cyprus
Αεροδρόμιο Λάρνακας| money tourism copyright photo

Ιστορικό ρεκόρ αφίξεων τον Σεπτέμβριο στην Κύπρο

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Ταξιδιωτών, οι αφίξεις τουριστών τον Σεπτέμβριο 2019 στην Κύπρο, ανήλθαν σε 524.707 σε σύγκριση με 520.138 τον Σεπτέμβριο 2018, σημειώνοντας αύξηση 0,9%.

Οι αφίξεις Σεπτεμβρίου 2019 ήταν οι ψηλότερες που υπήρξαν ιστορικά στην Κύπρο, μέχρι σήμερα, κατά τον μήνα Σεπτέμβριο.

cyprusΓια την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2019 οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 3.260.546 σε σύγκριση με 3.239.760 την αντίστοιχη περίοδο του 2018, σημειώνοντας αύξηση 0,6% (Πίνακας 1) αλλά και ξεπερνώντας τις αφίξεις που καταγράφηκαν ποτέ στην Κύπρο κατά τους εννέα μήνες του έτους (Πίνακας 1).

cyprus

Ανάλυση μεταβολών Οι αφίξεις από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 2,9% τον Σεπτέμβριο 2019 σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2018 ενώ παρατηρήθηκε 12,0% αύξηση από το Ισραήλ. Οι αφίξεις από τη Σουηδία κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Μείωση 2,9% σημειώθηκε στις αφίξεις τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο και 25,7% από τη Γερμανία. Οι ποσοστιαίες μεταβολές από το ένα έτος στο άλλο για τις κυριότερες χώρες διαμονής τουριστών παρουσιάζονται στον Πίνακα 1. Κυριότερες χώρες Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί την κύρια πηγή τουρισμού για την Κύπρο για τον Σεπτέμβριο 2019, με ποσοστό 32,3% και ακολουθούν η Ρωσία με 22,8%, το Ισραήλ με 6,9% και η Σουηδία με ποσοστό 4,1% (Πίνακας 2). Σκοπός ταξιδιού Ο σκοπός ταξιδιού τον Σεπτέμβριο 2019 ήταν για ποσοστό 87,1% των τουριστών οι διακοπές, για 9,1% η επίσκεψη σε φίλους ή συγγενείς και για ποσοστό 3,9% επαγγελματικός (Πίνακας 3).

cyprus

Τουρίστες, θεωρούνται οι επισκέπτες που παραμένουν τουλάχιστον μία νύκτα στην Κύπρο, ενώ ο όρος “Αφίξεις τουριστών”, αναφέρεται σε αριθμό επισκέψεων και όχι σε αριθμό ατόμων. Αυτό διαφέρει με την έννοια ότι ένα άτομο μπορεί να κάνει περισσότερες από μία επισκέψεις τη δεδομένη περίοδο αναφοράς.

Τα στοιχεία προκύπτουν από την Έρευνα Ταξιδιωτών η οποία διεξάγεται στις αφίξεις και αναχωρήσεις των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, καθώς και από διοικητικές πηγές όπως τις μηνιαίες αφίξεις στα λιμάνια.

Η έρευνα καλύπτει όλα τα άτομα που περνούν από έλεγχο διαβατηρίων στα λιμάνια και αεροδρόμια της Κύπρου και αναφέρονται στην ελεγχόμενη από το Κράτος περιοχή. Δεν περιλαμβάνει τους ταξιδιώτες που έρχονται και φεύγουν παράνομα μέσω λιμανιών και αεροδρομίων της κατεχόμενης περιοχής της Κύπρου.

Η αναγωγή των στοιχείων γίνεται με βάση στοιχεία που αποστέλλονται στη Στατιστική Υπηρεσία από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας και από τις λίστες επιβατών των πλοίων, καθώς και στοιχεία που αποστέλλονται από το Γραφείο Ανάλυσης και Στατιστικής της Αστυνομίας Κύπρου.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *