Photo by Skitterphoto on Pexels

IPK International: Διψήφια αύξηση των εξερχόμενων ταξιδιών το 2023 | Στο +18% στην Ευρώπη

ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Διψήφια αύξηση 33% κατέγραψαν τα εξερχόμενα ταξίδια το 2023, έναντι του 2022, η οποία υπολείπεται 12% από το προ-πανδημικό 2019,σηματοδοτώντας ένα ακόμη μεγάλο βήμα για την επιστροφή τους στα επίπεδα πριν την πανδημική κρίση, με την πλήρη ανάκαμψή τους να προβλέπεται εντός του 2024, σύμφωνα με τα ευρήματα του πιο πρόσφατου World Travel Monitor της IPK International σχετικά με τις παγκόσμιες τάσεις στα εξερχόμενα ταξίδια, που παρουσιάζει η ITB Berlin.

Θετικά σημάδια αποτελούν κυρίως η σταδιακή επιστροφή των εξερχόμενων ταξιδιωτών στην Ασία και η ανοδική τάση στα ταξίδια διακοπών.

Παρά την αύξηση του ταξιδιωτικού κόστους, το ενδιαφέρον για εξερχόμενα ταξίδια παραμένει φέτος υψηλό, ενώ αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι η ικανοποίηση από τα ταξίδια αναδεικνύεται σε όλο και πιο σημαντικό παράγοντα.

Σύμφωνα με το World Travel Monitor® της IPK, η επιστροφή των εξερχόμενων ταξιδιών στην Ασία με ετήσια αύξηση άνω του 140% αποτελεί τον κύριο μοχλό ανάπτυξης το 2023. Αν και εξακολουθεί να βρίσκεται 37% κάτω από τα επίπεδα του 2019, αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική ανοδική τάση.

Σε σύγκριση με το 2022, τα εξερχόμενα ταξίδια στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 18%, στη Βόρεια Αμερική κατά 31% και στη Λατινική Αμερική κατά 27%.

Το 2023, ο όγκος των εξερχόμενων ταξιδιών ήταν μεγαλύτερος στις ΗΠΑ, με επόμενη τη Γερμανία και τρίτο το Ηνωμένο Βασίλειο. Στο σύνολό τους αυτές οι τρεις αγορές – “πηγές” τουρισμού αποτελούσαν το ένα τρίτο του παγκόσμιου όγκου εξερχόμενων ταξιδιών πέρυσι.

Σημείο αναφοράς η Ισπανία

Με ποσοστό σχεδόν 10% η Ισπανία ήταν παγκοσμίως και πάλι ο πιο επισκέψιμος προορισμός το 2023, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ.

Ο Δείκτης απόδοσης προορισμών (DPI) της IPK διαπίστωσε ότι το Ντουμπάι ήταν ο προορισμός με την υψηλότερη βαθμολογία το 2023. Για την κατάρτιση του DPI, το World Travel Monitor® έλαβε υπόψη το σύνολο των παγκόσμιων εξερχόμενων ταξιδιών διακοπών ως προς την ταξιδιωτική ικανοποίηση, το κατά πόσον οι ταξιδιώτες θα συνιστούσαν έναν προορισμό σε άλλους ταξιδιώτες και την επιθυμία τους να επιστρέψουν σε αυτόν τον προορισμό μελλοντικά.

Μεταξύ των πέντε προορισμών με την υψηλότερη βαθμολογία πίσω από το Ντουμπάι ήταν οι Μαλδίβες, ο περσινός νικητής, με επόμενες χώρες τη Νότια Αφρική και το Άμπου Ντάμπι.

Η Αυστρία και η Ελβετία ήταν οι προορισμοί με την υψηλότερη βαθμολογία στην Ευρώπη.

Αυξημένη ζήτηση για διακοπές ήλιου και παραλίας

Σε σύγκριση με το 2022, οι διακοπές ως λόγος πραγματοποίησης ενός ταξιδιού βελτίωσαν για άλλη μια φορά το μερίδιο αγοράς τους. Το 2023, τα τρία τέταρτα των παγκόσμιων εξερχόμενων ταξιδιών αφορούσαν διακοπές. Εντός αυτού του τμήματος, κυριαρχούσαν οι διακοπές στον ήλιο και στην παραλία και οι διακοπές σε πόλεις, καταλαμβάνοντας το καθένα περίπου το ένα τρίτο της αγοράς. Ενώ, στην τρίτη θέση βρίσκονταν τα ταξίδια με επιστροφή.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι τα μερίδια αγοράς αυτών των τριών ταξιδιωτικών κατηγοριών κινήθηκαν προς διαφορετικές κατευθύνσεις κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών, αλλά τώρα βρίσκονται σε παρόμοια επίπεδα με το 2019.

Αυτό υποδηλώνει ότι η πανδημία δεν άλλαξε ουσιαστικά τις επιλογές των ανθρώπων όσον αφορά τις διακοπές τους. Το 2023, οι κύριοι παράγοντες για ένα ταξίδι διακοπών στο εξωτερικό ήταν η χαλάρωση, η περιήγηση στα αξιοθέατα, το καλό φαγητό και τα ψώνια.

Τα αεροπορικά ταξίδια παίρνουν τη “μερίδα του λέοντος”

Το 2023, πάνω από το 60% των εξερχόμενων ταξιδιών πραγματοποιήθηκαν αεροπορικώς, γεγονός που καθιστά τις αερομεταφορές την πιο δημοφιλή μορφή μεταφοράς για διεθνή ταξίδια. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι όταν ρωτήθηκαν οι ταξιδιώτες πώς μετακινούνται στον προορισμό της επιλογής τους, η πλειονότητα ανέφερε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ενώ, το ένα πέμπτο δήλωσε ότι χρησιμοποίησε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο.

Σημαντική αύξηση των ταξιδιωτικών δαπανών το 2023

Λόγω του αυξημένου κόστους των ταξιδιών, ιδίως των αεροπορικών, τα έξοδα ταξιδιού αυξήθηκαν πάνω από τον μέσο όρο το 2023, ενώ ο μέσος αριθμός διανυκτερεύσεων παρέμεινε σταθερός περίπου στις εννέα.

Σχετικά με τις καλύτερες και χειρότερες πτυχές ενός ταξιδιού, οι ταξιδιώτες επέλεξαν την “σχέση ποιότητας-τιμής”, τόσο από θετική, όσο και από αρνητική σκοπιά. Άλλοι παράγοντες που είναι σημαντικοί για τους ταξιδιώτες είναι η διαμονή, η διατροφή και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Πλήρες “come back” μέχρι το τέλος του 2024

Ορισμένοι ταξιδιωτικοί προορισμοί και ταξιδιωτικές αγορές έχουν ήδη ανακάμψει στα επίπεδα του 2019, ενώ άλλοι υστερούν. Το 2023, ορισμένοι προορισμοί επλήγησαν και πάλι από φαινόμενα υπερτουρισμού. Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αισθάνονται ότι ο προορισμός τους χαρακτηρίζεται από συνωστισμό. Παρόλα αυτά, τα τελευταία ευρήματα του World Travel Monitor® που προβλέπουν τις παγκόσμιες τάσεις των εξερχόμενων ταξιδιών για τους επόμενους 12 μήνες είναι θετικά και θέτουν τις βάσεις για πλήρη ανάκαμψη σχεδόν σε κάθε αγορά και τμήμα μέχρι το τέλος του 2024.

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *