©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ηνωμένο Βασίλειο: Να διατηρηθεί ο ΦΠΑ 12,5% στον Τουρισμό και τη Φιλοξενία

ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Τη διατήρηση του ΦΠΑ στους τομείς της φιλοξενίας και του τουρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο στον συντελεστή 12,5%, και μετά τον Μάρτιο, προτρέπει τη βρετανική κυβέρνηση, η αρμόδια  διακομματική κοινοβουλευτική ομάδα (APPG).

Οι βουλευτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ΦΠΑ δεν θα πρέπει να επιστρέψει στον προηγούμενο, προ-πανδημικό συντελεστή 20%, από τον Απρίλιο, επικαλούμενοι στοιχεία της ένωσης UK Hospitality, που αποκαλύπτουν ότι ο χαμηλότερος συντελεστής θα αποφέρει οφέλη, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων εργασίας, της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και της κοινωνικής ευημερίας.

Ο συντελεστής αυξήθηκε στο 12,5% μετά από προσωρινή μείωση στο 5% τον Ιούλιο του 2020, προκειμένου να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις σε συνθήκες πανδημίας. Ωστόσο, το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να επαναφέρει τον φόρο στο πρ-πανδημικό επίπεδο του 20% τον επόμενο μήνα, με έρευνα της UK Hospitality να διαπιστώνει ότι εννέα στις δέκα επιχειρήσεις πιστεύουν πως η διατήρηση του φόρου στον χαμηλότερο συντελεστή είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψή τους.

Άλλα στοιχεία που δημοσιεύονται στην έκθεση δείχνουν ότι όλες οι περιφέρειες του Ηνωμένου Βασιλείου, εκτός από μία, απασχολούν περισσότερους από 650.000 εργαζόμενους στον τομέα της φιλοξενίας και λαμβάνουν πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια λίρες σε τουριστικές δαπάνες από τους επισκέπτες, ενώ ο εγχώριος τουρισμός αναδιανέμει 25 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως από τις αστικές στις αγροτικές και παραθαλάσσιες οικονομίες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μορφή μη κυβερνητικής αναδιανομής πλούτου στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθιστώντας τη φιλοξενία και τον τουρισμό βασικούς οικονομικούς μοχλούς σε κάθε περιοχή της χώρας.

Ο βουλευτής του Ανατολικού Ντέβον, Simon Jupp, πρόεδρος του APPG για τη Φιλοξενία και τον Τουρισμό, δήλωσε: “Έχοντας ζητήσει τις απόψεις όλου του κλάδου, είναι σαφές ότι η διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ θα βοηθήσει τον κλάδο της φιλοξενίας και του τουρισμού να σταθεί ξανά στα πόδια του μετά από μια εξαιρετικά δύσκολη διετία. Είναι πραγματικά σημαντικό να στηρίξουμε τη βιομηχανία για να βοηθήσουμε στην προβολή των καλύτερων χαρακτηριστικών του Ηνωμένου Βασιλείου”.

Από την πλευρά της η Kate Nicholls, διευθύνουσα σύμβουλος της UK Hospitality, δήλωσε: “Ο κλάδος της φιλοξενίας και του τουρισμού έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία Covid-19. Ωστόσο, με τη σωστή υποστήριξη, μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας και να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ευημερίας των ανθρώπων, οι οποίοι χρειάστηκε να ζήσουν υπό κοινωνικούς περιορισμούς τα τελευταία δύο χρόνια. Η φιλοξενία και ο τουρισμός είναι ένας σημαντικός οικονομικός τομέας, διότι οι επιχειρήσεις τους είναι κοινωνικοί κόμβοι που φέρνουν τους πάντες κοντά, σε ολόκληρο το έθνος. Αυτό θα παραμείνει αληθινό καθώς μαθαίνουμε να ζούμε με το Covid. Ωστόσο, για να μπορούν οι επιχειρήσεις να παρέχουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες, πρέπει να επιστρέψουν στην οικονομική τους ευρωστία. Χαιρετίζουμε αυτή την έκθεση του APPG για τη Φιλοξενία και τον Τουρισμό, η οποία υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης του ΦΠΑ στο 12,5% για να επιτευχθεί αυτό”.

Tagged

1 σχόλιο στο “Ηνωμένο Βασίλειο: Να διατηρηθεί ο ΦΠΑ 12,5% στον Τουρισμό και τη Φιλοξενία

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *