Photo by Taryn Elliott on Pexels

ETC: Ρεκόρ τουριστικών δαπανών στην Ευρώπη εφέτος | Πληθωρισμός και γεωπολιτικές αβεβαιότητες “σύννεφα” στην ανάκαμψη

ΜΕΛΕΤΕΣ ΜΟΝΕΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ισχυρή ανάκαμψη παρουσιάζει η ευρωπαϊκή, τουριστική βιομηχανία το πρώτο τρίμηνο του 2024, με τη νότια Ευρώπη να “ηγείται” αυτής της εξέλιξης και τις προβλέψεις να “μιλούν” για τουριστικές δαπάνες ύψους άνω των 740 δισ. ευρώ στη Γηραιά ήπειρο εφέτος, όπως αποκαλύπτει η τελευταία, τριμηνιαία έκθεση “European Tourism Trends & Prospects”, που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (ETC).

Βεβαίως, οι πληθωριστικές πιέσεις και οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες συνεχίζουν να αποτελούν “μελανά σημεία”  στον ευρωπαϊκό τουρισμό.

Με βάση τα στοιχεία της έκθεσης, οι αφίξεις αλλοδαπών (+7,2%) και οι διανυκτερεύσεις (+6,5%) το πρώτο τρίμηνο του έτους ξεπέρασαν τα στοιχεία του 2019, συνεχίζοντας την ανοδική τάση που παρατηρήθηκε το 2023, όταν οι αφίξεις ξένων τουριστών στην Ευρώπη ήταν 1,2% κάτω από τα επίπεδα του 2019 και οι διανυκτερεύσεις οριακα μειωμένες μόλις 0,2%.

Η ανάκαμψη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα ισχυρά ενδοπεριφερειακά ταξίδια που τροφοδοτούνται από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία, αλλά και στη ζήτηση από τις ΗΠΑ, οι οποίες εξακολουθούν να αποτελούν τη σημαντικότερη αγορά μεγάλων αποστάσεων για την Ευρώπη.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσης, ο Miguel Sanz, πρόεδρος της ETC, δήλωσε: “Τα πρώτα στοιχεία για το 2024 αποκαλύπτουν θετικές προοπτικές για τον ευρωπαϊκό τουρισμό φέτος. Οι ταξιδιωτικές δαπάνες των καταναλωτών θα αυξηθούν σημαντικά σε όλη την Ευρώπη, αγγίζοντας αριθμούς ρεκόρ τους επόμενους μήνες. Η ώθηση αυτή θα στηρίξει τις ταξιδιωτικές και τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από τα χρόνια της πανδημίας και τη συνεχιζόμενη οικονομική αστάθεια. Παρόλα αυτά, οι υψηλές τιμές και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν βασικά εμπόδια για τον τουρισμό, καθώς ο τομέας στο σύνολό του προσπαθεί επίσης να υιοθετήσει πιο υπεύθυνες πρακτικές προς όφελος των ντόπιων και τη διατήρηση του περιβάλλοντος”.

“Πρωταγωνίστρια” η νότια Ευρώπη

Προορισμοί στη νότια Ευρώπη, που προσφέρουν εμπειρίες διακοπών σε ανταγωνιστικές τιμές, συχνά σε συνδυασμό με πιο ήπιες χειμερινές θερμοκρασίες, ηγούνται στην ανάκαμψη του αριθμού των διεθνών επισκεπτών, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019, συμπεριλαμβανομένων της Σερβίας (+47%), της Βουλγαρίας (+39%), της Τουρκίας (+35%), της Μάλτας (+35%), της Πορτογαλίας (+17%) και της Ισπανίας (+14%).

Στις σκανδιναβικές χώρες παρατηρείται επίσης αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας, καθώς οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν πάνω από τα πρ-πανδημικά επίπεδα. Η αύξηση αυτή είναι ιδιαίτερα εμφανής για τη Νορβηγία (+18%), τη Σουηδία (+12%) και τη Δανία (+9%), με το υψηλό αυτό ενδιαφέρον να οφείλεται εν μέρει στον τουρισμό χειμερινών σπορ και στη γοητεία του Βόρειου Σέλας.

Εν τω μεταξύ, οι χώρες της Βαλτικής συνεχίζουν να υστερούν λόγω των προκλήσεων που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τη Λετονία να καταγράφει τις χαμηλότερες διεθνείς αφίξεις μετά την πανδημία (-34%), ακολουθούμενη από την Εσθονία (-15%) και τη Λιθουανία (-14%).

Τα στοιχεία από τους πρώτους μήνες του 2024 δείχνουν επίσης ανομοιόμορφες επιδόσεις της αγοράς προέλευσης μεγάλων αποστάσεων. Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς εξακολουθούν να κυριαρχούν, αντικατοπτρίζοντας τις τάσεις από το 2023.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους σημειώθηκε επίσης αύξηση των ταξιδιωτών από τη Λατινική Αμερική, ιδίως τη Βραζιλία. Αντίθετα, αν και η περιοχή APAC παρουσιάζει σημάδια βελτίωση,ς σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, η ανάκαμψη παραμένει μέτρια και άνιση. Ενώ οι Κινέζοι ταξιδιώτες αρχίζουν να επιστρέφουν στην Ευρώπη, η ανάκαμψη από την Ιαπωνία εξακολουθεί να είναι βραδεία.

Ισχυρή η καταναλωτική ζήτηση παρά τις προκλήσεις

Οι πληθωριστικές πιέσεις και οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχίες για την ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία εξακολουθεί να επηρεάζει τις τουριστικές ροές, ιδίως στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Εν τω μεταξύ, ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς επηρεάζει πλέον σημαντικά τα ταξίδια από το Ισραήλ προς την Ευρώπη, με τις αφίξεις Ισραηλινών να μειώνονται κατά 54%, σε σχέση με το περυσινό πρώτο τρίμηνο σε όλους τους προορισμούς αναφοράς.

Για τους επαγγελματίες της τουριστικής βιομηχανίας, το κόστος διαμονής (59%), το επιχειρηματικό κόστος (52%) και η έλλειψη προσωπικού (52%) θεωρούνται ως οι μεγαλύτερες προκλήσεις.

Ωστόσο, τα ταξίδια θα παραμείνουν κορυφαία προτεραιότητα το 2024, με τις τουριστικές δαπάνες, τόσο στις ενδοευρωπαϊκές αγορές, όσο και στις αγορές μεγάλων αποστάσεων να αυξάνονται στις αρχές του 2024.

Οι προβλέψεις δείχνουν ότι οι ταξιδιώτες θα δαπανήσουν 742,8 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ευρώπη φέτος, ποσό αυξημένο κατά 14,3%, σε σύγκριση με το 2023. Αυτό μπορεί να αποδοθεί τόσο στον πληθωρισμό, όσο και στις εξελισσόμενες ταξιδιωτικές προτιμήσεις, με τους ταξιδιώτες να επιλέγουν ενδεχομένως μεγαλύτερης διάρκειας διαμονή ή διαφορετικές εμπειρίες. Η Γερμανία θα αποτελέσει κύρια πηγή δαπανών των ταξιδιωτών, αντιπροσωπεύοντας το 16% των συνολικών δαπανών στην Ευρώπη το 2024.

Ολυμπιακοί Αγώνες και Euro 2024 αυξάνουν τη ζήτηση 

Αυτό το καλοκαίρι θα διεξαχθούν δύο μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις στην Ευρώπη: οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη Γαλλία και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου της UEFA στη Γερμανία. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναμένεται να προσελκύσουν ένα “κύμα” εγχώριων και διεθνών επισκεπτών, με τις επιπτώσεις να επεκτείνονται πέρα από την ίδια την πόλη του Παρισιού. Η αύξηση των εισερχόμενων δαπανών προβλέπεται να ανέλθει στο 13% για το Παρίσι και στο 24% για ολόκληρη τη Γαλλία, σε σχέση με τα επίπεδα του 2019.

Όσοι παρακολουθήσουν το Euro από την άλλη, θα είναι λιγότερο συγκεντρωμένοι στη γερμανική πρωτεύουσα, με τους αγώνες να διεξάγονται σε δέκα πόλεις. Αυτό αναμένεται να προσφέρει ένα πιο διευρυμένο όφελος, με όλες τις συμμετέχουσες πόλεις να είναι προετοιμασμένες να γνωρίσουν σημαντική αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *