Οι δρόμοι της μητρόπολης της Τουρκίας σφύζουν από ξένους τουρίστες που συρρέουν κυρίως για ψώνια και τουρισμό υγείας, ενισχύοντας τη ζωτικής σημασίας τουριστική βιομηχανία της χώρας, που αφήνει πίσω της την ύφεση της περιόδου 2020-21, παρά τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.
Με κυρίαρχες χώρες τη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο, οι αφίξεις ξένων τουριστών στην Κωνσταντινούπολη μέχρι τον Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 135% σε ετήσια βάση σε σχεδόν 4 εκατομμύρια, σε σύγκριση με περίπου 4,4 εκατομμύρια πριν από το ξέσπασμα του κορωνοϊού.
Οι αφίξεις από την Ευρώπη και την Αμερική αυξάνονται ραγδαία, αλλά ο κλάδος έχει ακόμη έδαφος να καλύψει όσον αφορά τη διασύνδεση της αγοράς, όπως είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Τουρκίας (TÜROB), Müberra Eresin.
Ο συνολικός αριθμός των ξένων που επισκέφθηκαν την Τουρκία τους πρώτους τέσσερις μήνες έκανε “άλμα” 172,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σε σχεδόν 7,47 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σε σύγκριση με 2,74 εκατομμύρια το 2021.
Σύμφωνα με τον κ. Eresin, η πανδημία έχει μείνει, ως επί το πλείστον, πίσω και ο κλάδος βαδίζει προς την πλήρη ανάκαμψή του.
“Το 2022 θα είναι μια πολύ καλύτερη χρονιά από το 2021 και θα έχουμε επουλώσει σοβαρά τις πληγές της πανδημίας. Το 2023 θα είναι ακόμη καλύτερο”, δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu (AA). Για να προσθέσει: “Τα επόμενα χρόνια, ελπίζουμε ότι τα έσοδά μας από τον τουρισμό θα αυξηθούν σε πολύ σοβαρά επίπεδα και ότι η Κωνσταντινούπολη θα αναδειχθεί και πάλι σε έναν από τους τρεις πρώτους λαμπερούς προορισμούς στον κόσμο”.
Ο αριθμός των ξένων επισκεπτών “εκτινάχθηκε” κατά 94,1% στα 24,71 εκατομμύρια και τα έσοδα διπλασιάστηκαν σε σχεδόν 25 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, όταν τα μέτρα για τον κορωνοϊό χαλάρωσαν, σε σύγκριση με το 2020.
Οι Τούρκοι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι ο τουρισμός φέτος στη χώρα θα μπορούσε να επαναλάβει ή να ξεπεράσει τους αριθμούς του 2019, όταν περίπου 52 εκατομμύρια επισκέπτες απέφεραν έσοδα 34,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Από την πλευρά του ο κ. Eresin εκτιμά ότι ο αριθμός θα μπορούσε να φτάσει τα 42 εκατομμύρια και τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα, φέτος.
Αυξανόμενη ζήτηση για την Τουρκία
“Βλέπουμε μια αυξανόμενη ζήτηση για την Τουρκία. Ως εκ τούτου, οι θετικές μας προσδοκίες συνεχίζονται. Αλλά φυσικά, όπως λέμε πάντα, αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να πούμε “αν όλα εξελιχθούν όπως τα περιμένουμε”, σημείωσε.
Γνωστή ως ένας προορισμός όπου η Ευρώπη συναντά την Ασία και που εδώ και καιρό γοητεύει τους επισκέπτες με τον πολιτισμό, την τέχνη και την ιστορία της, η Κωνσταντινούπολη σημειώνει σημαντική αύξηση του αριθμού των ξένων που φθάνουν για αγοραστικό τουρισμό και τουρισμό υγείας.
Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού, η Τουρκία θα είναι ο τέταρτος πιο δημοφιλής ευρωπαϊκός προορισμός αυτό το καλοκαίρι. Παρόλα αυτά, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αναμένεται να επηρεάσει τις αφίξεις από τις κορυφαίες αγορές προέλευσης ταξιδιωτών προς την Τουρκία, όπως είναι η ρωσική και η ουκρανική, που ήταν η πρώτη και η τρίτη μεγαλύτερη “πηγή” επισκεπτών στη χώρα πέρυσι.
“Οι τουρίστες που προέρχονται από τη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο κυριαρχούν σήμερα στον τουρισμό της Κωνσταντινούπολης. Η τρέχουσα δυναμική στην αγορά της Μέσης Ανατολής συνεχίζεται”, δήλωσε ο κ. Eresin. Ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχουν θετικά μηνύματα και από άλλες αγορές. “Η κινητικότητα έχει αρχίσει στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές αγορές. Αναμένουμε ότι οι αφίξεις τουριστών από τη Λατινική Αμερική θα αυξηθούν αισθητά, όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Την ίδια στιγμή, η ιρανική αγορά πηγαίνει πολύ καλά”, πρόσθεσε.
Ο ίδιος τόνισε την αύξηση των αφίξεων από τις χώρες της Νότιας Αμερικής κατά 370% από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο. Ενώ, οι αφίξεις από την Ευρώπη, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ αυξήθηκαν επίσης κατά 382%, 236% και 224%, σύμφωνα με τον κ. Eresin. Στο πλαίσιο αυτό, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η Τουρκία μπορεί να καλύψει τις απώλειες από τη Ρωσία και την Ουκρανία μέσω άλλων αγορών.
Στο 90% η πληρότητα των ξενοδοχείων στην Κωνσταντινούπολη
Σε ποσοστά πληρότητας μεταξύ 85% και 90% τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, θα μπορούσαν να φτάσουν τα ξενοδοχεία στην Κωνσταντινούπολη, λόγω των καλοκαιρινών διακοπών, ιδίως στη Μέση Ανατολή.
“Φαίνεται ότι θα καλύψουμε τα ποσοστά πληρότητας του 2019 σε μηνιαία βάση”, σημείωσε κ. Eresin.
“Τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, οι πληρότητες στην Κωνσταντινούπολη ήταν 63,7%, αυξημένες κατά 83% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021, οι τιμές των δωματίων ήταν στα 97,30 ευρώ, αυξημένες κατά 30%, και τα έσοδα ανά δωμάτιο ήταν 61,80 ευρώ, αυξημένα κατά 137%”, εξήγησε. Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί τα προ-πανδημικά ποσοστά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του 2019, όταν η μέση πληρότητα ήταν στο 71,8% την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου.