©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ETC: Στο Top 5 των ταξιδιωτών η Ελλάδα το 2022 | Παραμένει η ζήτηση και το 2023

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Στην τέταρτη θέση στην κατάταξη με τους πιο δημοφιλείς προορισμούς των ταξιδιωτών το καλοκαίρι του 2022 βρέθηκε η Ελλάδα, με την  Ιταλία να τοποθετείται στην πρώτη θέση, την Ισπανία στη δεύτερη και τη Γαλλία στην τρίτη. Ενώ, την ίδια θέση φαίνεται να διατηρεί η χώρα μας στις επιλογές των ταξιδιωτών για το 2023, μετά τη Γερμανία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία.

Το 94% των ταξιδιωτών έμειναν ικανοποιημένοι ή πολύ ικανοποιημένοι από τις διακοπές τους στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2022, με την Ελλάδα να τοποθετείται στο επίκεντρο των προτιμήσεών τους, τόσο εφέτος, όσο και το επόμενο έτος που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής. Αυτό αποκαλύπτει το δεύτερο σκέλος της έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (ETC), με θέμα “Διερεύνηση των ταξιδιωτικών συμπεριφορών και προσδοκιών των καταναλωτών για την προώθηση της ανάκαμψης του τουρισμού”, η οποία διερευνά τις εμπειρίες που αποκόμισαν οι ταξιδιώτες από τις διακοπές τους εφέτος, καθώς και τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ταξιδιωτικές προσδοκίες τους.

Η νέα έρευνα διεξήχθη σε δείγμα καταναλωτών από ευρωπαϊκές αγορές (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Ην. Βασίλειο) αλλά και αγορές μεγάλων αποστάσεων (Αυστραλία και Ηνωμένες Πολιτείες)

Θετικές οι αντιλήψεις για την Ευρώπη ως τουριστικό προορισμό

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (91%) έχει θετική αντίληψη για την Ευρώπη ως τουριστικό προορισμό. Οι ταξιδιώτες εκτιμούν την πολιτιστική ποικιλομορφία της περιοχής, τα τουριστικά αξιοθέατα και τη γεωγραφική εγγύτητα των προορισμών.

Ωστόσο, οι ερωτηθέντες εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, με σχεδόν 2 στους 5 να αναφέρουν ότι θα αποφύγουν να επισκεφθούν χώρες που γειτνιάζουν με τη ζώνη των συγκρούσεων. Μόνο το 7% δηλώνει ότι θα αποφύγει να ταξιδέψει στην Ανατολική Ευρώπη γενικά.

Αναφορικά μα τις τάσεις στα ταξίδια το 2022, παρόλο που το 54% των ταξιδιωτών επηρεάστηκαν από τις ελλείψεις προσωπικού, μόνο λίγοι από αυτούς θεωρούν ότι επηρεάστηκε η εμπιστοσύνη τους στους παρόχους ταξιδιωτικών υπηρεσιών, ενώ οι περισσότεροι εκφράζουν κατανόηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τουριστικός κλάδος μετά τον Covid-19.

Οι περισσότεροι διεθνείς ταξιδιώτες δεν ανησυχούν πλέον για το ενδεχόμενο να κολλήσουν κορωνοϊό κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών τους διακοπών. Ωστόσο, ο Covid-19 εξακολουθεί να αναφέρεται ως ανησυχία από το 22% των ερωτηθέντων κατά τη φάση σχεδιασμού του ταξιδιού τους. Οι ερωτηθέντες θα προτιμούσαν να παραμείνουν και στο μέλλον ορισμένες πανδημικές συνήθειες, όπως η ενισχυμένη υγιεινή και η κοινωνική αποστασιοποίηση. Οι προσφορές που παρέχουν προστασία των καταναλωτών μέσω ακυρώσεων της τελευταίας στιγμής, επιστροφών χρημάτων ή ευελιξίας για αλλαγές εξακολουθούν επίσης να είναι σημαντικές για τους ταξιδιώτες.

Περίπου 3 στους 4 ερωτηθέντες αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα επηρεάσει τα μελλοντικά τους ταξίδια. Οι καταναλωτές αναμένεται να κάνουν ενδελεχή έρευνα πριν κλείσουν τις επόμενες διακοπές τους, να μειώσουν τη διάρκεια του ταξιδιού τους, να ταξιδεύουν κατά τη χαμηλή περίοδο και να ιεραρχούν με μεγαλύτερη σύνεση τον ταξιδιωτικό τους προϋπολογισμό. Επιπλέον, στον προορισμό, οι ταξιδιώτες ενδέχεται να μειώσουν τις δαπάνες τους, για παράδειγμα για φαγητό.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί βασική πρόκληση για τον τομέα του τουρισμού. Δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να επιλυθεί από τη μια μέρα στην άλλη, ωστόσο, μερικοί από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να επηρεαστεί είναι μέσω της βελτίωσης της συνδεσιμότητας των χερσαίων μεταφορών και των προγραμμάτων αντιστάθμισης εκπομπών. Ήδη όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες είναι θετικά προσκείμενοι σε πιο “πράσινες” πρωτοβουλίες, γεγονός που υποδηλώνει την προθυμία τους για πιο φιλικές προς το περιβάλλον ταξιδιωτικές επιλογές.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *