότητά τους έγκειται στο γεγονός ότι αντιμετωπίζουν την πηγή του προβλήματος, όχι μόνο τα συμπτώματα. Ομοίως, οι εναλλακτικές θεραπείες, όπως ο βελονισμός και η ρεφλεξολογία είναι πλέον τόσο γνωστές όσο το μασάζ και θα πρέπει να αποτελούν απαραίτητα χαρακτηριστικά της προσφοράς σπα.

Αυξημένες διατροφικές ανάγκες

Το κίνημα του βιγκανισμού, που “σαρώνει” στον δυτικό κόσμο, τα τελευταία χρόνια, αυξάνει τη δυναμική του και τη δημοτικότητά του λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για το περιβάλλον, των milienials και των Gen Z.

Πέρα από τον βιγκανισμό, υπάρχουν πολλές δίαιτες που πρέπει να καλυφθούν από τις επιχειρήσεις  (χορτοφαγική, χωρίς γαλακτοκομικά, Celiac κ.λπ.), και υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι, αυξάνονται επίσης οι διατροφικές δυσανεξίες και οι αλλεργίες.

Εκτός από τις αλλεργίες, οι κακές διατροφικές συνήθειες και τα αποτελέσματά τους στο σώμα μπορούν να αποφευχθούν και η βιομηχανία της φιλοξενίας έχει την ευκαιρία, αν όχι την ευθύνη, να δώσει προσοχή και να γνωστοποιήσει τα οφέλη της γαστρονομικής της τοποθέτησης. Το ευχάριστο φαγητό και τα μενού που δημιουργούνται από σεφ, σε συνεργασία με διατροφολόγους, μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να ικανοποιήσετε αυτούς τους πελάτες για τους οποίους η διατροφή αποτελεί μια μόνιμη ανησυχία.

Είναι, επίσης, γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν συνειδητοποιήσει τη σημασία των διατροφικών συνηθειών, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Τα πακέτα Spa θα πρέπει να επικεντρώνονται σε αυτό το θέμα και να προσφέρουν εξατομικευμένες επιλογές μενού στους πελάτες. Αυτό δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στις ιατρικές δραστηριότητες σπα και ευεξίας. Η σωστή διατροφή είναι βασικός παράγοντας ευεξίας. Η απασχόληση ή η συνεργασία με έναν διατροφολόγο θα προσθέσει μεγαλύτερη αξία στην προσφορά.

Ύπνος & χαλάρωση

Οι θεραπείες ύπνου γίνονται πιο δημοφιλείς για την καταπολέμηση της αϋπνίας και των προβλημάτων ύπνου, από τη λήψη φαρμάκων. Για παράδειγμα, το Amangiri Resort ξεκίνησε πρόσφατα ένα “καταφύγιο ύπνου” στην έρημο της Γιούτα, προσφέροντας ολιστικές θεραπείες σπα καθώς και ψυχική και συναισθηματική υποστήριξη για καλύτερο ύπνο. Στην Ελβετία, το Grand Resort Bad Ragaz, προσφέρει τώρα υποτροφίες γιόγκα για να καλλιεργήσουμε καλύτερη υγεία, θεραπεία και ευτυχία στη ζωή μας, γιατί τίποτα δεν είναι πιο πολύτιμο από την εσωτερική γαλήνη και ηρεμία. Η έμφαση σε ορισμένους τύπους διαλογισμού και ενδοσκοπικών θεραπειών μπορεί να προσελκύσει μια νέα σειρά πελατών, που αναζητούν τρόπους για να εκπαιδεύσουν το νου και το σώμα τους.

ksd
adv
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *