iobe

ΙΟΒΕ : Αισιόδοξοι οι ξενοδόχοι τον Μάρτιο, “κάτω” όμως από πέρυσι…

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στα Ξενοδοχεία – Εστιατόρια – Τουριστικά Πρακτορεία αυξάνεται στις 90,1 (από 86,0) μονάδες, επίπεδο αισθητά όμως χαμηλότερο του αντίστοιχου περυσινού (110,8 μον.), σύμφωνα με τα αποτελέσματα των Ερευνών Οικονομικής Συγκυρίας για τον μήνα Μάρτιο, του ΙΟΒΕ.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι εκτιμήσεις για την πορεία της τρέχουσας κατάστασης των επιχειρήσεων εξασθενούν και κινούνται στις -20 μονάδες (από -16), ενώ και στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, ο σχετικός δείκτης παραμένει αμετάβλητος στις -12 μονάδες. Οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση βελτιώνονται σημαντικά και κινούνται πλέον σε θετικά επίπεδα (στις +11 από -5 μον. το ισοζύγιο), όπως και εκείνες για την απασχόληση του κλάδου (+21 από +4 μον. το ισοζύγιο).
Πιο αναλυτικά, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες κινείται ανοδικά τον Μάρτιο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα μετά από μια 4μηνη περίοδο συνεχούς πτώσης, στις 90,0 (από 86,4) μονάδες, χαμηλότερα ωστόσο από την αντίστοιχη περυσινή επίδοση (92,4 μονάδες).
Από τις επιμέρους μεταβλητές του δείκτη, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων αμβλύνονται ελαφρά, ενώ βελτιώνονται οριακά οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, αλλά και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της.
Αναλυτικότερα, ο δείκτης των εκτιμήσεων για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων
ενισχύεται στις -1 (από -7) μονάδες, ενώ οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση είναι πρακτικά αμετάβλητες (+2 από +1 μον. ο δείκτης). Βελτίωση καταγράφει και ο δείκτης στις
προβλέψεις για τη ζήτηση του επόμενου τριμήνου (+14 από +8 μον. το σχετικό ισοζύγιο), ενώ ενισχύονται και οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση (+16 από +4 μον. ο σχετικός δείκτης). Στις τιμές, το σχετικό ισοζύγιο διαμορφώνεται στις +5 (από -7) μονάδες,
ενώ το 24% (από 25%) των επιχειρήσεων δηλώνει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία. Από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, το 34% επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης ως βασικότερο εμπόδιο στη λειτουργία του, το 20% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και το 18% την τρέχουσα οικονομική συγκυρία (κεφαλαιακοί έλεγχοι, καθυστέρηση εισπράξεων Δημοσίου, υψηλή φορολογία κ.α.).
Σε επίπεδο βασικών κλάδων των Υπηρεσιών η εικόνα είναι η ακόλουθη:
Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στα Ξενοδοχεία – Εστιατόρια – Τουριστικά Πρακτορεία αυξάνεται στις 90,1 (από 86,0) μονάδες, επίπεδο αισθητά όμως χαμηλότερο του αντίστοιχου περυσινού (110,8 μον.). Οι εκτιμήσεις για την πορεία της τρέχουσας κατάστασης των επιχειρήσεων εξασθενούν και κινούνται στις -20 μονάδες (από -16), ενώ και στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, ο σχετικός δείκτης παραμένει αμετάβλητος στις -12 μονάδες. Οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση βελτιώνονται σημαντικά και κινούνται πλέον σε θετικά επίπεδα (στις +11 από -5 μον. το ισοζύγιο), όπως και εκείνες για την απασχόληση του κλάδου (+21 από +4 μον. το ισοζύγιο). Ο δείκτης των τιμών διαμορφώνεται στις +17 μονάδες (από -13), ενώ τέλος, κινείται στο 25% (από 24%) το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναφέρει απρόσκοπτη επιχειρηματικήλειτουργία, με ένα 37% να κρίνει ως βασικό λειτουργικό εμπόδιο την ανεπάρκεια ζήτησης, το 14%την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και το 22% την τρέχουσα οικονομική συγκυρία.
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *