heraklion

Ξεκινούν τα έργα στο αεροδρόμιο Ηρακλείου “Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ”

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε εργοτάξιο μετατρέπεται σε λίγες ημέρες τμήμα του αεροδρομίου “Νίκος Καζαντζάκης”, για να αρχίσουν τα έργα εκσυγχρονισμού και επέκτασης. Δυστυχώς για έναν και πλέον μήνα χιλιάδες επιβάτες θα διακινούνται στους χώρους του, το διάστημα που θα γίνονται οι εργασίες, οι οποίες προγραμματίζονται να τελειώσουν με την έναρξη της επόμενης σεζόν, δηλαδή τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υποδομών, τα έργα θα χρηματοδοτηθούν από τα καταστήματα αφορολόγητων ειδών, χωρίς να υπάρξει κόστος για το ελληνικό Δημόσιο.

Ο αερολιμενάρχης Γιώργος Πλιάκας είπε στην “Π”: “Η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι τα έργα αρχίζουν 1-2 Οκτωβρίου. Μπορεί να βρισκόμαστε στο τέλος της σεζόν, αλλά τώρα καθημερινά αναχωρούν 12.000-15.000 επιβάτες.  Θα υπάρξουν δυσκολίες και ταλαιπωρία αλλά είναι αναπόφευκτο. Η ανακατασκευή πρέπει να αρχίσει τώρα για να μπορέσει να παραδοθεί το έργο τον Απρίλιο όπως ελπίζουμε και περιμένουμε”.

Σύμφωνα με τον κ. Πλιάκα, σε πρώτη φάση θα κλείσουν 3 πύλες εξόδου από τις 10 που υπάρχουν στις αίθουσες αναχωρήσεων για να μπορέσουν να αρχίσουν τα έργα. Το βασικό τμήμα του έργου, όπως έχει γράψει η “Π”, αφορά την επέκταση του χώρου αναχωρήσεων προς την πίστα κατά περίπου 3.000 τ.μ.

Την έναρξη των εργασιών ανακοίνωσε επίσημα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ ΑΕ) Γιώργο Βελέντζα και τον διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Κωνσταντίνο Λιντζεράκο.

Τα έργα, που γίνονται για την καλύτερη εξυπηρέτηση του συνεχώς αυξανόμενου επιβατικού κοινού στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, θα χρηματοδοτηθούν από τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών ΑΕ, μετά από συμφωνία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και την ΥΠΑ, χωρίς κανένα κόστος για το ελληνικό Δημόσιο.

Τα έργα περιλαμβάνουν  τη διαμόρφωση τόσο των χώρων του ισογείου, όσο και του α’ ορόφου του αερολιμένα, με επέκταση του συνολικού εμβαδού κατά 2.900 τμ, και την ανακαίνιση άλλων 8.000 τμ, με την ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των πυλών (gates), για τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις των επιβατών.

Οπως σημειώνει το Υπουργείο, “με την ολοκλήρωση του έργου, δεν εξασφαλίζεται μόνο ο εκσυγχρονισμός του κτιρίου του αερολιμένα, αλλά και ο εκσυγχρονισμός ολόκληρου του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, γεγονός που δίνει οριστική λύση στην εξυπηρέτηση της επιβατικής κίνησης, του μεγαλύτερου σε όγκο διακινούμενων επιβατών αερολιμένα που βρίσκεται στη διαχείριση της ΥΠΑ και του ελληνικού Δημοσίου”.

Νίκος Ηγουμενίδης: “Θα είναι έτοιμο για τη νέα περίοδο”

Σε δήλωσή του ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης μεταξύ άλλων αναφέρει:

“Κάθε Κρητικός δεν μπορεί παρά να αισθάνεται ικανοποίηση από τις ανακοινώσεις του Υπουργείου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι εργασίες ξεκινούν στις αρχές Οκτωβρίου και θα έχουν ολοκληρωθεί στις 30 Μαρτίου 2018, ώστε  το σύγχρονο και ανανεωμένο «Ν. Καζαντζάκης» να είναι έτοιμο για τη νέα τουριστική περίοδο”.

Ο βουλευτής τονίζει: Σ“Με τους ίδιους ρυθμούς θα πρέπει να προχωρήσει από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η παραχώρηση εξωτερικών χώρων για αίθουσα VIP, για στάθμευση των τουριστικών λεωφορείων, των ταξιδιωτών και των επισκεπτών, καθώς και η παράκαμψη του τέλους της λεωφόρου Ικάρου μέσω των εγκαταστάσεων της MOMA.

Επίσης, σύμφωνα με τις προηγηθείσες συζητήσεις με τον αερολιμενάρχη και τις διοικήσεις ΕΚΑΒ και 7ης ΥΠΕ, στις εργασίες ανάπλασης θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η δομή υγείας του αεροδρομίου (ιατρείο, φαρμακείο, χώρος ανάπαυσης προσωπικού, αίθουσα βραχείας νοσηλείας, σταθμός ΕΚΑΒ) ώστε να είναι αντάξια μιας πύλης εισόδου εκατομμυρίων τουριστών στη χώρα  μας.

Σε κάθε περίπτωση και ο πλέον δύσπιστος πείθεται για την πολιτική βούληση της κυβέρνησης όσον αφορά το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» –  ο εκσυγχρονισμός του οποίου συμβάλλει καθοριστικά στην ολοένα αυξανόμενη τουριστική κίνηση  της Κρήτης”.

ΠΗΓΗ: www.patris.gr, 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *