athens
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Stama: Προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΦΟΡΕΙΣ

Με επιστολή προς τους συναρμόδιους υπουργούς, και φορείς του Τουρισμού, ο Σύνδεσμος Εταιριών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων STAMA Greece, καταθέτει σειρά προτάσεων για την βελτίωση της λειτουργίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Πιο αναλυτικά, στην επιστολή που απευθύνεται στους Κώστα Σκρέκα, Υπουργό Ανάπτυξης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Υπουργό Τουρισμού, Μύρωνα Φλουρή, ΓΓ Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη, Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Μαρία Γάτσου, Γενική Διευθύντρια ΣΕΤΕ και Αλέξανδρο Θάνο, Εντεταλμένο Σύμβουλο, ο Stama Greece,  τονίζει ότι “…Οι παρεχόμενες υπηρεσίες μας έχουν άμεσο αντίκτυπο τόσο στους επισκέπτες της χώρας μας όσο και στους ημεδαπούς φιλοξενούμενους μας και εν γένει στο τουριστικό προϊόν μας. Η διαρκώς αυξανόμενη συνεισφορά μας τόσο στο ΑΕΠ όσο και στα ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα. Για τους λόγους αυτούς καταθέτουμε τις προτάσεις μας για την βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών προς όφελος όλων των εμπλεκομένων μερών”.

Προτάσεις Stama Greece

Οι προτάσεις έχουν ως εξής:

Α. Πρακτικές Βιωσιμότητας (Sustainability)

Η παγκόσμια ευαισθητοποίηση των επισκεπτών σε θέματα περιβάλλοντος όπως η κατανάλωση ενέργειας, νερού, η διαχείριση απορριμμάτων αλλά και άλλων πρακτικών είναι δεδομένη και αποτυπώνεται σε κάθε έρευνα.

Πιστεύουμε ότι θα  πρέπει να αναπτυχθούν πρακτικές sustainability ώστε τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης να συμβάλλουν περισσότερο στην αειφορία αλλά και στη βελτίωση της φήμης της χώρας μας ως προορισμού. Βάσει αναλύσεων τα καταλύματα τα οποία εφαρμόζουν πρακτικές sustainability αποσπούν καλύτερα reviews, διεκδικούν υψηλότερες τιμές και λαμβάνουν επαναλαμβανόμενες κρaτήσεις και συστάσεις.

Φυσικά αυτές οι πρακτικές περνούν μέσα από την πιστοποίηση. Αυτός ο οδικός χάρτης είναι για εμάς πολύ σημαντικός και κάτι στο οποίο δουλεύουμε με πίστη και θέρμη. Θα πρέπει συντονισμένα να εγκαινιάσουμε την εποχή της αειφορίας στον κλάδο της Βραχυχρόνιας μίσθωσης και να εφαρμόσουμε πρακτικές ενδεικτικά όπως:

  • Κατανάλωση ρεύματος αποκλειστικά από ΑΠΕ
  • Χρήση ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (Air Conditioner, κουζίνες κλπ) τελευταίας τεχνολογίας και υψηλής ενεργειακής κλάσης
  • Λαμπτήρες LED
  • Μηχανισμοί ελέγχου κατανάλωσης νερού
  • Amenities από βιοδιασπώμενα υλικά
  • Ύπαρξη κάδων προς ανακύκλωση απορριμμάτων κ.α

Β. Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης

Προτείνουμε την υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης για όλα τα ακίνητα που εντάσσονται στα μητρώα ακινήτων.Ως σύνδεσμος τα μέλη μας κατά κύριο λόγο εφαρμόζουν την ασφάλιση αστικής ευθύνης αλλά θεωρούμε αυτονόητο ότι από την στιγμή που φιλοξενούμε επισκέπτες από όλο τον κόσμο και την χώρα μας αυτή να είναι υποχρεωτική.

Γ. Παρουσία πυροσβεστήρων

Προτείνουμε σε όλα τα καταλύματα θα πρέπει να υπάρχει η υποχρεωτικότητα της παρουσίας πυροσβεστήρα. Τυχαία γεγονότα μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά σε κάθε είδους κατάλυμα και για αυτό το λόγο θα πρέπει να υπάρχουν εργαλεία αντιμετώπισης.

Δ. Ένδειξη διαφυγής

Προτείνουμε να υπάρχει υποχρεωτικά ένδειξη σήμανσης για διαφυγή από το κατάλυμα. Ζώντας σε μια σεισμογενή χώρα αλλά και σε περίπτωση πυρκαγιάς πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να υπάρχει εντός κάθε καταλύματος.

Ε. Ύπαρξη φαρμακείου και κυτίου πρώτων βοηθειών

Προτείνουμε να υπάρχει υποχρεωτικά φαρμακείο και κουτί Α’ Βοηθειών. Τα παραφαρμακευτικά αυτά προιόντα θα πρέπει να ανανεώνονται καθε εξι μηνες και να ελέγχονται πριν από το κάθε check in.  Μικροατυχήματα μπορούν να προκαλέσουν μια κατάσταση πανικού ιδίως σε επισκέπτες που βρίσκονται σε ένα ξένο περιβάλλον. Πιστεύουμε ότι θα είναι πολύτιμα μέχρι να εξεταστεί το μέγεθος του προβλήματος και ο τρόπος αντιμετώπισης του.

ΣΤ. Υγειονομική απολύμανση καταλύματος και ανάρτηση αυτής

Προτείνουμε να είναι υποχρεωτική η απολύμανση του καταλύματος. Είναι κάτι που τα μέλη μας εφαρμόζουν αδιαλείπτως. Επισημαίνουμε ότι  η απολύμανση ενός διαμερίσματος δεν λύνει το πρόβλημα σε κοινόχρηστους χώρους όπως οι πολυκατοικίες. Εμείς έχουμε ήδη προχωρήσει σε μνημόνιο συνεργασίας με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Απεντομώσεων Μυοκτονιών Ελλάδος (ΣΕΑΜΕ)

Επιπλέον προτείνουμε να εξεταστούν μια σειρά από προϋποθέσεις των καταλυμάτων

  • Ανιχνευτές καπνού
  • Υποχρεωτική ύπαρξη ΥΔΕ (ρελέ διαφυγής και δήλωση εγκατάστασης)
  • Μέθοδοι συσκότισης σε κάθε δωμάτιο με κρεβάτι
  • θέρμανση ψύξη air condition ενεργειακής κλάσης Α+ ή ανεμιστήρας οροφής
  • Πληροφορίες για ιατρική βοήθεια έντυπη ή ψηφιακή. Τηλέφωνα πρώτης ανάγκης σε έντυπη ή ψηφιακή μορφή μέσα στα δωμάτια
  • Αντιολισθητική επιφάνεια στην μπανιερα ή το ντους
  • Εξοπλισμός σκευών παρασκευής πρόχειρων γευμάτων σε ποσότητα ανάλογη του αριθμού των κλινών
  • Ψυγείο με κατάψυξη

Σημειώνουμε πως κατά τη κατάρτιση των προτάσεων μας λάβαμε υπόψη: 

  1. Την ανάγκη προστασίας της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος της χώρας
  2. Την ανάγκη αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών της Βραχυχρόνιας Μίσθωσης
  3. Τις προϋποθέσεις που υπάρχουν σε άλλα μοντέλα φιλοξενίας”.


Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *