pkm

Λαμπρά εγκαίνια στην Θεσσαλονίκη!!!

ΦΟΡΕΙΣ

Τα εγκαίνια του νέου Κτιρίου Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη δυτική είσοδο Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Τα εγκαίνια τελέστηκαν παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκου, του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Θεόδωρου Καράογλου, της Επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρίας Αντωνίου, Βουλευτών, σχεδόν του συνόλου των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, του Προέδρου της ΠΕΔΚΜ Λάζαρου Κυρίζογλου, Δημάρχων από όλη την Κεντρική Μακεδονία, Ιεραρχών, εκπροσώπων των Αρχών και των φορέων της περιοχής, εργαζομένων της Περιφέρειας και πλήθους κόσμου.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχτηκε ο κ. Τζιτζικώστας, με τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός του νέου κτιρίου, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Καλωσορίζοντας τον κ.κ. Βαρθολομαίο, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας είπε χαρακτηριστικά: «Σας υποδεχόμαστε με βαθιά αισθήματα σεβασμού, τιμής και χαράς. Σας καλωσορίζουμε εδώ, στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας και ειδικότερα στη δυτική Θεσσαλονίκη, έναν τόπο που υποδέχτηκε τους ξεριζωμένους Έλληνες, από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία, έναν τόπο με πολύ άξιους και ικανούς ανθρώπους, στον οποίο η Ορθοδοξία έχει βαθιές ρίζες, δυναμικό παρόν και φωτεινό μέλλον».

Στην ομιλία του ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την αποδοχή της πρόσκλησης να εγκαινιάσει το νέο κτίριο, τονίζοντας ότι «το Οικουμενικό Πατριαρχείο επί 17 αιώνες αποτελεί το θρησκευτικό μας λίκνο. Στο πρόσωπό σας συμβολίζονται αιώνες διαδρομής του γένους και της Εκκλησίας μας. Υπήρξατε ένας από τους πρώτους, διεθνείς ηγέτες, που μετέφεραν το μήνυμα της διάσωσης του περιβάλλοντος και διακήρυξαν την αναγκαιότητα του. Είσαστε η σταθερή, διαχρονική ειρηνική και ευρωπαϊκή φωνή στην Τουρκία, παρά τις δυσκολίες και τις απογοητεύσεις. Με το σπουδαίο έργο σας, είσαστε πάντα δίπλα στην οικογένεια, τα παιδιά, τους νέους, τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Βρίσκεστε στην κορυφή ενός θεσμού, που αποτελεί την Κιβωτό αξιών».

Αναφερόμενος στο νέο Κτίριο Υπηρεσιών της Περιφέρειας στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι άρχισε να κατασκευάζεται από την τότε Νομαρχία Θεσσαλονίκης, συνεχίστηκε μετά το 2010 και ολοκληρώθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η λειτουργία του κτιρίου έχει ήδη ξεκινήσει, με την τελευταία μετεγκατάσταση υπαλλήλων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, να λαμβάνει χώρα πριν από περίπου ένα χρόνο. «Κρίναμε όμως σκόπιμο, εν όψει των περιφερειακών εκλογών και της προεκλογικής περιόδου που βρισκόταν στο ξεκίνημά της, να μην τελέσουμε τα επίσημα εγκαίνια του νέου κτιρίου εκείνη την εποχή, σεβόμενοι πλήρως τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε προεκλογική διαδικασία, διασφαλίζοντας παράλληλα, ότι οι κανόνες είναι ίδιοι για όλους, χωρίς εξαιρέσεις», σημείωσε ο Περιφερειάρχης.

Πλέον η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει στη Θεσσαλονίκη δυο κτίρια, το Κτίριο Διοίκησης και Περιφερειακού Συμβουλίου, στη Βίλα Αλλατίνη, στην ανατολική πλευρά της πόλης και το νέο Κτίριο Υπηρεσιών στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά του νέου Κτιρίου Υπηρεσιών της Περιφέρειας, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε:

-Το νέο Κτίριο Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δημιουργήθηκε με μόνο σκοπό να εξυπηρετήσει με τον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο, τις προτεραιότητες του τόπου μας και τις ανάγκες των πολιτών, βάζοντας οριστικό τέλος στην ταλαιπωρία και τις κουραστικές μετακινήσεις.

-Είναι ένα κτίριο 32.000 τετραγωνικών μέτρων σε συνολικό χώρο 42.260 τετραγωνικών μέτρων, που παρέχει πλήρη πρόσβαση στα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και διαθέτει υπόγειο πάρκινγκ, καθώς και καταστήματα στο ισόγειο, η λειτουργία των οποίων θα δημιουργήσει ένα σύγχρονο και άνετο εμπορικό κέντρο στην περιοχή.

-Στο κτίριο εργάζονται περισσότεροι από 540 εργαζόμενοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εξυπηρετώντας καθημερινά εκατοντάδες συμπολίτες μας. Στα περίπου 350 γραφεία του κτιρίου, στεγάζονται πέντε Γενικές Διευθύνσεις και 21 Διευθύνσεις και Αυτοτελή Γραφεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που συγκεντρώθηκαν σ’ αυτό το χώρο, από 10 κτίρια και γραφεία διάσπαρτα σε όλη τη Θεσσαλονίκη, τα οποία ήμασταν υποχρεωμένοι μέχρι πρόσφατα να νοικιάζουμε.

-Ήδη στο πρώτο διάστημα λειτουργίας του νέου κτιρίου, εξοικονομήσαμε πόρους που αγγίζουν τα 2 εκατομμύρια ευρώ, τους οποίους άμεσα φροντίσαμε να αξιοποιήσουμε αποδίδοντάς τους στην ίδια την κοινωνία, με έργα συντήρησης σε χιλιάδες χιλιόμετρα του οδικού μας δικτύου, αλλά και έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των υποδομών της Κεντρικής Μακεδονίας.

-Το νέο Κτίριο Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι το πρώτο βιοκλιματικό κτίριο στη Βόρεια Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια κτίρια στη χώρα, κάτι το οποίο συνεπάγεται: υψηλή εξοικονόμηση ενέργειας σε ποσοστό 70% από συμβατικά καύσιμα όπως πετρέλαιο και φυσικό αέριο, καθώς και σημαντική μείωση εκπομπής ρύπων.

-Αντίστοιχα καινοτόμο είναι το κτίριο και σε ό,τι αφορά στη θερμομόνωσή του και τον φωτισμό, διαθέτοντας σύστημα ελέγχου όλων των ενεργειακών παραμέτρων.

Ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος σε όσους συντέλεσαν στην ολοκλήρωση του νέου Κτιρίου Υπηρεσιών ευχαρίστησε τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος οραματίστηκε, θεμελίωσε και προχώρησε την κατασκευή του κτιρίου, τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που είχαν την ευθύνη της κατασκευής και της στέγασης στο νέο κτίριο και την ανάδοχο εταιρεία που ολοκλήρωσε την κατασκευή του.

Μάλιστα, ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε ότι «την επόμενη εβδομάδα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα υπογράψει προγραμματική σύμβαση με την εταιρεία που κατασκευάζει τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ, ώστε μέσω της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης της, να χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου την αποπεράτωση του διατηρητέου κτιρίου, στον αίθριο χώρο του νέου Κτιρίου Υπηρεσιών της Περιφέρειας, ώστε να λειτουργήσει ως αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας και των Επιτροπών της Περιφέρειας, ενώ θα χρησιμοποιείται και ως πολυχώρος από συλλόγους και φορείς της πόλης».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Τζιτζικώστας και στη δυτική Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται το Κτίριο Υπηρεσιών της Περιφέρειας, δίνοντας αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή: «το νέο κτίριο βρίσκεται στη δυτική Θεσσαλονίκη, στην καρδιά της μεγαλύτερης και πιο οργανωμένης αναπτυξιακής δέσμης ενεργειών και έργων που υλοποιεί σήμερα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και που έχει αναπτυχθεί ποτέ, από οποιοδήποτε φορέα, σ’ αυτή την πλευρά της πόλης. Το νέο κτίριο, είναι σημείο αναφοράς που θα προσελκύσει φορείς και επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στην περιοχή».

Για το έργο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη δυτική Θεσσαλονίκη ο κ. Τζιτζικώστας είπε:

-Λίγα μέτρα δυτικά από εδώ, ολοκληρώσαμε και παραδώσαμε, ένα από τα μεγαλύτερα και τεχνικά πιο σύνθετα έργα, που παρέμενε για δεκαετίες στα συρτάρια, τη νέα Δυτική Είσοδο της Θεσσαλονίκης, τον Ανισόπεδο Κόμβο Κ16 στη Λαχαναγορά, που θα δώσει ώθηση στις μεταφορές και τις εξαγωγές.

-Ακριβώς απέναντι, στο Λιμάνι, εξασφαλίσαμε 7 εκατομμύρια ευρώ με τα οποία χρηματοδοτούμε τη σύνδεση του Λιμένα Θεσσαλονίκης με το σιδηροδρομικό μας δίκτυο, που θα δώσει ώθηση στο εμπόριο και την εφοδιαστική αλυσίδα.

-Επίσης, λίγο νοτιότερα από εδώ, βάλαμε τις βάσεις, μαζί με όλους τους τοπικούς φορείς και ξεκινάμε το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, όπου καταργούμε την ασυνέχεια και δημιουργούμε μια ενιαία και συνεχόμενη παράκτια ζώνη, που θα διατρέχει ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι.

-Επιπλέον, στο Δυτικό Μέτωπο του Θερμαϊκού, σε έκταση 6.600 στρεμμάτων, προχωράμε στην εξυγίανση και την αποκατάσταση του φυσικού τοπίου από τη ρύπανση και τη φθορά από απόβλητα και παράλληλα δημιουργούμε νέες περιπατητικές και ποδηλατικές διαδρομές.

-Λίγα χιλιόμετρα βόρεια, έχουμε διασφαλίσει τους πόρους και είμαστε οι πρώτοι που χρηματοδοτούμε την ανάπλαση του πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά για τη μετατροπή του σε μητροπολιτικό πάρκο που θα το χαίρονται οι συμπολίτες μας, οι οικογένειες και τα παιδιά.

-Ήμασταν ο πρώτος φορέας στη χώρα που δεν κρύφτηκε, αναζήτησε και έδωσε απαντήσεις, ολοκληρωμένες και επιστημονικές για την αντιμετώπιση της δυσοσμίας στη δυτική Θεσσαλονίκη.

«Βάζουμε φρένο στην αδικία και την παραμέληση δεκαετιών της δυτικής Θεσσαλονίκης. Πατάμε το γκάζι για την αναζωογόνηση και την ανάπτυξή της. Δεν ανεχτήκαμε ποτέ και δεν θα συμβιβαστούμε ποτέ με μια κατάσταση που επιτρέπει να υπάρχουν συμπολίτες μας που αισθάνονται πολίτες β’ κατηγορίας. Για εμάς, έχουν όλοι τα ίδια δικαιώματα, είναι όλοι πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας. Γι’ αυτό και είμαστε εδώ, και δίνουμε όλες τις μάχες, μικρές και μεγάλες, για να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα, για να κάνουμε καλύτερη την ποιότητα ζωής όλων των συμπολιτών μας. Για να κάνουμε την Κεντρική Μακεδονία μια ισχυρή, σύγχρονη και ανθρώπινη Περιφέρεια. Και θα τα καταφέρουμε», τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απηύθυνε χαιρετισμό, με έμφαση στην περιβαλλοντική κρίση που διέπει τον πλανήτη, σημειώνοντας ότι η Ορθοδοξία είναι συνυφασμένη με την προστασία του περιβάλλοντος. Ο κ.κ. Βαρθολομαίος χαρακτήρισε «εντυπωσιακό» το νέο Κτίριο Υπηρεσιών της Περιφέρειας, καθώς όπως τόνισε «αποτελεί σύμβολο του αγώνα κατά της οικολογικής κρίσης, ως ένα καινοτόμο, βιοκλιματικό κτίριο».

pkmΑπευθυνόμενος στον κ. Τζιτζικώστα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε: «Είστε αξιέπαινος κ. Περιφερειάρχη για τις προσπάθειές σας. Η περιβαλλοντική κρίση μάς αφορά όλους. Μόνο η κοινή προσπάθεια θα αντιμετωπίσει τον κοινό κίνδυνο. Δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό, ούτε διαφυγή από την ευθύνη και άλλοθι. Δεν μπορεί να καταστρέφεται το περιβάλλον για γεωπολιτικούς λόγους και λόγους οικονομικού συμφέροντος. Δεν μπορούμε να λέμε ότι σεβόμαστε το Θεό και να καταστρέφουμε τα δημιουργήματά του».

Στο χαιρετισμό του ο κ. Βαρνάβας αποκάλεσε «πράσινο Πατριάρχη» τον κ.κ. Βαρθολομαίο, επισημαίνοντας το διαρκές ενδιαφέρον του για τη δυτική Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε και πέρσι, επισκεπτόμενος τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, ενώ έκανε λόγο για διαρκή εγκατάλειψη της δυτικής Θεσσαλονίκης από την Πολιτεία.

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφερόμενος στο νέο Κτίριο Υπηρεσιών της Περιφέρειας σημείωσε ότι «ο χώρος αξιοποιεί κάθε σύγχρονη τεχνολογία για να εξυπηρετεί τους πολίτες και να τον αισθάνονται σπίτι τους». Ο κ. Θεοδωρικάκος συνεχάρη τον κ. Τζιτζικώστα όχι μόνο για την ολοκλήρωση του κορυφαίου αυτού «πράσινου κτιρίου», αλλά όπως είπε και για το πολιτικό του ήθος, καθώς επέλεξε να μην εγκαινιάσει το κτίριο μεσούσης της προεκλογικής περιόδου. «Απόστολε Τζιτζικώστα ανέβασες πολύ ψηλά τον πήχη για όλους μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Περιφερειάρχης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη αποκάλυψαν μετά τους χαιρετισμούς τη μαρμάρινη πλάκα του Κτιρίου Υπηρεσιών και το εγκαινίασαν, ενώ ο κ. Τζιτζικώστας ξενάγησε τον κ.κ. Βαρθολομαίο στο κτίριο και του δώρισε στο γραφείο του έναν τόμο, με την Ιστορία του Μ. Αλεξάνδρου και της Μακεδονίας, που περιέχει και ιστορικούς χάρτες από την πορεία του Μακεδόνα στρατηλάτη. Ο κ.κ. Βαρθολομαίος δώρισε στον Περιφερειάρχη έναν ασημένιο δίσκο με το θυρεό του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Περιφερειάρχης και Οικουμενικός Πατριάρχης φύτεψαν συμβολικά στον αύλειο χώρο του νέου Κτιρίου μια ελιά.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *