Νέο Bachelor’s από το BCA: Food and Beverage Management

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ

Από ποιον τομέα προέρχονται τα περισσότερα έσοδα ενός ξενοδοχείου; Από την ενοικίαση των δωματίων, θα απαντούσε κάποιος. Λάθος! Μια ξενοδοχειακή μονάδα κάνει τον μεγαλύτερο τζίρο της από τα τρόφιμα και τα ποτά. O κλάδος Food and Beverage συμβάλλει στα έσοδα ενός ξενοδοχείου με 49,6%, κατά μέσον όρο, ενώ το ποσοστό συμβολής των δωματίων είναι 45,6%, εξηγούν οι επικεφαλής του BCA.

Μια μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα διαθέτει πολλά τμήματα F&B: εστιατόρια, (table d’ hote, ala carte, self service, ταβέρνα κ.ά.), αίθουσες εκδηλώσεων, μπαρ (main bar, pool bar κ.ά), banqueting, room service, night club, κουζίνα, κάβα ποτών, αποθήκες, τμήμα προμηθειών κ.λπ. Ο F&B manager είναι μια εξαιρετικά υπεύθυνη θέση. Έχει την ευθύνη της κάλυψης των επισιτιστικών αναγκών των πελατών μιας μονάδας, με πληρότητα και ποιότητα. Είναι αυτός που με το επιτελείο του θα μετατρέψουν τον πελάτη σε “θαμώνα”, προσελκύοντας πελάτες και εκτός ξενοδοχείου. Χειρίζεται τον μηχανισμό προμηθειών και εποπτεύει τους χώρους επισιτισμού, παρακολουθώντας την τήρηση των προτύπων υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων, το κόστος (τροφίμων, ποτών, εργασίας), την ασφάλεια προσωπικού, πελατών και περιουσίας, μέχρι και την εφαρμογή των περιβαλλοντικών πολιτικών της μονάδας (εξοικονόμηση ενέργειας, ανακύκλωση κ.λπ.). Έχει, επιπλέον, την ευθύνη για την επιλογή και την εκπαίδευση του προσωπικού στον τομέα του.

Για να τα πετύχει όλα αυτά πρέπει να διαθέτει επαγγελµατική µόρφωση, εµπειρία, δηµιουργική προσωπικότητα, ευθυκρισία, αίσθημα ευθύνης και διοικητικές ικανότητες. Φυσικά, οι αμοιβές του είναι υψηλές και έχει καθημερινή συνεργασία με τη γενική διεύθυνση του ξενοδοχείου. Καθώς η χώρα μας καθιερώνεται στην κορυφή των τουριστικών προορισμών παγκοσμίων, η ανάγκη για εκπαιδευμένους Food and Beverage Managers είναι μεγάλη.

Το BCA, το κολλέγιο που προσέφερε πρώτο στην Ελλάδα τη δυνατότητα επιχειρησιακών σπουδών και, εδώ και μισόν αιώνα, «παράγει» κορυφαίους managers, προσφέρει, στο πλαίσιο του Τομέα Hospitality and Tourism Management, την κατεύθυνση Food and Beverage Management. Οι φοιτητές μαθαίνουν να διερευνούν και να αξιολογούν την αγορά των τροφίμων και ποτών, να εντοπίζουν ευκαιρίες, να εξασφαλίζουν απρόσκοπτη και επαρκή ροή αγαθών προς την επιχείρηση, να τιμολογούν και να συμμετέχουν στην κοστολόγηση του τελικού προϊόντος, να προλαμβάνουν και να επιλύουν τεχνικά προβλήματα σχετικά με τα μηχανήματα συντήρησης και παρασκευής τροφών.

Μυούνται στην αρχιτεκτονική της καινοτομίας και σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας του κλάδου. Εξασκούνται στην εκπόνηση και εφαρμογή εμπορικού σχεδίου δράσης, στο να ελέγχουν τα εποπτευόμενα τμήματα, να συνεργάζονται με το τμήμα πωλήσεων, να εφαρμόζουν σύστημα αξιολόγησης, να αντιλαμβάνονται τις προσδοκίες της αγοράς και των πελατών, να “μυρίζονται” τις τάσεις και τα trends. Μαθαίνουν να αναπτύσσουν ομαδικό πνεύμα και κίνητρα στο προσωπικό, να δημιουργούν θετικό κλίμα εργασίας, να διαχειρίζονται απρόοπτα, έκτακτες ανάγκες και κρίσεις, να συμβάλλουν στην εταιρική επικοινωνία. Το πρόγραμμα αναπτύσσει επίσης τις ηγετικές και οργανωτικές ικανότητες, τη  δημιουργικότητα και τη διορατικότητα των φοιτητών.

Τα μαθήματα εμπλουτίζονται με σεμινάρια, διαλέξεις και workshops, με εισηγητές κορυφαία στελέχη της τουριστικής και συνεδριακής αγοράς, που μεταφέρουν τους φοιτητές στο «πεδίο», παρουσιάζοντας πραγματικά projects.

Καινοτομία του BCA είναι η προσομοίωση ενός boutique hotel με όλα του τα τμήματα, μέσα στο City Campus της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, για την καθημερινή πρακτική εξάσκηση των φοιτητών. Οι απόφοιτοι του BCA είναι έτοιμοι, την επαύριο της αποφοίτησής τους να αναλάβουν θέσεις ευθύνης στην “τουριστική βιομηχανία”. Αρκετοί έχουν “κλείσει” θέση εργασίας και πριν την αποφοίτησή τους, καθώς το BCA συνεργάζεται με κορυφαίους ξενοδοχειακούς ομίλους που διαθέτουν ξενοδοχεία 5 αστέρων, στα οποία οι φοιτητές πραγματοποιούν έναντι  αμοιβής, την πρακτική τους εξάσκηση.

Οι απόφοιτοι εξελίσσονται σε στελέχη «πρώτης γραμμής», και ανάλογων αποδοχών, για τις επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται. Μπορούν επίσης να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση τροφοδοσίας, εστίασης ή catering.

Στα πρώτα δύο έτη, ο φοιτητής μπορεί να επιλέξει το Ελληνόφωνο ή το Αγγλόφωνο Τμήμα. Κάποιοι που δεν αισθάνονται σίγουροι με τα Αγγλικά τους, μπορούν να ξεκινήσουν στο ελληνικό τμήμα και να αξιοποιήσουν αυτό το διάστημα κάνοντας εντατικά Αγγλικά (προσφέρονται από το BCA, χωρίς επιπλέον κόστος) ώστε να είναι σε θέση τα δύο τελευταία έτη να χρησιμοποιούν αποκλειστικά την Αγγλική γλώσσα, η οποία είναι απολύτως αναγκαία για καριέρα στον χώρο του τουρισμού. Το BCA προσφέρει, επίσης δωρεάν, τη δυνατότητα εκμάθησης της Κινεζικής γλώσσας.

Το πτυχίο Bachelor’s του τμήματος χορηγείται από το London Geller College of Hospitality and Tourism, που είναι τμήμα του πολυβραβευμένου για τις ακαδημαϊκές επιδόσεις και τις καινοτομίες του, University of West London (UWL). Αναγνωρίζεται σε όλον τον κόσμο και είναι ισότιμο επαγγελματικά με τους τίτλους σπουδών που απονέμουν τα ελληνικά πανεπιστήμια.

www.bca.edu.gr

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *