european_parliament

Νέος “πόλεμος” Ην. Βασιλείου – Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Μετά το Brexit, ένας νέος “πόλεμος” φαίνεται να πυροδοτείται μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, αυτή τη φορά “ταξιδιωτικός”, που προκύπτει από το γεγονός ότι η ΕΕ δεν επιτρέπει την ελεύθερη είσοδο των Βρετανών, ενώ από την 1η Αυγούστου, στο Ην. Βασίλειο, θα επιτρέπεται η είσοδος χωρίς καραντίνα, για ταξιδιώτες από την Ευρώπη.

Μπορεί η Ελλάδα, η Μάλτα και η Ισπανία να επιτρέπουν την είσοδο χωρίς καραντίνα στους Βρετανούς ταξιδιώτες, όμως, στο σύνολό της η ΕΕ δεν έχει λάβει μία κοινή απόφαση σχετικά με το θέμα, στο πλαίσιο της επαναλειτουργίας των ταξιδιωτικών διαδρόμων.

Μάλιστα, εν μέσω θέρους η Ένωση “πάγωσε” τις συζητήσεις, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην φαίνονται πρόθυμοι να  ανταποδώσουν αμέσως, στην απόφαση του Ην. Βασιλείου για άνοιγμα των συνόρων στους Ευρωπαίους. Πηγές, μάλιστα, προσκείμενες στη βρετανική πλευρά αναφέρουν ως έναν από τους λόγους της καθυστέρησης τις “διαμάχες” για το Brexit.

Η καθυστέρηση στη λήψη κοινής απόφασης της ΕΕ, όπως υποστηρίζει η βρετανική πλευρά, αναμένεται να δημιουργήσει ένα “σύννεφο” αβεβαιότητας σε χιλιάδες οικογένειες, που ελπίζουν σε μια ευρωπαϊκή “απόδραση”, αυτό το καλοκαίρι, αφού χωρίς αμοιβαία συμφωνία, οι Βρετανοί θα μπορούσαν να απομονωθούν κατά την άφιξή τους σε μια σειρά από τις χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου, των Κάτω Χωρών, της Γερμανίας και της ηπειρωτικής Πορτογαλίας.

Οι Βρετανοί ευρωβουλευτές και επικεφαλής ταξιδιωτικών επιχειρήσεων και οργανισμών επικρίνουν την ΕΕ για το “πάγωμα” των συζητήσεων, προειδοποιώντας ότι αυτή η αναστολή απειλεί να εμποδίσει περαιτέρω την οικονομική ανάκαμψη των τουριστικών επιχειρήσεων και κοινοτήτων, που πλήττονται από την πανδημία. Ενώ καλούν την ΕΕ να χαλαρώσει τους κανόνες και να αφήσει τους Βρετανούς να ταξιδέψουν χωρίς “σκληρούς” περιορισμούς.

Από την πλευρά της ΕΕ, ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης, δήλωσε στην Daily Express: “Δεδομένης της μέχρι τώρα δράσης του υφυπουργού Brexit, λόρδου Φροστ, τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στη βρετανική πλευρά κι από αυτό το γεγονός προκύπτουν οι καθυστερήσεις στην απόφαση για το άνοιγμα των συνόρων” .

Οι Βρετανοί υπουργοί βρίσκονται σε συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια συμφωνία για την αναγνώριση της εφαρμογής NHS ως μέρος της ψηφιακής “πράσινης” κάρτας των Βρυξελλών, για το άνοιγμα των διεθνών ταξιδιών. Λέγεται ότι πλησιάζουν σε συμφωνία με τις συζητήσεις να σε πλεονεκτικό στάδιο, όμως ακόμη δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει συνεχής αβεβαιότητα σχετικά με το ποιες χώρες θα αποδεχτούν την εφαρμογή NHS, έως ότου επιτευχθεί η τελικά συμφωνία.

“Λυπούμαστε για τους διαφορετικούς κανόνες σε διαφορετικά κράτη-μέλη, γεγονός που έχει άμεσο αντίκτυπο στα ταξίδια. Οι αεροπορικές εταιρίες έχουν κάνει το καλύτερο δυνατό για να εξασφαλίσουν τις ασφαλέστερες συνθήκες για τους ταξιδιώτες, αυτό το καλοκαίρι”, λέει με διάθεση κάπως απολογητική η Solene Flahault, από την Ευρωπαϊκή Ένωση Αεροπορικών Περιφερειών.

Από την πλευρά του το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών & Τουρισμού προσθέτει: “Τα ταξίδια έχουν να κάνουν με το άνοιγμα των συνόρων, αλλά αν η ΕΕ κλείσει τα σύνορα στους Βρετανούς παραθεριστές -ακόμα κι αν είναι πλήρως εμβολιασμένοι- αυτό θα πλήξει το σώμα του, ήδη, προβληματικού τουρισμού. Χρειαζόμαστε η ΕΕ και η ΗΠΑ να δείξουν αμοιβαιότητα και να επιτρέψουν στα Βρετανούς ταξιδιώτες, που είτε είναι πλήρως εμβολιασμένοι, είτε παρουσιάζουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ Covid, να μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς καραντίνα και περιορισμούς.  Η παροχή του πράσινου φωτός σε ταξίδια χωρίς καραντίνα, τόσο από, όσο και προς την Ευρώπη, θα ενεργοποιήσει εκ νέου τα ταξίδια και τον τουρισμό και θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της ανάκαμψης της ΕΕ και της παγκόσμιας οικονομίας”.

Πάντως, η βρετανική πλευρά εκφράζει φόβους ότι, οι συνομιλίες για μια ενιαία συμφωνία στην ΕΕ για το άνοιγμα των συνόρων στους Βρετανούς ταξιδιώτες αναμένεται να γίνουν ανοιχτά πολιτικές, όταν ξαναρχίσουν, μετά τη θερινή διακοπή. Πηγές λένε ότι, αυτό σημαίνει πως οποιαδήποτε απόφαση είναι πιθανό να απαχθεί από κυβερνήσεις που επιδιώκουν να ασκήσουν πίεση στη, Ντάουνινγκ Στριτ για το Brexit.

Βεβαίως, φόβοι εκφράζονται και από την πλευρά της ΕΕ, με τους σκληροπυρηνικούς να φοβούνται ότι, οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε υπερβολικές παραχωρήσεις στη Βρετανία, κάτι που συνδέεται και με τα αιτήματα της βρετανικής κυβέρνησης για σημαντικές τροποποιήσεις στο Πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία, που περιέχεται στη συμφωνία του Brexit. Ελπίζουν, βεβαίως, να ασκήσουν πίεση στον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Maros Sefcovic, επικεφαλής της ΕΕ για το Brexit, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι, το γράμμα του δικαίου της ενιαίας αγοράς της ΕΕ θα εφαρμοστεί στην περιοχή.

ksd
adv
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *