Photo by Mikhail Nilov on Pexels

ΕΡΕΥΝΑ: “Ορεξάτοι” για ταξίδια παραμένουν οι Γερμανοί | Σε επίπεδα ρεκόρ οι ταξιδιωτικές δαπάνες το 2023 | Ξεπέρασαν τα 1.700 € ανά άτομο στην Ελλάδα

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τα δύο τρίτα των Γερμανών σχεδιάζουν τουλάχιστον ένα ταξίδι διακοπών φέτος, παρά την απότομη αύξηση των τιμών των ταξιδιωτικών πακέτων, ενώ ένας στους πέντε είναι ήδη σίγουρος ότι δεν θα ταξιδέψει το 2024. Αυτό είναι ένα από τα ευρήματα της 40ης Ανάλυσης του Γερμανικού Τουρισμού, η οποία αποκάλυψε ότι οι ταξιδιωτικές δαπάνες των Γερμανών παραθεριστών για διακοπές στο εξωτερικό έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ πέρυσι, με την Ελλάδα να αποτελεί τον δεύτερο προορισμό, μετά την Ισπανία, όπου δαπάνησαν τα περισσότερα χρήματα (1.755 ευρώ).

Όπως διαπιστώνει η έρευνα, την οποία διεξήγαγε το Ινστιτούτο Ερευνών κοινής γνώμης GfK διαδικτυακά, για λογαριασμό του Ιδρύματος Μελετών του Μέλλοντος του Αμβούργου, σε δείγμα 3.000 Γερμανών, ηλικίας 18 ετών και άνω, τον Δεκέμβριο του 2023 και τον Ιανουάριο του 2024, η τάση για ταξίδια στο εξωτερικό θα συνεχιστεί, αν και η Γερμανία θα παραμείνει ο πιο δημοφιλής προορισμός φέτος.

Η έρευνα, η οποία αναλύει την ταξιδιωτική συμπεριφορά των Γερμανών πέρυσι, αλλά και τις προθέσεις τους για εφέτος, το 2023, η Γερμανία με μερίδιο αγοράς 37% εξακολουθούσε να είναι ο προτιμώμενος ταξιδιωτικός προορισμός για τους Γερμανούς. Η Ισπανία ήταν η πιο δημοφιλής επιλογή για ταξίδια στο εξωτερικό, ενώ στο Top 10 των προορισμών ήταν και η Ελλάδα.

Η συχνότητα ταξιδιών αυξάνεται με το εισόδημα

Το ποσοστό των Γερμανών που ταξίδεψαν για τουλάχιστον πέντε ημέρες πέρυσι αυξήθηκε κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες στο 61%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με βάση τα στοιχεία της έρευνας. Το ποσοστό αυτό έφτασε έτσι στο ίδιο επίπεδο με εκείνο πριν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Προφανώς, η συχνότητα των ταξιδιών αυξήθηκε ανάλογα με το εισόδημα. Ενώ λιγότεροι από ένας στους τρεις χαμηλόμισθους (εισόδημα νοικοκυριού κάτω από 1.500 ευρώ/μήνα) πραγματοποίησαν κάποιο ταξίδι, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 83% στα νοικοκυριά με εισόδημα άνω των 5.000 ευρώ/μήνα.

Οι οικογένειες (75%) και τα άτεκνα ζευγάρια (72%) ετοίμαζαν τις βαλίτσες τους συχνότερα από τον μέσο όρο, έναντι των εργένηδων (50%).

Η τάση για ταξίδια αρκετές φορές τον χρόνο παραμένει αδιάλειπτη. Πριν από δέκα χρόνια, ένας στους πέντε Γερμανούς έκανε περισσότερα από ένα ταξίδια διακοπών. Πέρυσι, διπλάσιος αριθμός παραθεριστών από τη Γερμανία ταξίδεψαν περισσότερο από μία φορά (41%).

Ένας στους τέσσερις ανθρώπους ταξίδεψε δύο φορές, ένας στους δέκα τρεις φορές και ένας στους δώδεκα ακόμη πιο συχνά.

Η συχνότητα των ταξιδιών αυξήθηκε ανάλογα με το εισόδημα. Το ποσοστό των ατόμων με υψηλό εισόδημα που ταξίδεψαν πολλές φορές ήταν τριπλάσιο από αυτό των χαμηλών εισοδημάτων.

Ελαφρώς μειωμένη η διάρκεια ταξιδιού 

Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, η μέση διάρκεια των ταξιδιών μειώθηκε κατά περίπου μία ημέρα. Σύμφωνα με την έρευνα, ένας λόγος γι’ αυτό ήταν το υψηλότερο κόστος, ενώ ένας άλλος ήταν η τάση για πολλαπλά ταξίδια. Αυτό επηρέασε ιδιαίτερα τους προορισμούς μεγάλων αποστάσεων, τους οποίους δεν επισκέπτονταν πλέον κατά μέσο όρο τρεις εβδομάδες, αλλά “μόνο” δυόμισι.

Σε αντίθεση με αυτή την εξέλιξη, η διάρκεια παραμονής στους εγχώριους προορισμούς διακοπών αυξήθηκε, γεγονός που μπορεί να αποδοθεί στο υψηλό ποσοστό ταξιδιωτών μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτοί οι ταξιδιώτες παρέμειναν λίγο περισσότερο στον προορισμό τους, καθώς συχνά διέθεταν επαρκείς οικονομικούς πόρους και χρόνο, όπως αναφέρει η έρευνα.

Αυξημένες οι ταξιδιωτικές δαπάνες 

Οι δαπάνες για διακοπές έφτασαν σε νέο επίπεδο ρεκόρ το 2023, με μέσο όρο τα 1.538 ευρώ ανά άτομο. Κατά μέσο όρο, μια τετραμελής οικογένεια δαπάνησε περισσότερα από 6.000 ευρώ για τις κύριες διακοπές της. Οι διακοπές στη Γερμανία ήταν περίπου 200 ευρώ φθηνότερες από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αν και σε αυτό συνέβαλε και η μικρότερη διάρκεια του ταξιδιού.

Όσον αφορά τους προορισμούς στο εξωτερικό, τα περισσότερα χρήματα δαπανήθηκαν για διακοπές στην Ισπανία (1.663 ευρώ) και την Ελλάδα (1.755 ευρώ).

Το ημερήσιο κόστος κατά τη διάρκεια των διακοπών έφτασε επίσης σε νέο υψηλό επίπεδο, στα 129 ευρώ ανά άτομο. Σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, οι Γερμανοί ταξιδιώτες ξόδεψαν κατά μέσο όρο 19% περισσότερα. Το ημερήσιο κόστος αυξήθηκε ιδιαίτερα απότομα στην Ισπανία (35%), την Αυστρία (29%) και σε προορισμούς μακρινών αποστάσεων (27%), ενώ οι τιμές στη Σκανδιναβία (2%) παρέμειναν συγκριτικά σταθερές.

Στη Γερμανία, το κόστος αυξήθηκε κατά είκοσι ευρώ, φτάνοντας τα 132 ευρώ και είναι πλέον πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, παρά το σημαντικά χαμηλότερο κόστος ταξιδιού.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *