money

«Χτύπησαν κόκκινο» τα ομόλογα, συντηρεί το σενάριο Grexit ο Economist

ΜΟΝΕΥ

Στα ύψη εκτοξεύονται πάλι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, λόγω των εντεινόμενων ανησυχιών για την έκβαση της διαπραγμάτευσης και των φόβων ότι  – αν δεν κλείσει η διαπραγμάτευση, η Ελλάδα ενδέχεται να βρεθεί σε αδυναμία αποπληρωμής κρατικών χρεογράφων και άλλων δανειακών υποχρεώσεων της.

Εκτιμώντας ότι το ρίσκο έχει αυξηθεί, διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια ρευστοποιούν για να περιορίσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο.

Οι τιμές των ελληνικών ομολόγων υποχωρούν  για τρίτη συνεχή ημέρα – οι αποδόσεις τους ανεβαίνουν αντίστοιχα.

Στα επίπεδα προ της υπογραφής της τελευταίας συμφωνίας με τους δανειστές  διαμορφώνεται σήμερα η απόδοση του διετούς ομολόγου – που αποτελεί τον ασφαλέστερου «δείκτη φόβου» όσον αφορά το ενδεχόμενο αδυναμίας του ελληνικού Δημοσίου να αποπληρώσει λήγοντες τίτλους

Πριν από λίγη ώρα η απόδοση έφθασε το 10,09%. Τώρα έχει υποχωρήσει στο 9,92%, περίπου 45  μονάδες βάσης πάνω από το χθεσινό κλείσμο.

Η  απόδοση του 10ετούς τίτλου διαμορφώνεται σε 7,86%,  σημειώνοντας άνοδο 18 μονάδων βάσης από χθες.

Συντηρεί το σενάριο του Grexit ο Economist

Ξανά στο τραπέζι φαίνεται να μπαίνει η προοπτική εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη και το Grexit να θεωρείται όχι και τόσο απίθανο σενάριο, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομικό αναλυτή του Economist.

Συγκεκριμένα, ο Μπαπτίστ σε αναλυσή του επισημαίνει πως  το ελληνικό χρέος βρίσκεται σε τέτοιο επίπεδο που δεν φαίνεται να επιτρέπει στην Ελλάδα να παραμείνει σε ένα βιώσιμο μονοπάτι εντός της Ευρωζώνης.

«Παρά το γεγονός πως το Brexit κυριαρχεί στα ευρωπαϊκά πρωτοσέλιδα τον τελευταίο χρόνο, το μεγαλύτερο “αδελφάκι” του, το Grexit, δεν έχει εξαφανισθεί. Πάνω από 5 χρόνια μετά την πρώτη σοβαρή αναφορά της προοπτικής της εξόδου της Ελλάδας από την Ε.Ε., το χρέος της Ελλάδας δεν βρίσκεται σε έναν δρόμο που θα της επέτρεπε να μπορεί να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα εντός της ευρωζώνης. Και τώρα που το περισσότερο από το ελληνικό χρέος πρακτικά “ανήκει” σε άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και θεσμούς, η χώρα κρατείται όμηρος της βούλησης των λαϊκιστικών πολιτικών κινημάτων που εμφανίζονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», σχολιάζει στο άρθρο του ο κύριος οικονομικός αναλυτής του Economist, Σάιμον Μπάπτιστ.

«Παρότι πιστεύουμε πως τοι πιθανότητες υπέρ της υλοποίησης του Grexit εντός της επόμενης πενταετίας είναι περισσότερες από την αποφυγή του, υπάρχουν και μερικοί λόγοι να είμαστε λιγότερο ανήσυχοι απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Σύμφωνα με τον οικονομικό αναλυτή είναι τρείς οι βασικοί  λόγοι :

Ο πρώτος είναι ότι, με δεδομένο πως δανειστές της Ελλάδας είναι κυρίως άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, μία ελληνική χρεοκοπία πλέον συνοδεύεται από ένα χαμηλότερο ρίσκο άτακτης χρεοκοπίας και επιρροής του υπόλοιπου οικονομικού συστήματος», συνεχίζει ο αρθρογράφος.

Ο δεύτερος λόγος είναι πως η προοπτική του Grexit δεν προκαλεί το ίδιο σοκ που προκαλούσε πριν από κάποια χρόνια, καθώς εταιρείες, νοικοκυριά και κυβερνήσεις έχουν ήδη προβεί σε ορισμένα βήματα ώστε να περιορίσουν την έκθεσή τους.

Ο τρίτος λόγος είναι πως μετά από έξι χρόνια σχεδόν μόνιμης ύφεσης, όλο και περισσότεροι Έλληνες πιστεύουν ότι το οικονομικό κόστος της εκ νέου αλλαγής νομίσματος, δεν μπορεί να είναι χειρότερο από όσα περνούν ήδη», συμπληρώνει.

«Η πίεση κατά πάσα πιθανότητα θα αυξηθεί πριν από τις κομβικές εκλογικές αναμετρήσεις της φετινής χρονιάς, με αυξανόμενη πιθανότητα η Ελλάδα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές», καταλήγει ο Μπαπτίστ.

ΠΗΓΗ: www.sofokleous.gr

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *