Photo by Bob Ward on Pexels

“Έκρηξη” πτήσεων ιδιωτικών τζετ στην Ευρώπη | SOS για το περιβάλλον

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΦΟΡΕΙΣ

Όλο και περισσότερα ιδιωτικά αεροπλάνα πραγματοποιούν πτήσεις στην Ευρώπη, με τον αριθμό τους να έχει αυξηθεί κατά 64% το 2022 και την Greenpeace να προειδοποιεί για τις συνέπειες στο περιβάλλον και να ζητά την απαγόρευσή τους.

Η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace θεωρεί ότι το περιβάλλον κινδυνεύει από τις ολοένα και περισσότερες ιδιωτικές πτήσεις στην Ευρώπη, καθώς, σύμφωνα με μελέτη του ερευνητικού ινστιτούτου CE Delft, ο αριθμός των πτήσεων ιδιωτικών τζετ στη γηραιά ήπειρο αυξήθηκε κατά 64%, φτάνοντας στο επίπεδο ρεκόρ των  572.806 πέρυσι.

Ήδη από το 2021, οι ιδιωτικές πτήσεις έχουν επανέλθει στο επίπεδο πριν από την πανδημία του κορωνοϊού. Σχεδόν 3,4 εκατομμύρια τόνοι εκπομπών CO2 εκπέμφθηκαν από πτήσεις ιδιωτικών αεροσκαφών το 2022, ποσότητα που παράγουν κατά μέσο όρο κάθε χρόνο περίπου 555.000 άτομα στην Ε.Ε..

Η Greenpeace υπογραμμίζει ότι περισσότερες από τις μισές από αυτές τις πτήσεις το 2022, κάλυψαν σύντομες διαδρομές, μικρότερες των 750 χιλιομέτρων. Το 15% από αυτές, έγιναν μάλιστα για την κάλυψη μικρότερων αποστάσεων -κάτω των 250 χιλιομέτρων- που θα μπορούσαν εύκολα να είχαν καλυφθεί με τρένο ή πλοίο, σύμφωνα πάντα με την Greenpeace.

Τα περισσότερα ιδιωτικά τζετ απογειώθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία το 2022 με πάνω από 90.000 πτήσεις, με τη Γαλλία να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με σχεδόν 85.000 και τη Γερμανία στην τρίτη, ενώ ακολουθούν η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελβετία και η Αυστρία.

Στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για πτήσεις ιδιωτικών τζετ στην Ευρώπη το 2022 περιλαμβάνονται το Παρίσι, η Γαλλική Ριβιέρα και η Γενεύη.

“Ενώ οι πάμπλουτοι πετούν με ιδιωτικά τζετ σαν να μην υπάρχει αύριο, οι φτωχότεροι άνθρωποι του παγκόσμιου Νότου υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης”, δήλωσε η ειδική σε θέματα κινητικότητας της Greenpeace Lena Donat. “Τα ιδιωτικά τζετ που βλάπτουν το κλίμα είναι η πιο απερίσκεπτη μορφή κινητικότητας και θα πρέπει να απαγορευτούν”.

Σύμφωνα με την Greenpeace, καταγράφηκαν μόνο πτήσεις με ιδιωτικά αεροσκάφη που διαθέτουν τουλάχιστον τρεις θέσεις. Οι κυκλικές διαδρομές και οι απογειώσεις σε μικρά αεροδρόμια χωρίς σήμανση ΙΑΤΑ δεν καταγράφηκαν.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *