kikilias

Ακυρώνονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις|Στην Αθήνα το τρίτο κρούσμα του κορονοϊού

ΦΟΡΕΙΣ

Μετά το δεύτερο κρούσμα στην Θεσσαλονίκη, στο οικογενειακό περιβάλλον της πρώτης ασθενούς, το τρίτο κρούσμα εντοπίσθηκε στην Αθήνα. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε την ακύρωση όλων των καρναβαλικών εκδηλώσεων, στο πλαίσιο του προγράμματος πρόληψης της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Πιο αναλυτικά στην σημερινή ενημέρωση για τις εξελίξεις αναφορικά με το νέο κορονοϊό, ο συντονιστής κ. Σ. Τσιόδρας τόνισε χαρακτηριστικά ότι “Είναι σημαντικό να καταλάβουμε όλοι μας και ιδιαίτερα εσείς, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε για λάθος λόγους. Πρέπει να μας βοηθήσετε σε αυτό. Εξακολουθούμε να μιλάμε για μία νόσο, η οποία στη συντριπτική της πλειοψηφία είναι ήπια και δεν μεταδίδεται όταν τηρούνται σωστά οι κανόνες υγιεινής”.

Κατόπιν αυτού ο κ. Τσιόδρας δήλωσε: “Στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης επαφών της πρώτης περιπτώσεως, επιβεβαιώθηκε σήμερα από το Εργαστήριο Αναφοράς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η μετάδοση του ιού σε στενό συγγενικό μέλος της συμπολίτισσάς μας, πρώτης περίπτωσης της νόσου στην πατρίδας μας.

Το περιστατικό δεν είχε ταξιδέψει στην Ιταλία. Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για τις υπόλοιπες στενές επαφές και ο έλεγχος παραμένει αρνητικός.

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της δεύτερης αυτής περίπτωσης της νόσου στην πατρίδα μας, για προληπτικούς λόγους και μόνο, συστήνεται το κλείσιμο του 105ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, για 14 μέρες.

Επιπλέον, επιβεβαιώνω τη διάγνωση τρίτου κρούσματος που αφορά συμπατριώτισσά μας, ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας. Είμαστε στη διαδικασία της ιχνηλάτησης επαφών και της λήψης επιπλέον μέτρων, που αφορούν στην τρίτη περίπτωση της νόσου στην πατρίδα μας.

Πάλι στα πλαίσια της προληπτικής μετάδοσης λοιμώξεων του αναπνευστικού και ιώσεων που έχουμε αυτήν την εποχή, συστήνουμε για μια ακόμη φορά στα άτομα που εκδηλώνουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος, άσχετα βέβαια με αυτόν τον ιό, αλλά με παρόμοια κλινική εικόνα, όπως πυρετό, δύσπνοια, βήχα, να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και να περιορίζονται κατ’ οίκον”.

Ο Β. Κικίλιας

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος ανακοίνωσε την ματαίωση “των εκδηλώσεων για το καρναβάλι σε όλη την Ελλάδα, όπως κάνουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες”.

Αναφορικά με το κρούσμα στην Αθήνα, ο κ. Τσιόδρας, είπε: “Είναι στην περιοχή των Αθηνών η τρίτη περίπτωση της νόσου. Δεν θα πούμε νοσοκομείο. Θα νοσηλευτεί σε νοσοκομείο αναφοράς. Η υγεία της είναι σε καλή κατάσταση. Πρόκειται για νεαρή συμπατριώτισσά μας, δεν χρειάζεται να ξέρετε περισσότερα, αυτά αφορούν προσωπικά δεδομένα.. αφορούν προσωπικά δεδομένα”.

Σχετικά με το ποιοι θεωρούνται υψηλού και χαμηλού κινδύνου, διευκρίνισε: “…Παραδείγματος χάριν, κάποιος ο οποίος έχει κάτσει σε ένα δωμάτιο, πολλή ώρα, περισσότερο από 15 λεπτά και έχει έρθει σε πολύ κοντινή επαφή έχει δώσει χειραψία, μια αγκαλιά, με κάποιον άνθρωπο που έχει διαγνωστεί με τη νόσο.

Αυτοί οι άνθρωποι θεωρούνται στενές επαφές και υψηλού κινδύνου επαφές. Σε αυτούς τους ανθρώπους έχει απόλυτη σημασία να περιορίζονται για 14 ημέρες, να παρακολουθούν την υγεία τους και εάν εμφανίσουν συμπτώματα να ειδοποιούν τις αρχές. Αυτοί οι άνθρωποι είναι σημαντικό να περιορίζονται κατ’ οίκον.

Τώρα, οι χαμηλού κινδύνου επαφές, παραδείγματος χάριν, είμαι σε ένα πούλμαν και ο οδηγός του πούλμαν είναι μαζί μου για μία ώρα σε απόσταση μεγαλύτερη των 2 μέτρων. Και αυτός ακόμα αν και είναι χαμηλού κινδύνου, αυτή τη στιγμή θεωρείται υψηλού κινδύνου επαφή, παρά το γεγονός αυτό. Παίρνουμε ένα προληπτικό μέτρο παραπάνω.

Η γυναίκα όμως αυτού του ανθρώπου, τα παιδιά του, η οικογένειά του δεν έχουν κανέναν κίνδυνο. Αυτοί συνεχίζουν τη ζωή τους κανονικά. Είναι οι «καθόλου» επαφές. Και μόνο αν εμφανίσουν συμπτώματα απομονώνονται.

Αυτά είναι τα πλαίσια της δράσης, της ενεργητικής επιτήρησης των συμπτωμάτων της νόσου, όπως την ονομάζουμε, ώστε να παίρνονται τα κατάλληλα μέτρα.

Άρα διαχωρίζεται με βάση τον αλγόριθμο που έχει το Υπουργείο και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας σε υψηλού κινδύνου επαφές και χαμηλού κινδύνου επαφές.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *