Πραγματοποιήθηκε η αφή της ολυμπιακής φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Ολυμπιακή φλόγα άναψε και πάλι, το 2016, χάρη στον Φώσφορο Απόλλωνα το μεσημέρι της Πέμπτης 21 Απριλίου, στην Αρχαία Ολυμπία και ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι της για το Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου θα διεξαχθούν τον Αύγουστο οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Ακούστηκαν σε παγκόσμια μετάδοση και πάλι τα ονόματα των πιο αγαπητών θεών των Ελλήνων κατευθείαν από το ναό της Ήρας.
Στην Ελλάδα ποτέ δεν υπήρχε ακριβώς αυτή η τελετή της Αφής ούτε η διαδικασία με τους λαμπαδηδρόμους, όπως την ξέρουμε σήμερα αλλά διεξάγονταν λαμπαδηδρομίες στην Αθήνα και άλλες πόλεις προς τιμήν διάφορων Θεών, περιλαμβανομένου και του Προμηθέα.

Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, υπήρχε στο Πρυτανείο της Ολυμπίας πάντα αναμμένος ένας βωμός αφιερωμένος στην Εστία με την Ιερή Φλόγα που είχε αναφτεί από τις ακτίνες του ήλιου με τη βοήθεια ενός κοίλου κατόπτρου.
Η φλόγα αντιπροσώπευε την «προσπάθεια για τη νίκη».
Ούτε καν υπήρχε Ολυμπιακή φλόγα στην πρώτη διοργάνωση του 1896 στην Αθήνα, ούτε στις επόμενες.

Πρωτοεισήχθη το 1928 στο Άμστερνταμ.

Δεν έγινε όμως μεταφορά της από την Ολυμπία.

Απλώς η φλόγα άναψε επιτόπου.
Η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ολυμπία και η μεταφορά της στον τόπο διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων μέσω λαμπαδηδρομίας, τελέστηκε για πρώτη φορά και καθιερώθηκε στη σύγχρονη εποχή από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936, και ήταν ιδέα του Γερμανού καθηγητή και μέλους της Γερμανικής Ολυμπιακής Επιτροπής δρ. Καρλ Ντιμ, ο οποίος και την εισηγήθηκε στην Οργανωτική Επιτροπή των ΧΙ Ολυμπιακών Αγώνων και τα κατάφερε.

Από τότε η αφή της φλόγας γίνεται πάντα στο Nαό της Ήρας στην Ολυμπία.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *