money tourism copyright photo
Ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γ. Λεονταρίτης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός και ο δήμαρχος Θήρας Α. Σιγάλας |money tourism copyright photo

Το Σχέδιο Διαχείρισης Προορισμού Σαντορίνη, παρουσίασε ο δήμαρχος Αντ. Σιγάλας

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

“Το Σχέδιο Διαχείρισης του Προορισμού Σαντορίνη είναι γεγονός. Αποτελεί προϊόν σοβαρού διαλόγου και συμφωνίας μεταξύ του Δήμου Θήρας και της Κυβέρνησης που εκπροσωπείται από το Υπουργείο Τουρισμού”, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του, ο Δήμαρχος Θήρας, Αντώνης Σιγάλας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Σιγάλα, το Σχέδιο Διαχείρισης του Προορισμού Σαντορίνη έχει ως κεντρικό στρατηγικό στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού με:

  • περαιτέρω ενίσχυση του μοναδικού brand Σαντορίνη
  • ποιοτική αναβάθμιση και εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος ώστε να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά του στο μέλλον
  • μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της τουριστικής ανάπτυξης
  • προστασία και αξιοποίηση των πολιτιστικών πόρων
  • ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα ως συμπληρωματικής προς τον τουρισμό δραστηριότητας
  • διάχυση των ωφελημάτων της τουριστικής ανάπτυξης σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία.
Τι προβλέπει
Το νέο Σχέδιο Δράσης προβλέπει ενεργητικές πολιτικές σε όλους τους τομείς και θα υλοποιηθεί με τη συνέργεια του Δήμου Θήρας, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, των Υπουργείων και κεντρικών φορέων, καθώς και φορέων εκπροσώπησης παραγωγικών ομάδων αλλά και εταιρειών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Οι ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί, είναι οι ακόλουθες:

santorini
money tourism copyright photo

1. Ενδιάμεση λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων και οριστική επίλυση του ζητήματος με τη διαδικασία Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

2. Ταχεία εκπόνηση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) προκειμένου να προβλεφθεί η χωροθέτηση έργων που δεν περιλαμβάνει η ισχύουσα ΖΟΕ του 2012.

3. Ανάθεση χωροθέτησης, εκπόνηση των απαραίτητων μελετών και λήψη εγκρίσεων για την κατασκευή νέου, σύγχρονου, λειτουργικού και ασφαλούς λιμανιού.

4. Ανάθεση από τον Δήμο του έργου της δεύτερης γραμμής τελεφερίκ.

5. Συνεργασία του Λιμενικού Ταμείου και του Υπουργείου Τουρισμού για την ανάθεση του έργου της μαρίνας στην περιοχή του Μονολίθου.

6. Άμεση λειτουργία νέας υπηρεσιακής δομής της Αστυνομίας, σε επίπεδο Υποδιεύθυνσης με δύναμη μόνιμου προσωπικού που θα ξεπερνά τα 120 άτομα, καθώς και η ίδρυση και λειτουργία Σταθμού Τουριστικής Αστυνομίας.

7. Ολοκληρωμένο, επικαιροποιημένο και λειτουργικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΣΑΚ) από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση πιθανών μελλοντικών φυσικών καταστροφών.

8. Δράσεις προστασίας και ανάδειξης του σπουδαίου πολιτιστικού αποθέματος στη Σαντορίνη, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Πολιτιστικής Διαδρομής Σαντορίνης που εκπονείται υπό την εποπτεία του “ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ”, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.

9. Πρωτοποριακό φιλοπεριβαλλοντικό πρόγραμμα “Σαντορίνη χωρίς πλαστικό”, σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και τη χορηγία ιδιωτικής εταιρείας.

10. Έργα της ΔΕΥΑΘ για διασφάλιση της επάρκειας πόσιμου νερού (νέες αφαλατώσεις) και για αναβάθμισητων εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων.

11. Επίσπευση των έργων διασφάλισης της ενεργειακής επάρκειας της Σαντορίνης (έργο διασύνδεσης με το ηπειρωτικό δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας).

12. Αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και την ΑΕΜΥ, με την ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου και την επίλυση των εργασιακών τους προβλημάτων. Διορισμός ικανής διοίκησης στο Νοσοκομείο καθώς και εξεύρεση οριστικής και σύννομης λύσης για την πραγματοποίηση αεροδιακομιδών με το αεροσκάφος του Ιδρύματος.

13. Τελειοποίηση και αυστηρή εφαρμογή του σχεδίου διαχείρισης της κρουαζιέρας και λήψη μέτρων για την αποσυμφόρηση συγκεκριμένων σημείων του νησιού και τη διάχυση των επιβατών της κρουαζιέρας σε ολόκληρη τη Σαντορίνη.

14. Δημιουργία και λειτουργία του “Φορέα Διαχείρισης και Προώθησης του Προορισμού”, ο οποίος σε τοπικό επίπεδο θα διαχειρίζεται το Σχέδιο, το οποίο θα είναι “ζωντανό”, θα αξιολογείται συνεχώς, θα εμπλουτίζεται και θα αναθεωρείται όταν υπάρχει ανάγκη.

Για όλα τα παραπάνω, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Δημάρχου, υπάρχει ρητή δέσμευση υλοποίησης εκ μέρους της Κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού. Ήδη μετά την πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο διυπουργικό με την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας των αρμόδιων Υπουργείων και του Δημάρχου Θήρας, ακολούθησε σύγκληση της ομάδας εργασίας που αποτελείται από υπηρεσιακούς εκπροσώπους των Υπουργείων, εκπροσώπους του Δήμου Θήρας και της Περιφέρειας υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών.

“Με όραμα και σχέδιο, με βούληση και πολλή δουλειά, η Σαντορίνη πορεύεται με αισιοδοξία στο μέλλον” καταλήγει η ανακοίνωση.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *