Photo by hitesh choudhary on Pexels

Κέρδη ρεκόρ απέφερε στη Βενετία το τέλος εισόδου μέσα σε λίγες ημέρες

ΔΙΕΘΝΗ ΜΟΝΕΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κοντά στο ένα εκατομμύριο ευρώ απέφερε στη Βενετία το τέλος εισόδου των 5 ευρώ που εφαρμόζεται για τους ημερήσιους επισκέπτες της πόλης από τις 25 Απριλίου.

Ειδικότερα, το νέο εισιτήριο εισόδου κατά τις πρώτες 11 ημέρες της δοκιμαστικής λειτουργίας του απέδωσε στα ταμεία της πόλης το εντυπωσιακό ποσό των (975.000 ευρώ.

Από τις 25 Απριλίου έως τις 5 Μαΐου, η πόλη πούλησε συνολικά περισσότερα από 195.000 εισιτήρια, ξεπερνώντας τις αρχικές προσδοκίες.

Κατά γενικό κανόνα, όλοι οι ημερήσιοι επισκέπτες μεταξύ 8:30 π.μ. και 4 μ.μ. τοπική ώρα υποχρεούνται να καταβάλουν το τέλος, ενώ η πρόσβαση είναι ελεύθερη εκτός των ωρών αυτών.

Οι εκδρομείς που δεν καταβάλλουν το τέλος εισόδου αντιμετωπίζουν πρόστιμα μεταξύ 50 ευρώ και 300 ευρώ.

Οι κάτοικοι της περιοχής, οι ταξιδιώτες με διανυκτέρευση που διαμένουν εντός του δήμου της Βενετίας, οι φοιτητές και τα παιδιά κάτω των 14 ετών απαλλάσσονται από την καταβολή του τέλους.

Με περίπου 15 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, η πόλη είναι ένας από τους πιο επισκέψιμους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο και με την επιβολή αυτού του τέλους οι Αρχές της Βενετίας επιχειρούν να περιορίσουν την εισροή τουριστών, που ναι μεν επιφέρουν αρκετά χρήματα στην οικονομία της Βενετίας, αλλά τα τεράστια πλήθη προκαλούν επίσης πολλά προβλήματα στην πόλη.

Πολλές ημέρες, είναι σχεδόν αδύνατο να περάσει κανείς από τα στενά δρομάκια γύρω από την πλατεία του Αγίου Μάρκου και τη γέφυρα Ριάλτο, δύο από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα για τους τουρίστες.

Παραμένει ασαφές αν η Βενετία θα διατηρήσει το τέλος πέραν της δοκιμαστικής φάσης. Ωστόσο, εάν οι επικεφαλής της πόλης αποφασίσουν τη διατήρησή του, τα χρήματα που εισπράττονται θα χρησιμοποιηθούν για τη συντήρηση των δρόμων, των καναλιών και των κτιρίων.

Η Βενετία έγινε η πρώτη πόλη στον κόσμο που επέβαλε τέλος εισόδου στους τουρίστες, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις πιέσεις του μαζικού τουρισμού και να κάνει την πόλη πιο βιώσιμη για τους κατοίκους της.

“Με θάρρος και μεγάλη ταπεινότητα εισάγουμε αυτό το σύστημα επειδή θέλουμε να δώσουμε ένα μέλλον στη Βενετία και να αφήσουμε αυτή την κληρονομιά της ανθρωπότητας στις μελλοντικές γενιές”, δήλωσε ο δήμαρχος της Βενετίας, Luigi Brugnaro, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *