Photo by Markus Spiske on Pexels

“Συναγερμός” και στην Ελλάδα για τη νέα μετάλλαξη | Έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων | Τα μέτρα

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Μετά την εμφάνιση της νέας παραλλαγής στο Βέλγιο, συναγερμός σήμανε και στην Ελλάδα, με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας να συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα, ώστε να αυστηροποιήσει το υγειονομικό πρωτόκολλο για τους ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής, στην προσπάθεια να μην έρθει η παραλλαγή της Μποτσουάνα στη χώρα.

Ειδικότερα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, συνεδρίασε προκειμένου να εξετάσει τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα για τη νέα μετάλλαξη του ιού SARS-CoV-2, καθώς και το ενδεχόμενο ανάγκης ταξιδιωτικών οδηγιών/περιορισμών για χώρες της Ν. Αφρικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνεται οι ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική, το Λεσότο, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια και το Εσουατίνι, να ταξιδεύουν στην Ελλάδα μόνο για σοβαρούς λόγους και εφόσον έχουν εξασφαλίσει ειδική άδεια, να υποβάλλονται σε δεκαήμερη καραντίνα και σε τριπλό τεστ PCR, με αρνητικά και τα τρία αποτελέσματα, ένα πριν ταξιδέψουν, ένα κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα και ένα ενώ θα βρίσκονται σε καραντίνα.

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σημείωσε ότι η χώρα μας είναι εν αναμονή της απόφασης των επιστημόνων σχετικά με τη νέα μετάλλαξη. Ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να εφαρμόσει αυστηρά μέτρα ανάλογα με αυτά της Μεγάλης Βρετανίας και του Ισραήλ, σε ερώτηση κοινοβουλευτικών συντακτών.

Απαντώντας δε, στον ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση της πανδημίας, ο κ. Πλεύρης είπε: “Το ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας έχει ενισχυθεί με άνω των 14.000 ιατρών και νοσηλευτών και έχουν υπερδιπλασιαστεί οι κλίνες ΜΕΘ. Ήδη το σύνολο των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα διατίθεται στο ΕΣΥ και άνω των 700 απλών κλινών του ιδιωτικού τομέα με το σύνολο του προσωπικού τους να διατίθενται για την κάλυψη Covid και non Covid περιστατικών. Επιπλέον έχουμε ήδη προβεί σε επίταξη υπηρεσιών ιατρών, όπου κρίθηκε απαραίτητο. Όλη η χώρα είναι μια Υγειονομική Περιφέρεια και από το σύνολο των δυνάμεων του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού παρέχεται σε όλους τους ασθενείς η δέουσα θεραπεία, σύμφωνα με τους κανόνες της Ιατρικής επιστήμης, τη στιγμή που άλλες χώρες με ισχυρότερα συστήματα υγείας αδυνατούν να περιθάλψουν περιστατικά. Το πρόγραμμα νοσηλειών και εφημεριών καθορίζεται από το εκάστοτε νοσοκομείο με γνώμονα την πληρέστατη εξυπηρέτηση των ασθενών”.

“Να θυμίσουμε στον κ. Τσίπρα που επισκέφθηκε τη Θεσσαλία, ότι στα εκεί νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. το 2019 υπήρχαν 1.516 γιατροί, ενώ σήμερα υπάρχουν 1.617. Το 2019 υπήρχαν 3.406 νοσηλευτές, ενώ σήμερα υπηρετούν 4.058. Το 2019 υπήρχαν 46 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ σήμερα υπάρχουν 105 κλίνες. Η επιθυμία του ΣΥΡΙΖΑ να καταρρεύσει το ΕΣΥ για μικροπολιτικά οφέλη εκτός από εμφανής είναι πλέον και προκλητική”, κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *