ΕΡΕΥΝΑ: Τα ταξίδια συμβάλλουν στη αντιμετώπιση του άγχους υποστηρίζουν οι Γερμανοί | Το 64% αναμένει να προαχθεί η ψυχική ευημερία στο εργασιακό περιβάλλον

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η ψυχική υγεία δεν είναι απλώς ένα σύνθημα, αλλά ένα σημαντικό ζήτημα στον σύγχρονο εργασιακό χώρο, με το 41% των Γερμανών να θεωρούν την εργασία έναν από τους μεγαλύτερους στρεσογόνους παράγοντες. Ενώ, σε ποσοστό πάνω από το 30% θεωρούν ότι τα μικρά ταξίδια λειτουργούν ως “αγχολυτικό”.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διενήργησε η OnePoll για λογαριασμό της Norwegian Cruise Line (NCL), περίπου ένας στους τρεις (29%) Γερμανούς υποφέρει από υψηλότερα επίπεδα άγχους από ό,τι πριν από την πανδημία.

Ο υψηλός πληθωρισμός (58%) έχει αρνητικό αντίκτυπο στο επίπεδο άγχους των Γερμανών. Ωστόσο, περίπου τα δύο πέμπτα των ερωτηθέντων (41%) δηλώνουν επίσης ότι οι προκλήσεις στο επαγγελματικό τους περιβάλλον τους αγχώνουν. Σε αυτό συμβάλλουν ιδίως οι ακόλουθοι παράγοντες:

-Υψηλός φόρτος εργασίας (46%)
-Έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων (43%)
-Υψηλές απαιτήσεις επιδόσεων (27%)
-Αύξηση της πολυπλοκότητας των εργασιών (21%)
-Δύσκολη οικονομική κατάσταση της εταιρίας (18%)

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκπαιδευτικοί (45%), οι εργαζόμενοι σε κοινωνικά επαγγέλματα (44%), οι πωλητές και οι εργαζόμενοι στο λιανικό εμπόριο (41%) και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και την αναψυχή (41%) υποφέρουν ιδιαίτερα από υψηλότερα επίπεδα άγχους, σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό (29%), που επηρεάζεται επίσης σημαντικά από τον πληθωρισμό, τα θέματα εργασίας και καριέρας.

Σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, το ένα τρίτο (30%) των Γερμανών εργαζομένων δηλώνουν ότι, ως αποτέλεσμα της κρίσης, η ψυχική ευεξία έχει καταστεί ύψιστη προτεραιότητα στην επαγγελματική τους ζωή. Ταυτόχρονα, το 64% εκφράζει την προσδοκία ότι η ψυχική υγεία θα προαχθεί στο επαγγελματικό περιβάλλον.

“Η ψυχική υγεία είναι ένα από τα θεμέλια της επαγγελματικής μας ικανοποίησης, της δημιουργικότητας, της απόδοσης και των δεξιοτήτων μας στις σχέσεις. Επομένως, αποτελεί τη βάση για πραγματικά καλή εργασία και είναι εξαιρετικά σημαντική”, λέει η Nora Dietrich, ψυχοθεραπεύτρια και ειδικός σε θέματα ψυχικής υγείας στην εργασία. “Εδώ και μερικά χρόνια βρισκόμαστε σε μια περίοδο μόνιμων κρίσεων. Πληθωρισμός, πόλεμος στην Ουκρανία, μετα-πανδημία, νέοι κόσμοι εργασίας… αμέτρητες στιγμές αβεβαιότητας μας κατακλύζουν, οδηγώντας σε συλλογικό αλλά και ατομικό στρες”, προσθέτει.

Για την αντιμετώπιση του άγχους, ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων (67%) δήλωσε ότι λαμβάνει ήδη μέτρα για τη βελτίωση της ψυχικής του ευεξίας. Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 4 έως τις 11 Αυγούστου 2023, σε δείγμα 2000 ατόμων ηλικίας 18 έως 65+ στη Γερμανία, οι πιο συχνά αναφερόμενες τεχνικές αντιμετώπισης του άγχους περιλαμβάνουν δραστηριότητες αναψυχής με την οικογένεια και τους φίλους (54%), χρόνο στη φύση (53%), αθλήματα και άσκηση (47%), μικρά ταξίδια και μετακινήσεις (34%), καθώς, επίσης, διαλογισμό και γιόγκα (18%).

Το 76% των ερωτηθέντων επιβεβαίωσε ότι η άσκηση και ο αθλητισμός έχουν θετική επίδραση στην ψυχική υγεία. Τα τρία τέταρτα δήλωσαν ότι εντάσσουν ενεργά τους περιπάτους στην καθημερινή τους ρουτίνα για να κάνουν κάτι καλό για την ψυχική τους κατάσταση. Για να έχουν αρκετή άσκηση στην καθημερινή τους ρουτίνα, το 47% χρησιμοποιεί τις σκάλες, αντί για ανελκυστήρα και το 42% αφήνει το αυτοκίνητο για να περπατήσει το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής του.

Οι περίπατοι με φίλους και την οικογένεια αποτελούν μέρος της καθημερινότητας για το 38%, ενώ η “βόλτα με τον σκύλο” παρασύρει συχνά το 23% των ερωτηθέντων έξω από το σπίτι.

Το περπάτημα, σύμφωνα με την κα. Dietrich λειτουργεί σαν ένα κουμπί επαναφοράς για το νευρικό μας σύστημα . “Το περπάτημα οδηγεί σε αυξημένη συγκέντρωση, εγρήγορση, δημιουργικότητα και εστίαση”, λέει.

Φέτος τον Οκτώβριο, η διεθνής εταιρία κρουαζιέρας προχωρά ένα βήμα παρακάτω, εγκαινιάζοντας το “Περπάτημα για ευεξία”, μια πρωτοβουλία που δίνει την ευκαιρία στους συνεργάτες των ταξιδιωτικών πρακτόρων και τους απεσταλμένους να ενισχύσουν προληπτικά την ψυχική τους ευεξία ως μέρος μιας μεγάλης ομάδας, μέσω της άσκησης στην καθημερινότητα.

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *