webinar

LIVE: Η παρουσίαση για την απευθείας χρηματοδότηση των τουριστικών επιχειρήσεων από την ΕΕ | Τι έγινε στην εκπομπή του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

VIDEO ΤΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΜΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με μεγάλη επιτυχία, ενδιαφέρον και πολλές χιλιάδες τηλεθεατών, πραγματοποιήθηκε η εκπομπή – webinar του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, την προηγούμενη Τρίτη “LIVE: Ευκαιρίες απευθείας ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις”.

Στην συζήτηση, η οποία ανέλυσε την δυνατότητα εξασφάλισης χρηματοδότησης στις επιχειρήσεις απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω επιδοτήσεων, συμμετείχαν οι:

 • Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ)
 • Μιχάλης Σακέλλης, πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ)
 • Βασίλης Τσιάμης, Associate Partner, Strategy & Transactions Services | Head Access to EU funding & Incentives, EY και
 • Τάσος Ιωσηφίδης, Partner | Strategy & Transactions Services Leader, ΕΥ,

deriziotisκαι συντόνισε ο εκδότης του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, Κωνσταντίνος Δεριζιώτης.

Η εκπομπή προβλήθηκε μέσα από το money-tourism.gr, το κανάλι του μέσου στο youtube και την σελίδα στο facebook και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του τουριστικού και όχι μόνο κοινού, τόσο λόγω του θέματος -αφού η ρευστότητα είναι το μείζον θέμα για τις επιχειρήσεις και ενόψη της νέας σεζόν-, όσο και αυτών που συμμετείχαν.

Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν:

– Υπάρχει μεγάλη δυνατότητα επιδότησης των επιχειρήσεων
– Δεν υπάρχουν κριτήρια μεγέθους
– Οι επιδοτήσεις ξεκινούν από δεκάδες χιλιάδες ευρώ και μπορούν να φτάσουν σε πολλά εκατομμύρια
– Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ανακοινωθούν τα προγράμματα από την ΕΕ
– Μπορούν να χρηματοδοτηθούν όλες οι επιχειρήσεις του Τουρισμού και οι υποστηρικτικές σε αυτές
– Επιλέξιμοι είναι και Σύνδεσμοι, Επιμελητήρια, κ.λπ..
– Οι δράσεις ανάπτυξης θεματικού Τουρισμού περιλαμβάνονται.

Η παρουσίαση

Κεντρικό σημείο της εκπομπής ήταν η εμφάνιση από τον κ. Βασίλη Τσιάμη, μιας πολύ ενδιαφέρουσας παρουσίασης για τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις και τις δυνατότητες των επιχειρήσεων να επιδοτηθούν.

Ολόκληρη η παρουσίαση της EY, για τις επιδοτήσεις, ΕΔΩ.

Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, τόνισε ότι η ανάγκη για ρευστότητα των ελληνικών ξενοδοχείων είναι αδήριτη, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά, υπάρχει απώλεια μεγαλύτερη των 600 εκατ. € από τις προκαταβολές των tour operators, ένας ανείσπρακτος τζίρος περίπου 300 εκατ. €, ενώ από τις ενισχύσεις της Πολιτείας, έχει καλυφθεί περίπου το 1/3 των χρηματοδοτικών αναγκών των ξενοδοχείων.

vassΟ πρόεδρος του ΞΕΕ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο 2021, εξέφρασε την αισιοδοξία του, αλλά και τον προβληματισμό του για το πλήθος των αβεβαιοτήτων που υπάρχου αυτή τη στιγμή.

Ο κ. Βασιλικός χαρακτήρισε μοναδική την ευκαιρία χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση των ελληνικών επιχειρήσεων και των ξενοδοχείων, τονίζοντας ότι η εκμετάλλευσή τους  είναι μονόδρομος και ότι θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία των ελληνικών επιχειρήσεων και να υπάρξει και καλύτερη ενημέρωση. Για την εξέλιξη δε της τουριστικής περιόδου, υπογράμμισε ότι το πρώτο εξάμηνο θα πρέπει να θεωρείται χαμένο, ενώ στο δεύτερο εξάμηνο δεν μπορεί να υπάρξει ζήτηση που να καλύψει την λειτουργία ΟΛΩΝ των ξενοδοχείων, με ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους, κάνοντας λόγο για ανάγκη επιβίωσης των επιχειρήσεων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ κ. Μιχάλης Σακέλλης, υπογράμμισε ότι ο κλάδος επλήγη ιδιαίτερα λόγω λαμβανομένου υπόψη ότι τα Ακτοπλοϊκά δρομολόγια αλλά και αυτά των γραμμών Ελλάδας Ιταλίας, πρέπει να εκτελούνται, ανεξάρτητα αν υπάρχει κίνηση ή όχι.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΕΝ, οι κύριοι λόγοι που επηρέασαν την ακτοπλοϊκή κίνηση, είναι:

 • Περιορισμοί στις μετακινήσεις
 • Κακή ψυχολογία για διακοπές
 • Μειωμένα πρωτόκολλα
 • Μεγάλη πτώση του εσωτερικού τουρισμού/ προτίμηση χερσαίων προορισμών

Σύμφωνα με τον κ. Σακέλλη, ο κλάδος θα εμφανίσει ζημιές 130.000.000 €, ενώ τόνισε ότι το 2021 ξεκινάει φορτωμένο με τα ζημιογόνα αποτελέσματα του 2020, με μειωμένη ρευστότητα και σημαντικά αυξημένο τον τραπεζικό και μη τραπεζικό δανεισμό.

Οι προκλήσεις

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σακέλλης, ξεκινάει μία δεκαετία μεγάλων προκλήσεων για τον κλάδο κι συγκεκριμένα :

 • Την προσαρμογή των πλοίων σε νέους περιβαλλοντικούς κανονισμού για την μείωση των ρίπων το 2030
 • Την ανανέωση του Ακτοπλοϊκού στόλου η μέση ηλικία του οποίου το 2030 θα ξεπερνάει τα 40 χρόνια

Και συνέχισε: “Οι προοπτικές για το 2021 δεν είναι καλές. Ήδη έχει χαθεί το πρώτο εξάμηνο τα αποτελέσματα του οποίου θα είναι χειρότερα του 2020. Ελπίζουμε στην αύξηση (σε σχέση με το 2020) του Τουρισμού μετά τον Ιούλιο πράγμα το οποίο δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε λόγω μηδενικών κρατήσεων. Είναι βέβαιο ότι θα είναι μία προβληματική χρονιά. Οι προοπτικές διαμόρφωσης της κίνησης στο -40% σε σχέση με το 2019 είναι το καλό σενάριο”.

sakellisΑκόμη, ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ οι τιμές των καυσίμων την τρέχουσα περίοδο είναι αυξημένες κατά 80% σε σχέση με το Απρίλιο του 2020 και λαμβανομένης υπόψη της εκτιμώμενης χαμηλής κίνησης και την αύξηση του κόστους των καυσίμων το οποίο αποτελεί το 50% του κόστους εκμετάλλευσης των πλοίων, τα οικονομικά αποτελέσματα θα είναι οπωσδήποτε ζημιογόνα με πιθανότητα να ξεπεράσουν και τα αρνητικά αποτελέσματα του 2020, και έτσι οι εταιρείες θα βρεθούν σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση στο τέλος του 2021 το οποίο θα έχει άμεσες συνέπειες στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών τα επόμενα χρόνια και την αναστολή σχεδίων για την απολύτως αναγκαία ανανέωση του στόλου

Αναφερόμενος στα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης ο κ. Σακέλλης, ανέφερε τα εξής:

 • Την υπογραφή συμβάσεων Δημόσιας Υπηρεσίας για τα δρομολόγια τα οποία το Υπουργείο Ναυτιλίας κρίνει απαραίτητο και ουσιαστικά επιβάλλει να εκτελούνται παρά τις απαγορεύσεις μετακινήσεων και μειώσεων των πρωτοκόλλων.
 • Τον καθορισμό των μισθωμάτων των Συμβάσεων Δημόσιας Υπηρεσία σύμφωνα με τα πραγματικά έξοδα των πλοίων
 • Τη δυνατότητα επιλεξιμότητας του κλάδου στις δράσεις που προβλέπονται από τους άξονες του Σχεδίου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ 20/27.
 • Την συμμετοχή του κάδου στις δυνατότητες απ’ ευθείας επιδοτήσεων/χρηματοδοτήσεων από την ΕΕ
 • Την δυνατότητα συμμετοχής στα προβλεπόμενα στον το Ν. 4772/5,2  για την κάλυψη των παγίων δαπανών των εταιρειών.

Η EY

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, Partner | Strategy & Transactions Services Leader, ΕΥ, ο οποίος προλόγισε την παρουσίαση για τις επιδοτήσεις, ενώ υπογράμμισε την διαχρονική παρουσία της EY στον Τουρισμό και την διαρκή ενασχόλησή της με τον κλάδο.

iossifidisΟ κ. Ιωσηφίδης τόνισε την επιτυχημένη πρόβλεψη που έκανε η EY για το 20% περίπου των εσόδων του ελληνικού Τουρισμού το 2020, σε σύγκριση με το 2019, ενώ υπογράμμισε την σημασία της μεταφοράς στην διακίνηση των τουριστών.

Ο επικεφαλής της EY τόνισε την ανάγκη υλοποίησης επενδύσεων που “έμειναν πίσω” λόγω της συγκυρίας, για να παραμείνει ανταγωνιστικό το ελληνικό τουριστικό προϊόν και στην κατεύθυνση αυτή, οι χρηματοδοτήσεις της ΕΕ απευθείας στις επιχειρήσεις, που συνολικά είναι 1,3 τρισ € περίπου, μπορούν να διαδραματίσουν πολύ σημαντικό ρόλο, όπως και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ακόμη ο κ. Ιωσηφίδης εξέφρασε την εκτίμησή του ότι το 2024 η Ελλάδα θα φτάσει στα επίπεδα του 2019, ενώ για την τρέχουσα σεζόν τόνισε ότι εάν η χώρα επιτύχει το 40% των μεγεθών του 2019, θα είναι μια ικανοποιητική εξέλιξη.

Τέλος, τον λόγο πήρε ο κ. Βασίλης Τσιάμης, Associate Partner, Strategy & Transactions Services και Head Access to EU funding & Incentives της EY, ο οποίος έκανε την παρουσίαση των χρηματοδοτικών ευκαιριών και απάντησε στις ερωτήσεις των τηλεθεατών, αλλά και των συμμετεχόντων.tsiamis

Χρηματοδότηση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει έρθει αντιμέτωπη με ένα σημαντικό αριθμό προκλήσεων εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού, οι οποίες πλήττουν κάθε οικονομική δραστηριότητα και κλάδο. Στο αποκορύφωμα της πανδημίας, τα περισσότερα Kράτη- Mέλη της ΕΕ προχώρησαν στη λήψη οριζόντιων μέτρων περιορισμού της ελεύθερης διασυνοριακής κυκλοφορίας για λόγους πρόληψης και αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορονοϊού.

iosifidis LIVE
Ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης
Vassilikos
Ο κ. Αλέξανδρος Βασιλικός

Ο τουριστικός κλάδος αποτελεί έναν από τους πλέον πληττόμενους, εξαιτίας της εισαγωγής αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων και της συνακόλουθης συντριπτικής μείωσης των τουριστικών ροών. Συνεπώς, είναι γεγονός ότι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως οι ξενοδοχειακές υπηρεσίες, οι αεροπορικές/ακτοπλοϊκές μεταφορές, η εστίαση, κ.ά., αντιμετωπίζουν σημαντική μείωση εσόδων.

Πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) υπογράμμισε την μείωση του διεθνούς τουρισμού μέχρι και 80% το 2020.

Πέραν των άμεσων συνεπειών της πανδημίας στις επιχειρήσεις του κλάδου, απότοκος της κρίσης είναι και η ελαχιστοποίηση των όποιων προγραμματιζόμενων επενδύσεων σε τεχνολογίες, προσωπικό και εγκαταστάσεις, που οδηγούν σε περαιτέρω επιπτώσεις σε ότι αφορά σε μείωση της ανταγωνιστικότητάς και θέτει σε κίνδυνο τελικά, την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου.

Ενέργειες ΕΕ

LIVE
Ο κ. Βασίλειος Τσιάμης
sakellis LIVE
Ο κ. Μιχάλης Σακέλλης | money tourism copyright photo

Στις 17 Δεκεμβρίου 2020 το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε τον κανονισμό για τον καθορισμό του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ) της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, ο οποίος καθορίζει τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ.

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 1.074,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της ενσωμάτωσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης, που θα επιτρέψει στην ΕΕ να παράσχει άνευ προηγουμένου χρηματοδότηση 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα χρόνια για να στηρίξει την ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19 και τις μακροπρόθεσμες προτεραιότητες της ΕΕ σε μια σειρά τομέων και επιχειρηματικών κλάδων, συμπεριλαμβανομένου του Τουρισμού.

Τι χρηματοδοτείται

Τέτοιου είδους υπηρεσίες που μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω στοχευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων στον τουριστικό κλάδο είναι:

 • Η προώθηση της καινοτομίας και της απασχόλησης, με απώτερο σκοπό την τόνωση της επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της επαγγελματικής κατάρτισης στον κλάδο.
 • Η προώθηση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), στοχεύοντας στην ανάπτυξη και προώθηση καινοτόμων τουριστικών προϊόντων.
 • Η προώθηση δράσεων και έργων αγροτικής ανάπτυξης, υποστηρίζοντας την εκκίνηση ή/και επέκταση επιχειρήσεων στον αγροτουριστικό τομέα.
 • Η υποστήριξη δράσεων που διερευνούν την ανάπτυξη παράκτιων κοινοτήτων, χρηματοδοτώντας μελέτες, σεμινάρια και συνέδρια και παρέχοντας επιχορηγήσεις σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
 • Η προώθηση και ανάπτυξη δράσεων εναλλακτικού τουρισμού.
 • Η καινοτομία και η τεχνολογική ανάπτυξη στην τουριστική βιομηχανία, με στόχο την συνολική αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται από τις τουριστικές επιχειρήσεις.
 • Η δημιουργία θέσεων εργασίας και καταπολέμηση της ανεργίας μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης ως προς τις δεξιότητες που απαιτούνται στον τουριστικό κλάδο.
 • Η αναλυτική εργασία για την χάραξη της πολιτικής, την κοινωνική καινοτομία και τη δυνατότητα των εργαζομένων να προσληφθούν από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε χώρα του εξωτερικού μέσω προγραμμάτων κινητικότητας.
 • Η δημιουργία/ανάπτυξη πολύ μικρών, μικρών ή συνεταιριστικών επιχειρήσεων.
 • Η ανάπτυξη οικολογικών/ πράσινων υποδομών, προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και η ψηφιοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών και η προστασία τους στον κυβερνοχώρο.

Ποιοί δικαιούνται χρηματοδότηση

Οι παραπάνω ευκαιρίες χρηματοδότησης είναι ανοικτές για το σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο, ανεξαρτήτως μεγέθους, τοποθεσίας ή προϋπολογισμού έργων, οι οποίες μπορούν να υποβάλουν φακέλους για χρηματοδότηση μεμονωμένα ή σε συνεργασία με:

 • Άλλες επιχειρήσεις του κλάδου
 • Επιχειρήσεις υποστήριξης τουρισμού
 • Πανεπιστήμια
 • Δήμους, Κοινότητες και Περιφέρειες
 • Τοπικούς, Εθνικούς ή Διεθνείς Συνδέσμους Τουρισμού

Χορηγοί

Την εκπομπή – webinar, στήριξαν οι ακόλουθες εταιρίες:

V AUSTRIA Hellas

H TÜV AUSTRIA HELLAS είναι ανεξάρτητος οργανισμός παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών ελέγχου, εκπαίδευσης, επιθεώρησης και πιστοποίησης για την ασφάλεια, την ποιότητα, το περιβάλλον και τη διαχείριση πόρων. Το χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών της εστιάζει στην εξυπηρέτηση των αναγκών των πελατών προς όφελος της ποιότητας αλλά και της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων, των υπηρεσιών αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού τους. Το πελατολόγιο της εταιρείας περιλαμβάνει επιχειρήσεις από όλους τους τομείς της οικονομίας όπως ο αγροδιατροφικός, ο τουριστικός, ο βιομηχανικός, ο τομέας των ανελκυστήρων και ανυψωτικών μηχανημάτων, της ενέργειας, ο κατασκευαστικός, κ.α. Παράλληλα εστιάζει και στο εκπαιδευτικό κομμάτι, μέσω του εκπαιδευτικού της κέντρου TÜV AUSTRIA ACADEMY, το οποίο είναι αναγνωρισμένο ως Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) επιπέδου ΙΙ.

RAPIDBOUNCE

Η εταιρία RAPIDBOUNCE ασχολείται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό των εταιριών και την διαχείριση τους τόσο σε επίπεδο management αλλά και consulting, προσφέροντας τους όλα τα σύγχονα μέσα για την κάλυψη των αναγκών τους.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

 • Yield Management
 • Διαχείρηση Κρατήσεων
 • Διαχείρηση email & κλήσεων καταλύματος
 • Σχεδιασμός logo της επιχείρησης
 • Σχεδιασμός Ιστοσελίδας με ποιοτικό περιεχόμενο
 • Προώθηση της επιχείρησης σε google ads, FB ads κτλ.

Το “moto” της εταιρίας με μια πρόταση, είναι: “Νιώστε την άνεση να εξυπηρετήσετε τους καλεσμένους/ επισκέπτες σας.. Εμείς αναλαμβάνουμε πλήρως την ψηφιακή σας παρουσία”

CANDIA STROM

Η Candia Strom ιδρύθηκε το 1973 από τους Χαράλαμπο και Εμμανουήλ Βελιβασάκη. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, με πίστη στην αξία του καλού ύπνου, εμμονή στην ποιότητα και αγάπη για τη φύση, κατόρθωσαν να διευρύνουν τη δραστηριότητά τους. Σήμερα, η δεύτερη γενιά, διανύοντας την 5η δεκαετία λειτουργία της, συνεχίζει με την ίδια όρεξη και αγάπη αλλά και νέες ιδέες την οικογενειακή παράδοση.

Η Candia προσφέρει πρωτοποριακές λύσεις και υψηλής ποιότητας προϊόντα ύπνου που μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες μίας οικογένειας μέχρι και μίας μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας.

Σήμερα διαθέτει 54 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και 44 καταστήματα σε 12 χώρες (Ευρώπη και Ασία).

ΕΜΚΟ ΚΟΥΤΕΛΑΣ

Η εταιρεία ΕΜΚΟ ιδρύθηκε το 1976 με αντικείμενο την εισαγωγή επώνυμου και αξιόπιστου εξοπλισμού μαζικής εστίασης. Στόχος μας είναι η κάλυψη των αναγκών κάθε επισιτιστικής μονάδας στον τουριστικό κλάδο και γενικότερα σε χώρους ψυχαγωγίας και φιλοξενίας.

Η ΕΜΚΟ ΚΟΥΤΕΛΑΣ Α.Ε. αντιπροσωπεύει αποκλειστικά στην Ελλάδα μεγάλο αριθμό κορυφαίων, διεθνώς αναγνωρισμένων οίκων του εξωτερικού, τους οποίους προωθεί και στηρίζει με ευθύνη και συνέπεια.

Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας, η ΕΜΚΟ Κουτελάς Α.Ε. εξυπηρετεί άμεσα τον σύγχρονο επαγγελματία με πρωτοποριακές και εξατομικευμένες λύσεις.

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *