Photo by Jeremy Thomas on Unsplash

SOS στην Ευρώπη για τμήματα κινεζικού πυραύλου που θα πέσουν στη Γη | Έκλεισε τον εναέριο χώρο της η Ισπανία

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Ευρώπη για την ανεξέλεγκτη πτώση στη Γη, από στιγμή σε στιγμή, ενός μεγάλου, διαστημικού “σκουπιδιού”, βάρους 23 τόνων και ύψους 10όροφου κτιρίου.

Πρόκειται για τμήμα πυραύλου Long March 5B, το οποίο κάνει περιστροφές γύρω από τη Γη αυτή την ώρα.  Ο πύραυλος αυτός είναι που έθεσε σε τροχιά το τρίτο και τελευταίο τμήμα του νέου κινεζικού διαστημικού σταθμού “Τιανγκόνγκ”, στις 31 Οκτωβρίου.

Η πτώση αναμένεται σήμερα και κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά πού ακριβώς θα συμβεί.

Παρότι ένα μεγάλο μέρος του πυραύλου θα καεί από την ατμόσφαιρα μέχρι να φτάσει στη Γη, το 20 με 40% αυτού  αναμένεται να πέσει στη Γη. Εικάζεται ότι οι πιθανότητες είναι μεγαλύτερες να πέσει στη θάλασσα, καθώς καλύπτει το 70% του πλανήτη μας.

Ο Eurocontrol προειδοποίησε για την αναμενόμενη επανείσοδο στην ατμόσφαιρα του μεγάλου διαστημικού αντικειμένου Rocket Long March 5B (CZ 5B), με ορισμένες από τις προβλεπόμενες πορείες να μπορούσαν να επηρεάσουν τον εναέριο χώρο της νότιας Ευρώπης, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην πιθανή τροχιά του διαστημικού “σκουπιδιού”.

Άλλες περιοχές που ενδέχεται να επηρεαστούν είναι τα Κανάρια νησιά, η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη στην Ισπανία, η Σάντα Μαρία και η Λισαβόνα στην Πορτογαλία, η Μασσαλία στη Γαλλία, η Ρώμη και το Μπρίντιζι στην Ιταλία, η Αθήνα και η Λευκωσία της Κύπρου.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Aerospace Corporation, το χρονικό παράθυρο της συντριβής υπολογίζεται στις 13.20 ώρα Ελλάδας την Παρασκευή συν ή πλην 3 ώρες.

Νωρίτερα, η Ισπανία προέβη στο κλείσιμο τμήματος του εναέριου χώρου της για μία ώρα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, οι ισπανικές αρχές ανέφεραν ότι, λόγω του κινδύνου που συνδέεται με το πέρασμα του διαστημικού αντικειμένου CZ-5B μέσα από τον εθνικό εναέριο χώρο της Ισπανίας, οι πτήσεις απαγορεύτηκαν εντελώς από τις 09:38 π.μ. μέχρι τις 10:18 π.μ. στην Καταλονία και άλλες περιοχές.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *