Oι Γερμανοί, για την ώρα, «γυρίζουν πλάτη» στην Τουρκία

ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι Γερμανοί θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν, μπορεί όχι στην Τουρκία, και αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Όπως βέβαιο είναι ότι, ο τουρισμός στη Μεσόγειο θα μετακινηθεί προς τα δυτικά και πάλι, με την Ισπανία να επωφελείται από την ανασφάλεια που επικρατεί στις Αραβικές χώρες, κάτι που πιθανόν παρατηρηθεί και για την ίδια τη Γερμανία, η οποία ίσως και να αναδειχθεί στον πλέον δημοφιλή προορισμό για τους Γερμανούς.
Η Τουρκία, μετά την τελευταία τρομοκρατική επίθεση αναμένεται να χάσει σημαντικό μερίδιο της γερμανικής τουριστικής αγοράς, από την οποία το 2015 υποδέχθηκε 5,5 εκατ. τουρίστες, αριθμός που είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση των τουριστικών της εσόδων κατά 4%, σύμφωνα με την Ένωση Γερμανών Τουριστικών Πρακτόρων (DRV).

Η Τουρκία υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς προορισμούς διακοπών για τους Γερμανούς τουρίστες. Ωστόσο, μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, που στοίχισε τη ζωή σε δέκα ανθρώπους, ανάμεσά τους και τουρίστες, αυτό μπορεί να αλλάξει, κάτι που επιβεβαιώνουν οι εμπειρογνώμονες του τουρισμού.
Ήδη, οι τουρίστες στην Κωνσταντινούπολη μαζεύουν τις βαλίτσες τους, ενώ οι ταξιδιωτικές εταιρίες προσφέρουν δωρεάν αλλαγή κράτησης. Ποιος θα είναι, λοιπόν, ο αντίκτυπος των τρομοκρατικών επιθέσεων για τον τουρισμό σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα; Θα παραμείνει περιζήτητος προορισμός στο μέλλον η Τουρκία;
Οι εμπειρογνώμονες του τουρισμού αναμένουν υποχωρήσεις στις κρατήσεις προς την Τουρκία. Συχνά, όπως ο Martin Lohmann από το ερευνητικό ινστιτούτο στο Κίελο υποστηρίζει, οι επιπτώσεις αυτών των επιθέσεων περιορίζονται σε ορισμένες περιοχές και χρονικά πλαίσια. «Αυτή η φορά όμως θα μπορούσε να είναι διαφορετική, καθώς το είδος της τρομοκρατίας στοχεύει άμεσα στους τουρίστες», λέει χαρακτηριστικά.
Πέντε χρόνια μετά την αραβική άνοιξη, το νότιο και το ανατολικό τμήμα της Μεσογείου δεν έχει βρει ηρεμία, με την τουριστική βιομηχανία να βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα».
Τον Δεκέμβριο, το περιοδικό FVW ανέφερε ότι οι προσδοκίες για το 2015 ήταν πολύ πιο συντηρητικές από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Οι κρατήσεις στην ανατολική Μεσόγειο ήταν πολύ πιο χαμηλές από ότι στην Ισπανία ή την Πορτογαλία, ενώ και η τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα, κυρίως λόγω της έλλειψης των Ρώσων τουριστών, μετά την πτώση του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από την τουρκική, πολεμική αεροπορία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, η Ρωσία ήταν μία από τις πολυτιμότερες τουριστικές αγορές για την Τουρκία, ενώ αυτή τη στιγμή η Γερμανία αποτελεί την πιο σημαντική «δεξαμενή» τουριστών για τη χώρα.
Από το 2012, ο αριθμός των Γερμανών τουριστών στην Τουρκία αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό. Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, 5,5 εκατομμύρια Γερμανοί επισκέφθηκαν τη χώρα το 2015. Η χώρα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς για τη Γερμανία, πίσω από την Ιταλία και την Ισπανία. Είναι αβέβαιο, ωστόσο, εάν αυτό θα συνεχίσει μετά το τραγικό ξεκίνημα του τρέχοντος έτους, σε μια στιγμή που οι κρατήσεις για το καλοκαίρι έχουν μόλις αρχίσει.
«Παραδοσιακά, τώρα θα ήταν η εποχή όπου οι οικογένειες προτιμούν την Τουρκία για τις διακοπές τους. Αλλά τώρα, οι περισσότεροι διατηρούν στάση αναμονής», λέει ο Fritz Joussen, διευθύνων σύμβουλος της TUI.
Το να προσπαθήσουμε να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθούν οι κρατήσεις για την Τουρκία αυτό το καλοκαίρι, θα είναι το ίδιο με το να διαβάζουμε μια κρυστάλλινη σφαίρα.
Ένα μεγάλο παράδειγμα του πόσο γρήγορα οι ταξιδιώτες μπορούν να στραφούν μακριά από μια χώρα είναι η Τυνησία: με περισσότερους από 400.000 Γερμανούς τουρίστες, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς της Βόρειας Αφρικής, ο οποίος τα τελευταία χρόνια γνώρισε μια δυναμική ανάκαμψη.
Πέρυσι, ο αριθμός των τουριστών μειώθηκε και πάλι λόγω των επιθέσεων στο Μουσείου Bardo, στην Τύνιδα και στην παραλία της πόλης Sousse. Για το 2015, η Ένωση Γερμανών Τουριστικών Πρακτόρων (DRV) αναμένει διψήφιο ποσοστό μείωσης και αυτό παρά το γεγονός ότι η Γερμανία δεν είχε εκδώσει προειδοποίηση. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εκπροσώπου της TUI, η χώρα εξακολουθεί να έχει πιθανότητες, λόγω του βελτιωμένου ξενοδοχειακού δυναμικού και της γενικής προσφοράς.
Ακόμα και η Αίγυπτος ανέκαμψε από την ταχεία πτώση μετά την αραβική άνοιξη. Για το 2015, οι κρατήσεις από τη Γερμανία εμφάνισαν διψήφιες αυξήσεις παρά το αεροπορικό δυστύχημα στο όρος Σινά. Μένει να δούμε αν η επίθεση στη Χουργκάντα θα έχει επιπτώσεις.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της DRV, περισσότερο από το 90% των Γερμανών τουριστών επισκέπτονται την ηπειρωτική χώρα στην Ερυθρά Θάλασσα γύρω από την Χουργκάντα και το Μάρσα Αλάμ.
Το Μαρόκο όμως επωφελήθηκε από την ανασφάλεια των άλλων χωρών, με διπλάσιο αριθμό Γερμανών τουριστών το 2014, σε σύγκριση με το 2012. Πέρυσι, σύμφωνα με την DRV, καταγράφηκε πρόσθετη αύξηση 10%. Ωστόσο, η περιοχή της Βόρειας Αφρικής εξακολουθεί να παραμένει σε αναταραχή. Πρόσφατα στοιχεία που εκδίδονται από το μαροκινό υπουργείο τουρισμού δείχνουν πώς οι Γάλλοι τουρίστες έχουν «γυρίσει την πλάτη» τους στη χώρα κατά 40%. Ενώ και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, οι Γάλλοι τουρίστες έχουν κάνει κατά 15% κρατήσεις από ό,τι το 2014.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *