athens
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πως επηρεάζει τα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία ο Κορωνοϊός; | Ποιος ο αντίκτυπος στην ελληνική αγορά

ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Οι οικονομικές επιπτώσεις του Κορωνοϊού στις ευρωπαϊκές και τις παγκόσμιες οικονομίες είναι μια πραγματικότητα, από την οποία δεν μπορούν να ξεφύγουν τα ξενοδοχεία.

Τα παραδείγματα της Κύπρου και της Ισπανίας με το κλείσιμο των ξενοδοχείων, ακολουθούν και άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως και η Ελλάδα με τη χθεσινή απόφαση του υπουργείου Τουρισμού για την αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας.

Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2020 αποδεικνύουν τον αντίκτυπο της πανδημίας στην Ευρώπη. Ο Ιανουάριος δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα από την έξαρση του ιού και παρουσιάστηκε μια ισχυρή δυναμική, η οποία ξεκίνησε να επιβραδύνεται από το Φεβρουάριο. Αρχικά, μέρος του ξενοδοχειακού κλάδου στην Ευρώπη υπέφερε από την απώλεια των κρατήσεων της Ασιατικής, και πιο συγκεκριμένα της κινεζικής αγοράς, λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών και απαγορεύσεων.

Η ευρωπαϊκή αγορά

Στα τέλη του Φεβρουαρίου αρκετές χώρες σημείωσαν μείωση στα εισοδήματα  ανά δωμάτιο. Εκτός από την Ιταλία που σημειώνει την μεγαλύτερη μείωση στο RevPAR κατά 11,9%, έχει επηρεαστεί επίσης η Ελλάδα (-6.5%), το Βέλγιο (-2.6%), το Λουξεμβούργο (-2.4%) και η Ολλανδία (-1.7%).

Τον Μάρτιο με την κήρυξη της πανδημίας του Κορωνοϊού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα ευρωπαϊκά κράτη προχώρησαν σταδιακά στο κλείσιμο των συνόρων τους και τον περιορισμό των πληθυσμών τους. Ως εκ τούτου η ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή αγορά χάνει κατά μέσο όρο το 30% των εσόδων της, ενώ η Ιταλία το 80%.

Η ελληνική αγορά
Hotels Athens March 2020 ADR

Στην Ελλάδα το 2019 έκλεισε με μείωση 1.3% στις πληρότητες και 1.1% στο RevPAR. Για το 2020 προβλέπεται “μάχη” προκειμένου να γεμίσουν τα  425,973  των ελληνικών ξενοδοχείων.

Hotels Athens March 2020 RevPAR

Για τον Μάρτιο του 2020 το RevPAR μειώθηκε κατά 55,96% αγγίζοντας τα 33.86 ευρώ προς φόρου και οι πληρότητες μειώθηκαν κατά 35.66% καταλήγοντας στο 23.92%.

Hotels Athens March 2020 Occupancy Rate.

 

Μέτρα οικονομικής στήριξης από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εφαρμόζουν σχέδια διάσωσης για τις επιχειρήσεις, και ειδικά για αυτές στον τουριστικό κλάδο. Στη Γαλλία μια σειρά μέτρων, όπως η καθυστέρηση των πληρωμών των κοινωνικών συνεισφορών και των φόρων για τον Μάρτιο, τέθηκαν σε εφαρμογή με στόχο την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στη Γερμανία έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία επαναπατρισμού των Γερμανών τουριστών, η οποία οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου συνεργασία μεταξύ της Lufthansa, της Condor και της Deutsche Bahn.

Στην Αυστρία ανακοινώθηκε η διάθεση του ποσού ύψους 100 εκατ. ευρώ, το οποίο θα δοθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τουρισμού υπό την μορφή δανείων. Στην Ισπανία ο Σύνδεσμος των Ξενοδόχων της Μαγιόρκα αποδέχθηκε τις προτάσεις της κυβέρνησης για τη διάσωση των επιχειρήσεων, όπως η εξαίρεση από την καταβολή των κοινωνικών πληρωμών και η οικονομική στήριξη με στόχο τη ρευστότητα.

ΠΗΓΗ, ΠΗΓΗ

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *