Thomas Cook Airlines
Thomas Cook Airlines

Βασίλης Βογιατζής: Τον απόλυτο τρόμο της δικής τους χρεωκοπίας βιώνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εδώ και λίγες μέρες ο τουριστικός κλάδος της Ελλάδας, της Νότιας Ευρώπης, της Αφρικής και γενικά όλων των τουριστικών προορισμών, που αυτό τον καιρό ο ΉΛΙΟΣ ζεσταίνει τις καρδιές μας, ζει στον απόλυτο τρόμο της δικής τους χρεοκοπίας.

Μιας χρεοκοπίας, που αν δεν αντιμετωπισθεί με σοβαρότητα από τις κυβερνήσεις όλων των κρατών της Νότιας Ευρώπης, θα παρουσιαστούν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. (θα επικεντρωθούμε στα προβλήματα της Νότιας Ευρώπης μιας και δεν χρειάζεται να αναφερόμαστε σε όλους).

Ερώτηση: Δεν αποτελεί η χρεοκοπία της Thomas Cook μια μορφή ενός CAPITAL CONTROL;

Απάντηση: Ίσως σε χειρότερη μορφή από τα Capital Control που αντιμετώπισαν οι Έλληνες από το 2015 – 2019.

Ερώτηση: Ποια πρέπει να είναι η στρατηγική των ξενοδοχείων από εδώ και πέρα;

Απάντηση: Δυστυχώς από την στιγμή που σε όλα τα ξενοδοχεία της Ελλάδας αλλά και της Νότιας Ευρώπης η συνεργασία με τους Tour operators ξεπέρασε το 70% του τζίρου τους, τότε όλα τα ξενοδοχεία πρέπει να αλλάξουν την πολιτική τους στην είσπραξη χρεών από τους Tour Operators.

To 2015 ήταν αδύνατο να αγοραστούν πρώτες ύλες για την παροχή υπηρεσιών από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.  Όλοι οι προμηθευτές ζητούσαν μετρητά. Άρα αυτή την στιγμή μιας και έχει χρεοκοπήσει οργανισμός ο οποίος διακινούσε το 40% της τουριστικής κίνησης, πρέπει οπωσδήποτε η πολιτική πληρωμών να αλλάξει.

Ας μην γελιόμαστε, ο «πόλεμος» βορράς νότος έχει κορυφωθεί. Η κορύφωση αυτή, που ήθελε να θυσιάσει την ανάμιξη στα τουριστικά των Κινέζων, οδηγεί σε μια ολιγομονοπωλιακή κατάτασταση. Αυτό πρέπει να αντιμετωπισθεί ακόμα και με ξεπερασμένες κινήσεις από πολλούς, του ελέγχου της οικονομίας.

Όλα τα κράτη της Νότιας Ευρώπης πρέπει να θεσμοθετήσουν αυστηρούς κανόνες τήρησης της πληρωμής των υπηρεσιών σε απολύτου της μετρητοίς καταστάσεις. Δεν είναι δυνατόν, οι τουρίστες να έχουν πληρώσει τοις μετρητοίς τις διακοπές τους και τα ταξιδιωτικά γραφεία να μην έχουν προπληρώσει τα καταλλύμματα που οι πελάτες τους θα κάνουν διακοπές. Να σταθώ λίγο εδώ και να αναφέρουμε ότι καμία εταιρία αερομεταφορών δεν πετά αν δεν έχει προπληρωθεί.

Την χρεοκοπία της Thomas Cook την βλέπαμε να έρχεται εδώ και πολύ καιρό. Όμως κανείς μας δεν είχε το θάρρος να εκβιάσει ή να μιλήσει δυνατά για αυτό γιατί θα θεωρούνταν κακεντρεχής. Λόγω του κινδύνου να χαρακτηρισθεί ο οποιοσδήποτε κακεντρεχής  υπέστη η Ελλάδα και η Νότια Ευρώπη την χρεοκοπία της Thomas Cook.

Το ερώτημα παραμένει: δοθείσης αυτής της ευκαιρίας, θα γίνει η απαραίτητη διόρθωση των προϋποθέσεων λειτουργίας ενός ταξιδιωτικού οργανισμού; Θα μπουν υγιείς βάσεις στον ανταγωνισμό των ξενοδοχείων, δηλαδή να στηρίζεται ο ανταγωνισμός στην καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσίας και όχι στους οικονομικούς όρους παροχής σε ένα συμβόλαιο;

Η χρεοκοπία της Thomas Cook θυσιάζει μια σημαντική περίοδο ρευστότητας σε όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες που ελέω του χειμώνα φαντάζει ακόμα δυσκολότερη. Ο χειμώνας θα είναι ο δήμιος για πολλές ξενοδοχειακές μονάδες. Για αυτό άλλωστε, πρέπει όλο το θεσμικό πλαίσιο της αγοράς  να αλλάξει. Οι αλλαγές που προγραμματίζει κάθε ξενοδοχείο, ο προγραμματισμός πληρωμών φόρων εισοδήματος και ακινήτων, η πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών, πληρωμές σε προσωπικό και σε ΔΕΚΟ θα γίνουν με μεγάλη δυσκολία. Σε αυτό το σημείο πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να θεσμοθετήσει μέσω των τραπεζών άτοκα δάνεια 10 ετούς διάρκειας ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αντιπαρέλθουν αυτής της μη είσπραξης εσόδων. Η παρουσία καινούριων ταξιδιωτικών γραφείων  από όλη την Ευρώπη θα διευκολύνει λίγο την ζωή των καταλλυμάτων αλλά σε κάθε περίπτωση η βοήθεια που χρειάζονται οι επιχειρήσεις είναι οικονομική.

Υπάρχουν περιοχές της Ελλάδας όπως το Βόρειο Αιγαίο όπου η τουριστική κίνηση είναι πολύ προβληματική και τα ξενοδοχεία έχουν αντιμετωπίσει μέσα μόλις μια 7 ετία 3 κρίσεις, την οικονομική της Ελλάδας, το προσφυγομεταναστευτικό και τώρα την χρεωκοπία της Thomas Cook. Οι επιχειρήσεις αυτές σε συνδυασμό με την υποτίμηση της περιουσίας τους είναι στο χείλος του γκρεμού και χωρίς την ένεση ρευστού δύσκολα θα επιβιώσουν. Να σημειώθεί ότι οι επιχειρήσεις αυτές προχώρησαν σε ρυθμίσεις οφειλών προς το δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και στήριξαν πολλά στα έσοδα από την Thomas Cook.

Κλείνοντας θέλω να αναφέρω ότι η Ελλάδα είναι μια τουριστική χώρα. Είναι παρόλο τα προβλήματα που υπάρχουν η πιο ασφαλή χώρα για τους επισκέπτες της. Έχει υψηλή συνείδηση φιλοξενίας και είναι ένας τόπος, όπου ο τουρίστας έχει την δυνατότητα να γνωρίσει την ιστορία της Ευρώπης γιατί ότι υπάρχει στην Ευρώπη ξεκίνησε από την Ελλάδα.

Βασίλης Βογιατζής

Πτυχιούχος της Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Διευθυντής Ξενοδοχείου ΠΑΣΙΦΑΗ στην Λέσβο

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *