spain
Photo by Julian Dik on Unsplash

Για “κύμα” ακυρώσεων διεθνών τουριστών φοβάται ο ισπανικός Τουρισμός | Επιβράδυνση του ρυθμού κρατήσεων

ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η ισπανική τουριστική βιομηχανία ανησυχεί για τη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού, η οποία θα μπορούσε να επαναφέρει στη χώρα τους περιορισμούς στα διεθνή ταξίδια. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για την πορεία του ισπανικού τουρισμού, που αυτή τη στιγμή καταγράφει επιβράδυνση του ρυθμού κρατήσεων, αλλά και για τις αποφάσεις της κυβέρνησης της χώρας για την αντιμετώπιση της νέας, επικίνδυνης μετάλλαξης του ιού, που, όπως φαίνεται, έχει βάλει την Ισπανία στο “μάτι”.

Ήδη στις 10 Ιουλίου, μόλις πριν από 3 ημέρες, και δεδομένου ότι ο δείκτης θετικότητας στην Ισπανία έχει ξεπεράσει τα 200 κρούσματα, ο γερμανικός Τύπος έγραψε ότι “…θα πρέπει να αναμένεται ότι το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών θα χαρακτηρίσει ολόκληρη τη χώρα ως περιοχή υψηλού κινδύνου και όχι μόνο τμήματά της, όπως στο παρελθόν. Συνέπεια αυτής της κατάταξης είναι η εφαρμογή αυστηρότερων κανονισμών εισόδου στη Γερμανία, για παράδειγμα η προσκόμιση αρνητικού τεστ κορωνοϊού πριν από την πτήση. Σοβαρότερο πλήγμα για τη Μαδρίτη θα είναι όμως η ταξιδιωτική οδηγία που θα εκδώσει η Γερμανία και στην οποία θα συνιστά στους Γερμανούς πολίτες να αποφεύγουν μη αναγκαία ή τουριστικά ταξίδια στην Ισπανία – και αυτό μεσούσης της τουριστικής σαιζόν”.

Προς το παρόν, αναφέρονται λίγες ακυρώσεις, αν και υπάρχει εμφανής επιβράδυνση στις κρατήσεις. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το SiteMinder, η πληρότητα των ξενοδοχείων ανέρχεται στο 99,27%, σε σύγκριση με το 2019, με εκπρόσωπου του ιστότοπου να υποστηρίζει ότι παραμένουν στα ίδια επίπεδα τις τελευταίες δύο εβδομάδες.  Η άνοδος των κρατήσεων (η οποία έφτασε στα προ-πανδημικά επίπεδα στις 26 Ιουνίου) έχει πλέον σταματήσει, και είτε οι κρατήσεις δεν αυξάνονται, είτε ο ρυθμός τους παρουσιάζει επιβράδυνση.

Ένα νέο κύμα κορωνοϊού θα εμπόδιζε 17 εκατομμύρια τουρίστες να επισκεφθούν την Ισπανία το φετινό καλοκαίρι, όπως εκτιμά η κυβέρνηση. Χωρίς αυτούς τους διεθνείς επισκέπτες, οι κρατήσεις που έχουν, ήδη, γίνει θα μετατραπούν σε ακυρώσεις, σε λίγες μόνο ημέρες και θα καταστρέψουν την πολυαναμενόμενη σεζόν, υποστηρίζουν εκπρόσωποι της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας.

barcelona
Photo by Enes on Unsplash

Επί του παρόντος, ένας από τους λίγους θετικούς αριθμούς αφορά τις πτήσεις εσωτερικού στην Ισπανία, που υπερβαίνουν τα επίπεδα πριν από την πανδημία, κατά 132%. Ωστόσο, παρόλο που τα τοπικά ταξίδια δείχνουν σημαντική αύξηση, οι διεθνείς πτήσεις απέχουν πολύ από την ανάκαμψη του όγκου πριν από τον Covid, καθώς οι κρατήσεις φτάνουν στο 62% του επιπέδου που καταγράφηκε το 2019.

Για τον ισπανικό τουρισμό, το χειρότερο σενάριο γίνεται αργά πραγματικότητα. Το μέλλον αυτού του καλοκαιριού είναι στα χέρια του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας. Ο μεγαλύτερος φόβος της ισπανικής βιομηχανίας είναι ότι το Βερολίνο κάνει το ίδιο, όπως και με την Πορτογαλία, απαιτώντας καραντίνα για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, που επιστρέφουν από τη γειτονική χώρα. Εάν συμβεί αυτό, η ταξιδιωτική βιομηχανία θα σταματήσει πάλι να κινείται, μετά από 16 μήνες σχεδόν, που παρουσίασε μηδενικά έσοδα. Αυτό θα επιβραδύνει επίσης την πολυαναμενόμενη ανάκαμψη, η οποία φάνηκε να ξεκινά.

“Η κατάσταση φαίνεται να χειροτερεύει, κυρίως λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Covid στις Βαλεαρίδες Νήσους, γεγονός που ζημιώνει την εικόνα του προορισμού, και την επικράτηση του νέου στελέχους στη Μαδρίτη, την Καταλονία, την κοινότητα της Βαλένθια και τη Ναβάρα. Η κατάσταση είναι ακόμη πιο ζοφερή όταν διαβάζουμε τους τίτλους, των διεθνών εφημερίδων”, που παρουσιάζουν μία άκρως ανησυχητική εικόνα της χώρας και αφήνουν υπονοούμενα ότι είναι θέμα χρόνου προτού επαναφερθούν τα περιοριστικά μέτρα. Ένας από αυτούς, στη βρετανική Financial Times, έγραφε: ‘Η μετάλλαξη Δέλτα οδηγεί το ποσοστό Covid-19 της Ισπανίας στο υψηλότερο στην ηπειρωτική Ευρώπη’, βάζοντας τη χώρας στο μάτι της καταιγίδας”, δήλωσε ο José Luis Zoreda, αντιπρόεδρος της ισπανικής μη κερδοσκοπικής τουριστικής ένωσης EXCELTUR.

Λιγότερες κρατήσεις από πριν

Πηγές από την ξενοδοχειακή αλυσίδα Meliá λένε ότι αυτή η αλλαγή στις κρατήσεις έχει σημειωθεί μετά το μακρο-ξέσπασμα κοροναϊού στις Βαλεαρίδες Νήσους. “Υπάρχουν ακόμα επιφυλάξεις, αλλά λιγότερο από τις πρώτες ημέρες μετά την ανακοίνωση της συμπερίληψης των Βαλεαρίδων Νήσων στον πράσινο κατάλογο του Ηνωμένου Βασιλείου”, εξηγούν οι πηγές. Κάτι παρόμοιο συνέβη στα RIU Hotels, με πηγές προσκείμενες στην αλυσίδα να επισημαίνουν: “Υπάρχουν λιγότερες κρατήσεις από ό,τι τις προηγούμενες εβδομάδες, αλλά υπάρχουν ακόμα πωλήσεις, όχι ακυρώσεις, αν και η κατάσταση είναι πολύ ασταθής”. Για τα ξενοδοχεία RIU, ο αριθμός των κρατήσεων για το διάστημα από τις 7 Ιουλίου έως τις 13 Ιουλίου αυξήθηκε κατά 8%, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ την περασμένη εβδομάδα ανέφερε μείωση 10% για αυτές τις ημέρες, σύμφωνα με την εταιρία.

Η κατάσταση είναι επίσης απρόβλεπτη για κάθε κοινότητα. Στην Καταλονία, για παράδειγμα, η εξάπλωση του Covid-19 ξεπέρασε τις προσδοκίες για την έναρξη του καλοκαιριού. “Είναι απαραίτητο να δείξουμε εμπιστοσύνη στο εξωτερικό”, λέει ο Santiago García-Nieto, πρόεδρος του Συλλόγου Επιχειρήσεων Φιλοξενίας και Εστίασης της Καταλονίας (ConfeCat). Ωστόσο, σύμφωνα με τον επικεφαλής τουρισμού της Βαρκελώνης, Eduard Torres, ο καταλανικός τουρισμός θα χάσει 35.000 εκατομμύρια ευρώ το 2020 και το 2021, εξαιτίας του Covid-19.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 12% του καταλανικού ΑΕΠ, περίπου 30.000 εκατομμύρια ευρώ. Πέρυσι, ο αντίκτυπος της πανδημίας στον τομέα έφτασε στο 70% και φέτος θα είναι 50%.

Η ξενοδοχειακή αγορά εκφράζει φόβους πως εάν η εξάπλωση του κοροναϊού μεταξύ των νέων δεν επιβραδυνθεί, η εικόνα του τουρισμού στη χώρα θα χειροτερέψει. Πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι, ο Ιούλιος δεν θα είναι καλός μήνας για την ξενοδοχειακή βιομηχανία της Καταλονίας, καθώς και για τους άλλους σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς στην Ισπανία, με λίγες εξαιρέσεις.

Σημειώνεται ότι, μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση διατηρεί ακόμη τις προβλέψεις των 17 εκατομμυρίων ταξιδιωτών, φτάνοντας το 45% του επιπέδου του 2019, νούμερο σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του καλοκαιριού του 2020. Ωστόσο, από την έναρξη του 2021 έως τον Μάιο, μόλις 3,2 εκατομμύρια ξένοι ταξιδιώτες επισκέφθηκαν την Ισπανία, αριθμός μειωμένος κατά 26 εκατομμύρια από ό, ι την ίδια περίοδο του 2019.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *