Παρέμβαση ΣΕΤΕ στις τράπεζες

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Επιστολή προς την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και τις τράπεζες, απέστειλε ο ΣΕΤΕ και ο πρόεδρός του Ανδρέας Ανδρεάδης, ζητώντας να επανεξεταστεί η στάση που κρατούν έναντι των τουριστικών επιχειρήσεων, προειδοποιώντας για δραματικές συνέπειες, εάν συνεχιστεί η ουσιαστική παύση της χρηματοδότησης του τουριστικού τομέα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά μάλιστα ο κ. Ανδρεάδης, “… σας καλούμε να επανεξετάσετε συνολικά το πρόβλημα της συνεργασίας με τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, για να μην καταλήξουμε σύντομα σε δραματικές απώλειες όχι μόνο για τον ελληνικό τουρισμό αλλά και για το τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του”.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
“Η εξέλιξη της πορείας των τουριστικών κρατήσεων για το 2012 είναι δυστυχώς αρνητική με ποσοστά μείωσης που κινούνται μεταξύ 10% (Γαλλία, Σκανδιναβία, Ιταλία), 15% (Αγγλία) και 30% (Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ελβετία). Αυξήσεις παρατηρούνται σε Ρωσία, Ουκρανία, Βαλκάνια, Ισραήλ, Τουρκία, που δεν μπορούν όμως να καλύψουν τις απώλειες των παραδοσιακών αγορών. Ελπίζουμε ότι η ψαλίδα σταδιακά θα κλείσει σε μονοψήφια ποσοστά πράγμα που θα εξαρτηθεί κυρίως από τις εξελίξεις στη χώρα μας ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Τα αποτελέσματα της αρνητικής εξέλιξης των κρατήσεων επηρεάζουν κυρίως την έναρξη της τουριστικής περιόδου η οποία μετατίθεται κατά 30 ημέρες περίπου με προφανή αρνητική επίπτωση στα έσοδα και την ρευστότητα, όσο και τις προκαταβολές των Tour Operators προς τα ξενοδοχεία που έχουν σε μεγάλο βαθμό μειωθεί ή ανασταλεί λόγω της υψηλής αβεβαιότητας.

Ο τομέας του τουρισμού είναι τόσο εντάσεως κεφαλαίου, όσο και εντάσεως εργασίας, με υψηλή ανελαστικότητα στο μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος. Αν σε αυτό προσθέσουμε τις συνεχείς φορολογικού χαρακτήρα επιβαρύνσεις, αντιλαμβανόμαστε τους λόγους που σημαντικό μέρος τουριστικών, υγιών κατά τα άλλα, επιχειρήσεων βρίσκεται σε κατάσταση ταμειακής ασφυξίας και συνεπώς σοβαρής δυσκολίας να εκπληρώσει τις δανειακές του υποχρεώσεις και μάλιστα σε καθεστώς επιτοκίων απαγορευτικό για τη βιωσιμότητά τους.

Είναι κοινή διαπίστωση των τουριστικών επιχειρηματιών ότι η μεγάλη πλειοψηφία των τραπεζών σήμερα δεν διευκολύνει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και δεν βελτιώνει το κόστος του περιορισμένου χρήματος που διοχετεύεται στις επιχειρήσεις τους για λειτουργικές ανάγκες.

Έτσι παρουσιάζονται φαινόμενα:

 διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων στις επιχειρήσεις που έχουν ήδη προβλήματα εξυπηρέτησης των δανείων
 άρνησης αναδιάρθρωσης των μακροπρόθεσμων δανείων με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων αλλά και χαριστικής περιόδου που κρίνεται αναγκαία στην παρούσα συγκυρία
 μείωσης ως και ακύρωσης πιστωτικών γραμμών σε κεφάλαια κίνησης.

Διερωτώμεθα πως περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες να στηριχθεί από τον τουρισμό η πολυπόθητη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και άρα η βελτίωση του τραπεζικού συστήματος, αν δεν συμβάλλουν σε μία λογική και ρεαλιστική αντιμετώπιση του προβλήματος και σε όσο το δυνατόν πιο ομαλή διάβαση αυτής της δύσκολης μεταβατικής περιόδου;

Παρακαλούμε και σας καλούμε να επανεξετάσετε συνολικά το πρόβλημα της συνεργασίας με τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, για να μην καταλήξουμε σύντομα σε δραματικές απώλειες όχι μόνο για τον ελληνικό τουρισμό αλλά και για το τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του”.