money tourism copyright photo
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

WTTC και ETC καλούν σε συστράτευση για την αποφυγή του περιορισμού των ταξιδιών στην Ευρώπη

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (ETC), με την υποστήριξη ορισμένων βασικών ταξιδιωτικών φορέων, προτρέπουν τα κράτη μέλη της ΕΕ να ευθυγραμμίσουν τις κινήσεις τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας και να αποφύγουν την επιβολή οποιωνδήποτε περιορισμών στην ελεύθερη κυκλοφορία, σε όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τους δύο φορείς του τουρισμού, ο κλάδος δεν μπορεί να αντέξει ασυνεπείς και συνεχώς μεταβαλλόμενες, εθνικές αποφάσεις, αλλά μια κοινή προσέγγιση της ΕΕ είναι η μόνη λύση για τη διάσωση του ταλαιπωρημένου τομέα των Ταξιδιών και του Τουρισμού στην Ευρώπη.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) αναγνωρίζει ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί της ΕΕ δεν είχαν σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση της μετάδοσης του ιού, των νοσηλειών ή των θανάτων.

Το WTTC και η ETC τονίζουν ότι τα μέτρα που στοχεύουν στον περιορισμό της διέλευσης των συνόρων δεν θα έχουν κανένα όφελος για την υγεία, αλλά θα μπορούσαν να έχουν τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο στην περιοχή.

Σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας

Σύμφωνα με τελευταία έρευνα του WTTC, έως και 900.000 θέσεις εργασίας κινδυνεύουν φέτος στον τομέα των Ταξιδιών και του Τουρισμού στην ΕΕ, εάν επιβληθούν εκ νέου ταξιδιωτικοί περιορισμοί, αυτόν τον χειμώνα. Επιπλέον, οι κυβερνήσεις σε όλη την ΕΕ θα μπορούσαν να δουν απώλειες έως και 35 δισεκατομμύρια ευρώ από τη συνεισφορά του κλάδου στην οικονομία πριν από το τέλος του 2021, εάν τεθούν σε ισχύ αυστηροί ταξιδιωτικοί περιορισμοί.

Οι WTTC και ETC λένε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν και να προωθήσουν τη συντονισμένη προσπάθεια ανάκαμψης, που απαιτείται για τη διατήρηση του τομέα και μόνο μια συντονισμένη προσέγγιση θα σώσει τα εκατομμύρια των μέσων διαβίωσης που εξαρτώνται από τον τομέα.

Οι δηλώσεις

Μιλώντας σχετικά η Julia Simpson, πρόεδρος & διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC , δήλωσε: “Χρειάζεται επειγόντως να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στα ταξίδια και να μην δημιουργήσουμε περισσότερη αβεβαιότητα. Είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε μια σωστά συντονισμένη απάντηση, σε ολόκληρη την ΕΕ, την οποία μπορούν να κατανοήσουν, τόσο οι επιχειρήσεις, όσο και οι ταξιδιώτες. Η ανάπτυξη εμβολιασμών σε ολόκληρη την ΕΕ είναι από τις καλύτερες στον κόσμο, με το 65% του πληθυσμού να είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένο. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε να αντιστραφεί όλη η πρόοδος που επιτεύχθηκε με κόπο φέτος. Αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τις θέσεις εργασίας και τα προς το ζην”.

“Αν και αναγνωρίζουμε πλήρως ότι η προστασία της δημόσιας υγείας είναι πρωταρχικής σημασίας, προτρέπουμε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid της Ένωσης, το οποίο επέτρεψε με επιτυχία σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα να ταξιδεύουν με ασφάλεια και ελεύθερα”, πρόσθεσε η κα. Simpson.

Από την πλευρά του ο Luís Araújo, πρόεδρος της ETC , συμπλήρωσε: “Καθώς πλησιάζουν οι ψυχρότεροι μήνες και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, καλούμε τις κυβερνήσεις της ΕΕ να εργαστούν από κοινού για να διασφαλίσουν την ελεύθερη κυκλοφορία σε όλη την Ευρώπη. Πρέπει να αποφύγουμε οποιαδήποτε περαιτέρω αβεβαιότητα ή κατακερματισμό. Με τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, το πιστοποιητικό της ΕΕ για τον Covid και τα αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας, τα ταξίδια με ασφάλεια είναι απολύτως εφικτά. Ενόψει της πολυαναμενόμενης εορταστικής περιόδου, οι πολίτες της ΕΕ χρειάζονται σαφείς και συνεκτικούς κανόνες”.

Πέρυσι, η έρευνα του WTTC αποκάλυψε ότι χάθηκαν περισσότερες από 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον Τουρισμό, σε ολόκληρη την ΕΕ, και η τελευταία του έρευνα αποκαλύπτει ότι εάν επιβάλλονταν περιορισμοί ευρείας κλίμακας το 2022, άλλα 3 εκατομμύρια θα διακυβεύονταν το επόμενο έτος.

Μετά από 18 μήνες κατά τους οποίους οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη πληγεί από την πανδημία, η έρευνα του WTTC δείχνει, επίσης, ότι εάν οι περιορισμοί παραμείνουν για μεγάλο μέρος το επόμενο έτος, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει την οικονομία της ΕΕ σε απώλειες μεγαλύτερες από 143 δισεκατομμύρια ευρώ.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *