money tourism copyright photo
money tourism copyright photo

Την ανησυχία τους εκφράζουν για το τέλος Γιώργος Τσακίρης και Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Έντονες ανησυχίες για τις επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό από τη  σχεδιαζόμενη επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα ελληνικά ξενοδοχεία εκφράζει με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Αλέξη Τσίπρα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας, με την ιδιότητά του ως θεσμικού συμβούλου της πολιτείας για θέματα τουρισμού.

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ξ.Ε.Ε. κ. Γιώργος Τσακίρης μέσω της επιστολής, ζητά από τον πρωθυπουργό να κινητοποιηθεί προσωπικά για την αποτροπή, έστω και την τελευταία στιγμή, της λήψης του φημολογούμενου, καταστροφικού για τον τουρισμό και την εθνική οικονομία μέτρου που όπως επισημαίνει θα δώσει τη χαριστική βολή στα ελληνικά ξενοδοχεία και κατ’ επέκταση στον ελληνικό τουρισμό.

Ειδικότερα ο κ. Τσακίρης τονίζει ότι το Ξ.Ε.Ε -στηριζόμενο πάντοτε σε στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων του Επιμελητηρίου- διαπιστώνει ότι μια ενδεχόμενη επιβολή τέλους διανυκτέρευσης υπονομεύει ευθέως όχι μόνο την τρέχουσα τουριστική χρονιά, αλλά και την εν γένει ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού.

Όπως αναφέρει «μετά τον υπερδιπλασιασμό του ΦΠΑ, την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά, αλλά και τη διατήρηση των πολυάριθμων τελών (πνευματικά δικαιώματα, τέλη χρήσης αιγιαλού κ.α) που επιβαρύνουν επικίνδυνα τη λειτουργία τους, οι ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αδυνατούν να απορροφήσουν οποιαδήποτε περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση». Καταλήγοντας ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. υπογραμμίζει : «Κατά συνέπεια, η υιοθέτηση οποιουδήποτε περαιτέρω μέτρου αμιγώς εισπρακτικής λογικής, θα έχει ως αποτέλεσμα την υπερτίμηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και τον αρνητικό επηρεασμό της τουριστικής ζήτησης της χώρας με άμεση μείωση του αριθμού των αφίξεων, δεδομένου ότι η τιμή διάθεσής του είναι απόλυτα ανελαστική στο  διεθνοποιημένο  τουριστικό περιβάλλον στο οποίο επιχειρούμε».

To κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

“Προς : Τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης
Αξιότιμο Κύριο Αλέξη Τσίπρα
Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,
Εξ αφορμής της επαναφοράς ιδιαιτέρως ανησυχητικών πληροφοριών σχετικά με τη σχεδιαζόμενη επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα ελληνικά ξενοδοχεία, ευρισκόμεθα στην ανάγκη, με την ιδιότητά μας ως θεσμικού συμβούλου της πολιτείας για θέματα τουρισμού, να επικοινωνήσουμε μαζί σας για να εκφράσουμε την κάθετη αντίθεσή μας σε μια τέτοια καταστρεπτική προοπτική, η οποία θα δώσει τη χαριστική βολή στα ελληνικά ξενοδοχεία και κατ’ επέκταση στον ελληνικό τουρισμό.
Όπως έχουμε επανειλημμένως και με κάθε πρόσφορο τρόπο εκφράσει στα αρμόδια μέλη της Κυβερνήσεώς σας, στηριζόμενοι πάντοτε σε στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων του Επιμελητηρίου μας, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε και σε εσάς προσωπικά ότι μια ενδεχόμενη επιβολή τέλους διανυκτέρευσης υπονομεύει ευθέως όχι μόνο την τρέχουσα τουριστική χρονιά, αλλά και την εν γένει ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού.
Μετά την υπερδιπλασιασμό του ΦΠΑ, την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά, αλλά και τη διατήρηση των πολυάριθμων τελών (πνευματικά δικαιώματα, τέλη χρήσης αιγιαλού κ.α) που επιβαρύνουν επικίνδυνα τη λειτουργία τους, οι ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αδυνατούν να απορροφήσουν οποιαδήποτε περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση. Κατά συνέπεια, η υιοθέτηση οποιουδήποτε περαιτέρω μέτρου αμιγώς εισπρακτικής λογικής, θα έχει ως αποτέλεσμα την υπερτίμηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και τον αρνητικό επηρεασμό της τουριστικής ζήτησης της χώρας με άμεση μείωση του αριθμού των αφίξεων, δεδομένου ότι η τιμή διάθεσής του είναι απόλυτα ανελαστική στο διεθνοποιημένο τουριστικό περιβάλλον στο οποίο επιχειρούμε.

Συμπερασματικά, η υπό εξέταση επιβολή πρόσθετού τέλους θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σημαντικό αριθμό ελληνικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στην αναστολή της λειτουργίας τους ή στον αφελληνισμό τους, συμπαρασύροντας παράλληλα την εθνική οικονομία σε περαιτέρω ύφεση και ανεργία.
Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,
Σε όλη τη διάρκεια της δύσκολης δοκιμασίας που η χώρα περνά, τα ελληνικά ξενοδοχεία αποτέλεσαν και αποτελούν τον κύριο αιμοδότη της οικονομίας και της απασχόλησης, τη βασική πηγή ελπίδας για την πολυπόθητη εθνική ανάκαμψη. Στην παρούσα συγκυρία έχουν την ανάγκη στήριξης και όχι την περαιτέρω κοντόφθαλμη, φορολογική αφαίμαξη. Αυτό υπαγορεύει εξάλλου και οποιαδήποτε έννοια στοιχειώδους δικαιοσύνης, τη στιγμή που ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός παρανόμων καταλυμάτων, τα οποία εντάσσονται στη λεγόμενη παράλληλη «σκιώδη» οικονομία, εξακολουθούν να λειτουργούν παρασιτικά και ασύδοτα, αποστερώντας σε ετήσια βάση φορολογικά έσοδα άνω των 500 εκ ευρώ από τα κρατικά ταμεία. Έσοδα που θα μπορούσαν, εφόσον υπήρχε η πολιτική βούληση να εισπραχθούν, να ελαφρύνουν τα βάρη που οι νόμιμες επιχειρήσεις και ο ελληνικός λαός καλούνται για άλλη μία φορά να επωμισθούν.
Ευελπιστώντας ότι θα κινητοποιηθείτε προσωπικά για την αποτροπή, έστω και την τελευταία στιγμή, της λήψης του φημολογούμενου, καταστροφικού για τον τουρισμό και την εθνική οικονομία μέτρου, παραμένουμε στη διάθεσή σας προκειμένου με τις τεκμηριωμένες προτάσεις μας για τον τουριστικό τομέα να συμβάλλουμε στη μεγάλη εθνική προσπάθεια να επανέλθει η χώρα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.
Με εκτίμηση
Γεώργιος Αλεξ. Τσακίρης
Πρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος”

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *