kontogiannopoulos

Νέο…ΕΑΜ των μεταρρυθμιστών πρότεινε ο Β. Κοντογιαννόπουλος

ΦΟΡΕΙΣ

Την πρόταση για ένα νέο…ΕΑΜ το οποίο θα παλέψει για να εκριζώσει τα κακώς κείμενα της ελληνικής κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής τάξης και στο οποίο θα μετάσχουν οι μεταρρυθμιστές της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς διατύπωσε ο πρώην υπουργός Β. Κοντογιαννόπουλος σε πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσε  στο Μέγαρο Μουσικής.

«Πρέπει να γίνει μια κυβέρνηση  με κορμό την μεταρρυθμιστική Κεντροδεξιά και την μεταρρυθμιστική Κεντροαριστερά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αποσαφηνίζοντας εξαρχής τις προθέσεις του  σημείωσε « Δεν ελπίζω τίποτα δεν φοβάμαι τίποτα είμαι ελεύθερος. Δεν επιδιώκω τίποτα προσωπικά. Στόχος μου δεν είναι να φανώ ευχάριστος αλλά  χρήσιμος»

Και συνέχισε: Στο ερώτημα τι να κάνουμε απαντώ να κάνουμε ότι έκαναν και οι χώρες που μπήκαν μετά από εμάς όπως η Κύπρος πέτυχαν γιατί ανέλαβαν την πατρότητα του μνημονίου πέτυχαν πολιτική και κοινωνική συναίνεση έκαναν τις μεταρρυθμίσεις μείωσαν τους φόρους δεν έκαναν συνεχώς εκλογές.

Ο κ. Κοντογιαννόπουλος σχολίασε «είμαστε τα κακομαθημένα παιδιά της ιστορίας διότι δεν ξέρουμε ιστορία» .

Επικαλέστηκε ομιλία του Ελευθέριου Βενιζέλου που ζητούσε το 1933 τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας παρά το γεγονός ότι είχε πλειοψηφία. « Η πρόταση απορρίφθηκε η Ελλάδας κήρυξε στάση πληρωμών το χρέος διπλασιάστηκε και τελικά επιβλήθηκε η δικτατορία Μεταξά» είπε και υπογράμμισε ότι «Το μείζον πρόβλημα της χώρας είναι πολιτικό. Η χώρα έχει περιέλθει σε παρακμή τι να περιμένουμε βλέπουμε ότι η πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου προσπαθεί Να μας πείσει ότι άλλα γράφει το Σύνταγμα ( γέλια και χειροκροτήματα ) τι να περιμένουμε από τον απλό πολίτη.»

kontogiannopoulosΟ πρώην υπουργός διατύπωσε την τελική πρότασή του:

Πρέπει να γίνει μια κυβέρνηση  με κορμό την μεταρρυθμιστική Κεντροδεξιά και την μεταρρυθμιστική Κεντροαριστερά

 « Η χώρα χρειάζεται ένα νεο ΕΑΜ ( μην  φοβηθούμε οι δεξιοί φίλοι μου) γέλια το ΕΑΜ όταν ιδρύθηκε ήταν να φύγει ο ξένος δυνάστης τώρα θα είναι για να φύγει ο εσωτερικός δυνάστης τα συμφέροντα τα διαπλεκόμενα. Πρέπει να γίνει μια κυβέρνηση  με κορμό την μεταρρυθμιστική Κεντροδεξιά και την μεταρρυθμιστική Κεντροαριστερά»

Οσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συμμετάσχει εκτός βέβαια από τον Τσiπρα και τον Παππά

« Να υπάρξει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο και τα γνωστά κόμματα να κηδευτούν με τιμές . Ο πρωθυπουργός να προέρχεται από το πρώτο κόμμα αλλά τα άλλα κόμματα να έχουν αντιπροέδρους . Μετά να ξεκινήσει η εθνική ανασυγκρότηση με αλλαγές πρώτα στο πολιτικό σύστημα μονοεδρικές περιφέρειες. Θα πρόκειται για την νέα μεταπολίτευση»

Η νέα κυβέρνηση πρότεινε να αποτελείται και από τεχνοκράτες αλλά και από ανθρώπους της αγοράς.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι Κώστας Σημίτης Απόστολος Κακλαμανης,Ντορα Μπακογιαννη,Αννα Διαμαντοπούλου,Γκικας Χαρδούβελης,Νίκος Χριστοδουλάκης,Κατερίνα Μπατζελή,Ανδρέας Λοβερδος αλλά και πολλοί πρώην βουλευτες και πρωην υπουργοί αλλά και πανεπιστημιακοί.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης και ο καθηγητής Γιώργος Παγουλάτος ο οποίος αναφέρθηκε στις εξελίξεις σε Ελλάδα και Αμερική.

Οπως είπε για πρώτη φορά ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου  δεν προέρχεται απο τη περιφέρεια αλλά από το κέντρο.

« Έχουμε μια ηγεσία (Τραμπ) που δεν έχει την ιδία προσέγγιση στο σύστημα διεθνών κανόνων. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για όλους αλλά και για  την Ευρώπη .  Το ερώτημα είναι ποια είναι τα αποτελέσματα για την Ευρώπη.  Ορισμένοι θεωρούν οτι η εκλογή Τραμπ θα λειτουργήσει ενωτικά .  Είναι μια αισιόδοξη ανάλυση. Υπάρχει και το ενδεχόμενο   να περάσουμε  σε μια λογική  διμερών συμφωνιών που θα λειτουργήσει διασπαστικά για την ενωμένη Ευρώπη.

Το κακό σενάριο για την Ελλάδα είναι να προχωρήσει η Ευρώπη σε μια στενότερη ευρωζώνη με ομοιογενείς οικονομίες. Στο σενάριο αυτό η Ελλάδα θα κινδύνευε να γίνει Ιφιγένεια για να προχωρήσουν οι άλλοι .

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος επίσης για την Ευρώπη τους επόμενους μήνες ειναι να εκλεγεί η Λεπέν πρόεδρος στη Γαλλία

Ο πρώην επικεφαλής του ΣΟΕ Πάνος Τσακλόγλου μιλώντας για την
ελληνική κρίση τόνισε ότι σε αντίθεση με άλλες χώρες που μπήκαν σε μνημόνια η κρίση στην Ελλάδα  ήταν κατασκεύασμα δικό μας.

« Η Ελλάδα δεν ηταν η μόνη χώρα που προσέφυγε στο Δ.Ν.Τ απλώς σε μας ηταν οι συνθήκες δυσκολότερες . Το 2010 -2014 η Ελλάδα έκανε την μεγαλύτερη προσαρμογή που έχει γίνει ποτέ κατάφερε να γυρίσει ένα έλλειμμα σε πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Επίσης η Ελλάδα στο διάστημα αυτό καταγράφεται ως μακράν η χώρα με τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις

Η πορεία αυτή ανατράπηκε το 15. Και τώρα ομως οι συγκρούσεις που παρατηρούνται και οι καθυστερήσεις δημιουργούν προβλήματα ως προς τις επενδύσεις αλλα και την ανάπτυξη.

Δεν θα πάμε μακρυά αν το κράτος είναι ενάντια σε οποιαδήποτε επενδυτικό μοντέλο. Φρένο στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις βάζει και η καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης. Επίσης πρέπει να λυθεί και το ζήτημα με τα κόκκινα δάνεια. Τέλος τίποτα δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπάρξει συναίνεση  σε πολιτικό επίπεδο

Ο Δημητρης Παπαδημητρίου καθηγητής στο Μαντσεστερ μίλησε για την δημόσια διοίκηση.

« Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα του δυτικού κόσμου που δεν έχει ένα μόνιμο υπάλληλο στην καρδιά της κυβέρνησης.  Κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση .Σημαντικοί υπουργοί το σύστημα αυτό αποψιλώνεται και κάποιοι άλλοι έρχονται στη θέση τους κάθε φορά που συντελείται μια κυβερνητική αλλαγή χάνουμε απίστευτο χρόνο. Κάθε φορά ο πρωθυπουργός κατηγορείται ότι βάζει τους δικούς του στο Μαξίμου. Η σχέση μεταξύ γραφειοκρατίας και εξουσίας πρέπει να επαναδιατυπωθεί.

Η πανεπιστημιακός Βάσω Κιντή αναφέρθηκε για την αξία και την απαξίωση της παιδείας τονίζοντας ότι “αυτό που έχουμε στην Ελλάδα είναι ότι δεν έχουμε στόχους, έχουμε ένα φαραωνικό κουφάρι δημόσιας εκπαίδευσης. Περνάνε  τα παιδιά απο βαθμίδα σε βαθμίδα και εμείς το μόνο που κάνουμε είναι να διορίζουμε η να χρησιμοποιούμε την εκπαίδευση για ίδιο όφελος”.

Ο Κώστας Κωστής καθηγητής στο πανεπιστήμιο Αθηνών ιστορικός μίλησε για τα σημερινά κοινωνικά δεδομένα επισημαίνοντας: “Το παρελθόν δεν επαναλαμβάνεται είτε στην καλή είτε στην κακή εκδοχή του. Οι κοινωνικές αντιθέσεις επιδεινώθηκαν κατά την διάρκεια της κρίσης”.

ΠΗΓΗ: http://www.thetoc.gr

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *