Photo by RODNAE Productions on Pexels

ΕΡΕΥΝΑ: Ελπίδες στην αγορά εργασίας για τη γενιά 50plus | Αυξάνεται το όριο ηλικίας στους Γερμανούς εργαζόμενους

ΜΕΛΕΤΕΣ

Σε περιόδους έλλειψης εξειδικευμένων εργαζομένων, οι εργαζόμενοι άνω των 50 ετών γίνονται όλο και πιο ελκυστικοί. Η τάση αυτή, η οποία καθοδηγείται από τη δημογραφική εξέλιξη, παρατηρείται στη γερμανική αγορά εργασίας, και, μάλιστα, δεν είναι εντελώς νέα.

Η τάση αύξησης της ηλικίας των Γερμανών εργαζομένων δεν είναι εντελώς νέα. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, το ποσοστό απασχόλησης των ατόμων ηλικίας 55-64 ετών έχει ήδη αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία δέκα χρόνια: από 62% το 2012 σε λίγο κάτω από 72% το 2021. Τώρα, ωστόσο, οι λόγοι δεν είναι πλέον μόνο η αλλαγή της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά κυρίως η ραγδαία επιδεινούμενη έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων. Ωστόσο, στην πράξη αποδεικνύεται ότι οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας εμπλουτίζουν τις επιχειρήσεις με δεξιότητες που έχουν ανάγκη.

Ο σύμβουλος προσλήψεων Frank Rechsteiner παραδέχτηκε πρόσφατα ότι, οι εταιρίες του ζητούν να βρει εργαζόμενους άνω των 60 ετών, με τον ίδιο να θεωρεί κάτι τέτοιο πεντακάθαρη ηλικιακή διάκριση προς την αντίθετη κατεύθυνση, αναφέρει το γερμανικό fvw.

Από την πλευρά του ο Thomas Lüdeke, διευθύνων σύμβουλος της PRCC Personalberatung, λέει ότι η περιορισμένη αγορά εργασίας ρυθμίζει σήμερα τα πράγματα με ασυνήθιστη ταχύτητα και αυτό θα ωφελήσει αισθητά και τους άνω των 50 ετών. “Σε κάθε περίπτωση, η συντριπτική πλειονότητα των άνω των 50 ετών αποτελεί όλο και περισσότερο μέρος της λύσης αντί του προβλήματος”, λέει με νόημα.

Η μεγάλη τεχνογνωσία, η πλούσια εμπειρία που έχει συσσωρευτεί επί πολλά χρόνια -και μια καλή δόση ψυχραιμίας- αποδίδονται συχνά στους άνω των 50 ετών, σύμφωνα με τον κ. Lüdeke.

“Η εμπειρία ζωής είναι σημαντική, ιδίως σε περιόδους πολλών αλλαγών. Προσθέστε σε αυτό μια ορισμένη διπλωματική ικανότητα καθώς και την ικανότητα οι μεγαλύτεροι να αντέχουν την πίεση και τις αλλαγές”, προσθέτει.

Αυτό που επίσης συνηγορεί υπέρ των υποψηφίων μεγαλύτερης ηλικίας είναι ότι πολλοί δεν ενδιαφέρονται (πλέον) για γρήγορες ευκαιρίες προαγωγής, αλλά για ένα ουσιαστικό ρόλο στην επιχείρηση. Το κλισέ ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι έχουν λιγότερες ψηφιακές γνώσεις εξανεμίζεται πλέον στο μυαλό όλο και περισσότερων διευθυντών προσωπικού και ανθρώπινου δυναμικού. Αντίθετα, συνειδητοποιείται ολοένα και περισσότερο ότι η ψηφιακή εξειδίκευση δεν είναι θέμα ηλικίας, αλλά προθυμίας για δια βίου μάθηση και ότι υπάρχει επίσης σημαντικός αριθμός ψηφιακών αρνητών μεταξύ των νεότερων.

Ο Meinrad Schmiederer, διευθυντής του Dollenberg, ενός ξενοδοχείου 5 αστέρων στον Μαύρο Δρυμό, εκτιμά τη συνεργασία με άτομα άνω των 50 ετών, λέγοντας πως η γενιά των 50 και άνω διαθέτει συχνά μεγάλη τεχνογνωσία, που δεν οφείλεται μόνο στην εμπειρία που έχουν αποκτήσει με τα χρόνια, αλλά και στην πολύ ευρύτερη εκπαίδευσή τους.

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *