ARNAOUTAKIS
Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης

Σταύρος Αρναουτάκης : Μεγάλα έργα υποδοµής στην Κρήτη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Λέγοντας µόνο αλήθειες, όπως άλλωστε συνηθίζει, ο επανεκλεγµένος και µάλιστα µε µεγάλη διαφορά Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, µιλάει για τη νέα προγραµµατική περίοδο της Αιρετής Περιφέρειας, επισηµαίνοντας ότι, ύστερα από την εµπειρία των πρώτων χρόνων λειτουργίας της, σήµερα έχουν εντοπιστεί οι όποιες αδυναµίες και δυσλειτουργίες.

irakleio-shutterstock_172663946VΣε µια κατάθεση ψυχής, ο Κρητικός πολιτικός, που έχει, ήδη, «γράψει» τη δική του ιστορία στην πολιτική και δηµόσια ζωή του τόπου, µιλάει για τα έργα αναπτυξιακού περιεχοµένου τα οποία ολοκληρώθηκαν τα προηγούµενα χρόνια, αλλά και για το νέο αναπτυξιακό πλάνο της Περιφέρειας.

Σύµφωνα µε τον ίδιο, υλοποιήθηκαν 500 αναπτυξιακά έργα, προϋπολογισµού 480 εκατ. ευρώ, ενώ στα σχέδια της Περιφέρειας είναι η προσέλκυση τα επόµενα 5 χρόνια κονδυλίων από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους που φτάνουν το 1,5 δισ. ευρώ.

Άνθρωπος των έργων, µε πολύ όρεξη για δουλειά και οπαδός του ωραίου, κάτι το οποίο µπορεί κανείς να διαπιστώσει κάνοντας µια βόλτα µόνο στις Αρχάνες, όπου διετέλεσε δήµαρχος από το 1991 έως το 2004, ο Σταύρος Αρναουτάκης, δεν µπορεί παρά να είναι αυτό που λέµε «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση».

Μεταναστευτικό, νέοι φόροι, οικονομική αβεβαιότητα.
Πώς επιδρούν στον τουρισμό της Περιφέρειας Κρήτης, αλλά και στον ελληνικό τουρισμό στο σύνολό του;

Η κρίση και οι επιπτώσεις της στην πραγματική οικονομία, δεν αφήνουν ανεπηρέαστο τον Τουρισμό, έναν τομέα μείζονος σημασίας για την Ελλάδα και βεβαίως για το νησί μας. Επομένως, αποτελεί επιτακτική ανάγκη να τον θωρακίσουμε επαρκώς, λαμβάνοντας μέτρα για την προστασία του πιο προσοδοφόρου κλάδου της οικονομίας. Ιδιαίτερα στο νησί μας, η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει με ποικίλους τρόπους την ανάπτυξη του Τουρισμού που αντιπροσωπεύει το 48% του ΑΕΠ, με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του, κυρίως αναβαθμίζοντας τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

Ακόμα όμως, και σε καταστάσεις έκτακτες και πολλές φορές απρόβλεπτες, όλος ο τοπικός μηχανισμός που έχουμε στη διάθεσή μας, αντιμετωπίζει κάθε φορά με επιτυχία, γεγονότα που δυνητικά θα μπορούσαν να αποτελέσουν πλήγμα για τον τουριστικό κλάδο. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε προετοιμασμένοι να διαφυλάξουμε την ομαλότητα και της φετινής τουριστικής περιόδου, πάντα στο πλαίσιο των δικών μας αρμοδιοτήτων.

Τι γίνεται με το θέμα της λειτουργίας Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στην Κρήτη, που απασχολεί την τοπική κοινωνία ενόψει και της νέας τουριστικής σεζόν;

Το ζήτημα της υποδοχής και της φιλοξενίας των προσφύγων δεν απασχολεί μόνο την τοπική κοινωνία της Κρήτης και ούτε βέβαια επηρεάζει μόνο την τουριστική ροή στο νησί. Είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, το οποίο έχει απασχολήσει έντονα όλους μας στην Περιφέρεια Κρήτης. Είναι ένα ζήτημα που δεν κρύβεται κάτω απ’ το χαλί και για το οποίο κρατικός μηχανισμός, τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, υγειονομικές υπηρεσίες, εθελοντικές ομάδες οφείλουν να βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα για την αντιμετώπισή του. Προφανώς και η λειτουργία ενός Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων, σε μια τουριστική περιοχή, επιφέρει πολλαπλές συνέπειες και δυσλειτουργίες. Το παράδειγμα άλλωστε, των νησιών του Β. Αιγαίου δεν αφήνει και πολλά περιθώρια εφησυχασμού. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένα επίσημο αίτημα από το υπουργείο Εσωτερικών για τη λειτουργία ενός τέτοιου κέντρου. Αν οι συνθήκες το επιβάλλουν και αν προκύψουν έκτακτα γεγονότα σε συνεννόηση με τους δημάρχους της Κρήτης θα καθορίσουμε την πολιτική και τη δράση μας.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την πορεία του τουρισμού εφέτος στο νησί της Κρήτης και πόσο αισιόδοξος είσαστε για το τουριστικό μέλλον της Περιφέρειας;

Οι ενδείξεις είναι θετικές για τη φετινή χρονιά στην Κρήτη. Τα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά μέχρι στιγμής, με ελαφρώς αυξημένα τα επίπεδα στα οποία κινούνται οι παραδοσιακές αγορές.

Παρά το γεγονός, πως, σύμφωνα με σχετική μελέτη του Σ.Ε.Τ.Ε., πάνω από το 80% των εσόδων από τον τουρισμό παραμένει στο νησί, θεωρούμε πως υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω ενίσχυση της διασύνδεσης του τουριστικού μας προϊόντος με τον πολιτισμό και τον πρωτογενή τομέα, προσφέροντας μεγαλύτερα οφέλη στην τοπική οικονομία.

Ποια είναι τα έργα αναπτυξιακού περιεχομένου, τα οποία ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη στην Κρήτη το διάστημα που προΐσταστε της Περιφέρειας;

Στο παρελθόν επιδιώξαμε να παρέμβουμε ενισχυτικά στους παράγοντες που καθορίζουν την ανταγωνιστικότητα με σημαντικές χρηματοδοτήσεις. Επιδιώξαμε να καλύψουμε το έλλειμμα των υποδομών μας, να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης ιδίως στους νέους μας, οι οποίοι πλήττονται περισσότερο από την ανεργία.

Έχοντας, ήδη αρχίσει η υλοποίηση των έργων της Νέας Προγραμματικής Περιόδου και ύστερα από την εμπειρία των πρώτων χρόνων λειτουργίας της Αιρετής Περιφέρειας, έχουμε ήδη εντοπίσει τις αδυναμίες, τις δυσλειτουργίες και τις αγκυλώσεις που δημιουργεί το υφιστάμενο πλαίσιο. Για τον λόγο αυτό, στην Περιφέρεια Κρήτης, προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία, να μοχλεύσουμε επενδυτικά κεφάλαια, να προσελκύσουμε επενδύσεις βασιζόμενοι σε τέσσερις στρατηγικούς πυλώνες.

Τα προηγούμενα χρόνια και κατά τη διάρκεια εφαρμογής του ΕΣΠΑ 2007-2013, κλείσαμε ένα μεγάλο κύκλο παρεμβάσεων σε ολόκληρη την Κρήτη. Ολοκληρώσαμε έργα υποδομών σε όλους τους τομείς παρέμβασης, ενισχύοντας το σύνολο των δήμων της Κρήτης. Έτσι, όλοι μαζί σήμερα μοιραζόμαστε την ίδια χαρά και ικανοποίηση από την ολοκλήρωση 500 αναπτυξιακών έργων, προϋπολογισμού 480 εκατ. ευρώ.

Ποιες είναι οι ενέργειές σας προκειμένου να εισρεύσουν περισσότεροι πόροι στην Περιφέρεια Κρήτης;

Στην Περιφέρεια Κρήτης σχεδιάζουμε το νέο αναπτυξιακό μας πλάνο, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα, έχοντας στον πυρήνα του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού τον κάθε Κρητικό, τον κάθε επενδυτή που πιστεύει στον τόπο του, που επενδύει στην περιοχή του, που γνωρίζει που υπάρχει πλούτος και πρέπει να αξιοποιηθεί.

Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε τα επόμενα 5 χρόνια κονδύλια από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους που φτάνουν το 1,5 δισ. ευρώ. Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσω ότι, στον σχεδιασμό μας εντάσσεται και το ζήτημα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης με κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, χωρίς διόδια αλλά με ρήτρα παραχώρησης και βέβαια θα εξαντλήσουμε τα όρια της θεσμικής μας παρέμβασης αναφορικά με την κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι.

Επειδή αναγνωρίζουμε τη σημασία και τη δυνατότητα της κινητοποίησης πρόσθετων ευρωπαϊκών πόρων, οργανώσαμε το δικό μας γραφείο στις Βρυξέλλες κατά τρόπο αποτελεσματικό, προσαρμοσμένο στα δεδομένα της εποχής μας. Μέσα από τη λειτουργία αυτού του γραφείου θα επιδιώξουμε να προσεγγίσουμε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης για την Κρήτη.

Ποιο είναι το αναπτυξιακό σας πλάνο και ποιος ο προγραμματισμός σας γενικά, αλλά και ειδικά στον τομέα του Τουρισμού;

Η Περιφερειακή Αρχή της Κρήτης έχει χαράξει πενταετές στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης. Δημιουργεί συνέργειες με όλους τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς, το υπουργείο Τουρισμού και άλλες περιφέρειες της Ελλάδας και εφαρμόζει νέα λογική αξιοποίησης των τουριστικών εκθέσεων στις οποίες συμμετέχει, με στοχευμένες επαφές και παράλληλες δράσεις.

Οι προσπάθειες της Περιφέρειας Κρήτης εστιάζονται στην αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού μας προϊόντος που αφορά τις υποδομές, αλλά και την κατάρτιση του ανθρώπινου τουριστικού δυναμικού. Επιδιώκουμε την αξιοποίηση της τεχνολογίας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κρητικής τουριστικής αγοράς και την αποτελεσματική προβολή της Κρήτης διεθνώς.

Ποια είναι τα βασικότερα προβλήματα υποδομής που παρουσιάζει η Περιφέρεια και πως τα αντιμετωπίζετε ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου;

Υπάρχουν αναπτυξιακές ελλείψεις του νησιού σε μεγάλα έργα υποδομής, όπως είναι ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, το επί χρόνια εξαγγελμένο έργο του αεροδρομίου Καστελίου, η αναβάθμιση του υπάρχοντος διεθνούς αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου, η βελτίωση των πυλών εισόδου στο νησί, κ.ά.. Έχουμε επανειλημμένως ζητήσει από το κεντρικό κράτος την αναβάθμισή των βασικών έργων υποδομής ώστε να είναι αντάξια της αυξημένης κίνησης, αλλά και της αναπτυξιακής προοπτικής του νησιού.

Σε επίπεδο προβολής ποιες είναι οι δράσεις σας;

Οι δράσεις του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης, προκειμένου να στηρίξει και να διαχειριστεί με βιώσιμο και κυρίως αποτελεσματικό τρόπο, τον τουρισμό ως θεμελιώδη τομέα στήριξης της Κρητικής οικονομίας είναι πρωτοποριακές και καινοτόμες, με παγκόσμια απήχηση. Προωθεί τη δυναμική καμπάνια διαφημιστικής προβολής όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κρήτης και αξιοποιεί έξυπνους τρόπους προβολής του τουριστικού προϊόντος του νησιού.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *