arnaoutakis

Ο «Καπετάν Μιχάλης» του Νίκου Καζαντζάκη, σε όπερα του Δημήτρη Μαραμή από την Περιφέρεια Κρήτης, για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Η κορυφαία καλλιτεχνική πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης για τους πανελλήνιους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, η παραγωγή και προβολή της πρωτότυπης όπερας «Καπετάν Μιχάλης (Ελευτερία ή Θάνατος)» του Δημήτρη Μαραμή, που είναι βασισμένη στο ομώνυμο, εμβληματικό, έργο του Νίκου Καζαντζάκη, ανακοινώθηκε σήμερα σε εκδήλωση-συνέντευξη τύπου στα Χανιά παρόντος του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, Αντιπεριφερειαρχών, συνδιοργανωτών εκπροσώπων Δήμων, του ΔΗΠΕΘΕΚ, και των συντελεστών καλλιτεχνών.

Αποτελεί την κύρια συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης με τους 4 μεγάλους Δήμους της Κρήτης, Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Αγίου Νικολάου ,το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κρήτης, ενώ όπως αναφέρθηκε, ο «Καπετάν Μιχάλης» του Δημ. Μαραμή είναι μια πρωτότυπη παραγωγή, βασισμένη σε ένα από τα πιο σημαντικά και πιο «επαναστατικά» έργα του Νίκου Καζαντζάκη, στο οποίο αντανακλάται το αιώνιο πάθος των Κρητών για την ελευθερία.

Η ανακοίνωση και παρουσίαση της παραγωγής έγινε στην Περιφερειακή ενότητα Χανίων με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Κρήτης του Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Χανίων Νίκου Καλογερή, του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Απόδημου Ελληνισμού Κώστα Φασουλάκη, των Αντιπεριφερειαρχών Κρήτης Τάσου Κουρουπάκη, Έφης Κουτεντάκη, Αντώνη Παπαδεράκη, των Αντιδημάρχων-εκπροσώπων των συνδιοργανωτών Δήμων, Ηρακλειου Αριστέας Πλεύρη, Χανίων Γιάννη Γιαννακάκη, Ρεθύμνου Θωμά Κρεζετζάκη ,Αγ Νικολάου, Χάρη Αλεξάκη, της προέδρου του ΔΗΠΕΘΕΚ περιφερειακής συμβούλου Σοφίας Μαλανδράκη-Κρασουδάκη, του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή του μαέστρου Μίλτου Λογιάδη, της σκηνοθέτη -καλλιτεχνικής Δ/ντριας του ΔΗΠΕΘΕΚ Έφης Θεοδώρου, της Έλλης Ρουμπέν, εκπροσώπου της συμπαραγωγής.

Το έργο του Δ. Μαραμή, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», είναι σύγχρονη Λαϊκή Όπερα σε Δύο Πράξεις, για σολίστ, χορωδία και ορχήστρα. Η σκηνοθεσία είναι της Έφης Θεοδώρου, οι στίχοι των χορικών είναι του Σωτήρη Τριβιζά. Συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης – Δήμου Ηρακλείου, υπό τη Διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη.

Το έργο, όπως ανακοινώθηκε, θα παρουσιαστεί τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο 2021, στους τέσσερις Δήμους της Κρήτης, Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Άγιο Νικόλαο και θα συνεχίσει το ταξίδι του σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, όπως και στο εξωτερικό, όταν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες. Στην διάρκεια της εκδήλωσης έγινε σε ηλεκτρονικό πίνακα προβολή της Άρια, «έρμη, παντέρμη Κρήτη» σε ερμηνεία Τάσου Αποστόλου και το ομώνυμο τραγούδι «Καπετάν Μιχάλης» σε στίχους Σωτήρη Τριβιζά και ερμηνεία Αγγελικής Τουμπανάκη.

 Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σέ δηλώσεις του αναφέρθηκε στο εμβληματικό έργο, στην σημαντικότητα της συνδιοργάνωσης, αλλά και στο μήνυμα του εορτασμού των 200 χρόνων, ενώ συνεχάρη για την συνεργασία τους συνδιοργανωτές και όλους τους συντελεστές καλλιτέχνες. Συγκεκριμένα ο κ Αρναουτάκης δήλωσε : «Ένα εμβληματικό́ έργο της κρητικής λογοτεχνίας παρουσιάζεται από́ την Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο των εορτασμών για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από́ την Ελληνική́ Επανάσταση. Είναι τιμή η συνεργασία μας με τον Δημήτρη Μαραμή που έχουμε συνεργαστεί με επιτυχία και στο παρελθόν, ενώ είναι επίσης σημαντικό που διαχρονικά έχουμε καλή συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕΚ και τους Δήμους. Η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με τους 4 Δήμους και το ΔΗΠΕΘΕΚ,  θα παρουσιάσει στις έδρες  των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων τον «Καπετάν Μιχάλη» του Νίκου Καζαντζάκη,  σε μια σύγχρονη Λαϊκή́ Όπερα και το έργο στην συνέχεια, ευχόμαστε να το επιτρέψουν οι συνθήκες, να ταξιδέψει στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ένα έργο που αναδεικνύει το ασίγαστο πάθος των Κρητικών για την ελευθερία. Που αναδεικνύει την αυτοθυσία με την οποία αγωνίστηκαν μέχρι τέλους για την απελευθέρωσή τους από́ τον ζυγό του κατακτητή. Με την ανάδειξη της θυσίας των Κρητικών τιμάται ο αγώνας όλων των Ελλήνων, για την απόκτηση της πολυπόθητης ελευθερίας τους, την οποία γιορτάζουμε φέτος. Τιμούμε τον αγώνα των προγονών μας και παραδειγματιζόμαστε από́ το παράδειγμά τους, με φιλοπατρία και αρετή́, για να σηκωθούμε, όπως λέει και ο ποιητής, λίγο ακόμη ψηλότερα.»

ksd PRIMAGEL Κρήτης
adv

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Απόδημου Ελληνισμού Κώστας Φασουλάκης δήλωσε:

«Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε σήμερα την παραγωγή του έργου Καπετάν Μιχάλης, η οποία αποτελεί πρωτοβουλία της Περιφέρειας και πρόταση της Κρήτης για τους πανελλήνιους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Επανάσταση. Ο Καπετάν Μιχάλης πρόκειται να ανέβει σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Κρήτης, αποτελώντας εξέχον τμήμα των σημαντικών εκδηλώσεων που οργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης σε ολόκληρη την Μεγαλόνησο για να εορτάσει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση».

Ο Αντιδήμαρχος πολιτισμού του Δήμου Χανίων Γιάννης Γιαννακάκης δήλωσε: «Η δημιουργία μιας σύγχρονης όπερας βασισμένης στο αριστούργημα του Ν. Καζαντζάκη συζητήθηκε πριν ένα περίπου χρόνο με τον Δημήτρη Μαραμή στο φυσικό σκηνικό του Ενετικού Λιμανιού των Χανίων. Τα μνημεία, η ιστορία και το φως έδωσαν ώθηση στην έμπνευση. Ο Δήμος Χανίων από την πρώτη στιγμή στήριξε ένθερμα τη μεγάλη καλλιτεχνική παραγωγή της Κρήτης και με χαρά θα φιλοξενήσει την πρεμιέρα της. Το μεγάλο ταξίδι ξεκινάει και, με τη συμμετοχή της Περιφέρειας, των μεγάλων Δήμων του νησιού, του ΔΗΠΕΘΕΚ, της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κρήτης, του Δημήτρη Μαραμή, της Έφης Θεοδώρου, του Μίλτου Λογιάδη και των εξαιρετικών συντελεστών, είναι βέβαιο ότι θα έχει μια λαμπρή διαδρομή.»

Η Αντιδήμαρχος πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου Αριστέα Πλεύρη δήλωσε: «Με ιδιαίτερη χαρά ο Δήμος Ηρακλείου συμμετέχει στη συνδιοργάνωση για το ανέβασμα της όπερας του Δημήτρη Μαραμή, Καπετάν Μιχάλης, στα πλαίσια των εορτασμών της επετείου για τα 200 χρόνια από το 1821. Πρόκειται για μια δράση που προάγει τον συγκρητισμό, αφού με πρωτοβουλία της Περιφέρειας, υποστηρίζεται από τους τέσσερις μεγάλους Δήμους της Κρήτης. Ευχαριστούμε θερμά την Περιφέρεια Κρήτης, το ΔΗΠΕΘΕΚ, τον δημιουργό και όλους τους συντελεστές της παράστασης. Ως αντιδήμαρχος πολιτισμού Ηρακλείου, ευχαριστώ ιδιαίτερα τους ομόλογους μου αντιδημάρχους, για την άψογη συνεργασία που έχομε, όχι μόνον στην παρούσα δράση, αλλά γενικώς σε ό,τι αφορά στην προαγωγή του πολιτισμού».

Ο Θωμάς Κρεβετζάκης, Αντιδήμαρχος Ρεθύμνου, δήλωσε: «Για τα 200 χρόνια της επανάστασης του 1821   δεν θα μπορούσε να υπάρξει  καταλληλότερη επιλογή  για να τιμήσουμε και να αναδείξουμε την σημασία και την αξία της εθνικής  μας εξέγερσης  και των γεγονότων που οδήγησαν στην ανεξαρτησία της  Ελλάδας. Πέρα από τον συμβολισμό  της συνεργίας μας για την πραγματοποίηση  της καλλιτεχνικής πρότασης είναι και μια έμπρακτη υποστήριξη της έννοιας του συγκρητισμού , της διάθεσης  να συμπράξουμε όλοι μαζί , Δήμοι και Περιφέρεια , τόσο για την επίλυση  προβλημάτων αλλά και την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της Κρήτης»

Ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Αγ Νικολάου Χάρης Αλεξάκης, δήλωσε: «Ο Δήμος Αγίου Νικολάου έχει την χαρά να συμμετέχει  στις εκδηλώσεις εορτασμού  της Περιφέρειας Κρήτης για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και θα φιλοξενήσει  το αριστουργηματικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Καπετάν Μιχάλης».

Το εμβληματικό αυτό έργο, ένας ύμνος στην ελευθερία,  θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά  σε μορφή σύγχρονης  όπερας σε σύνθεση του Δημήτρη Μαραμή ο όποιος έχει δείξει την αγάπη του για την Κρήτη και τον πολιτισμό της.

Η χαρά  είναι ακόμη μεγαλύτερη, διότι  για πρώτη φορά ένα  έργο και μάλιστα αυτής της σημασίας,  ενώνει  όλη την Κρήτη, τις τέσσερις πρωτεύουσες , την Περιφέρεια Κρήτης και αξιοποιεί το  πολιτιστικό δυναμικό της μέσω του ΔΗΠΕΘΕΚ της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κρήτης αλλά και όλων των ντόπιων συντελεστών που θα συμμετέχουν.”

Η Σοφία Μαλανδράκη, πρόεδρος ΔΗΠΕΘΕΚ, περιφερειακή σύμβουλος δήλωσε: «Με τη διπλή ιδιότητα της  Προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης  αλλά και της Περιφερειακής Συμβούλου Κρήτης ,είμαι ιδιαίτερα  ευτυχής σήμερα. Το ΘΕΑΤΡΟ της ΚΡΗΤΗΣ με αυτή τη συμπαραγωγή σε επίπεδο Κρήτης αναδεικνύει τη δυναμική του και εμβαθύνει στο ρόλο του.

Η παραγωγή πολιτιστικού προϊόντος υψηλού επιπέδου στην περιφέρεια, είναι από τους βασικούς στόχους του Θέατρου. Σημαντική εξ ίσου για μας είναι και η συνεργασία με μεγάλους φορείς του νησιού μας. Η συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης με την Περιφέρεια Κρήτης και τους τέσσερις μεγάλους Δήμους της Κρήτης σε αυτό το μεγάλο έργο , δίνει τη δυνατότητα στους Κρητικούς να απολαύσουν και να χαρούν  μια στιβαρή  παραγωγή  γεμάτη μουσική, εικόνα, θέατρο, ανάταση, αλλά και μυρωδιά Κρήτης μέσα από  στίχους εμπνευσμένους από το έξοχο βιβλίο του Καζαντζάκη« Καπετάν Μιχάλης».

Στην σημαντικότητα του έργου αναφέρθηκαν επίσης σε δηλώσεις τους στην παρουσίαση, ο Μίλτος Λογιάδης και η σκηνοθέτης Έφη Θεοδώρου.

 Δ. Μαραμής: Το πανανθρώπινο όραμα της Ελευθερίας

Ο διακεκριμένος συνθέτης Δημήτρης Μαραμής δήλωσε συγκινημένος και ταυτόχρονα χαρούμενος και υπερήφανος για την παραγωγή που είναι βασισμένη στο εμβληματικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Είναι, ένα ρηξικέλευθο σπουδαίο έργο που ο συνθέτης ,όπως είπε, έχει κάνει βίωμα  του και που με σεβασμό θα αποδώσει με τους συντελεστές συνεργάτες του, στους Κρητικούς στο νησί, αλλά και στους απανταχού Έλληνες. Ο συνθέτης, ταυτίζεται με το όραμα της Κρήτης που προτείνει ο συγγραφέας και που είναι όραμα για την ελευθερία που εξελίσσεται σε πανελλήνιο και καταλήγει πανανθρώπινο.

Με αυτό το πρωτότυπο, οικουμενικό έργο που συνθέτει ο Δημήτρης Μαραμής στη φόρμα του μουσικού θεάτρου, επιδεικνύοντας βαθιά γνώση και ανάλογο σεβασμό στην κρητική γραμματεία, ιστορία και παράδοση, με την οποία καταπιάνεται χρόνια τώρα, έρχεται ν’ αναδείξει σημαντικές πτυχές του επικού μυθιστορήματος του Καζαντζάκη: το αιώνιο πάθος των Κρητικών για την ελευθερία, την αγωνία και το μαρτύριο του απαγορευμένου έρωτα, το πάλεμα της ψυχής του ανθρώπου για το δίκαιο, για την τιμή, για τους προγόνους, για την επανάσταση, για τη ζωή και τον θάνατο.

Το έργο αποτελεί ανάθεση της Περιφέρειας Κρήτης στον Δημήτρη Μαραμή, σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης και τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Συντελεστές:

Σύνθεση, Λιμπρέτο Δημήτρης Μαραμής, Στίχοι Σωτήρης Τριβιζάς Σκηνοθεσία Έφη Θεοδώρου, Διεύθυνση ορχήστρας Μίλτος Λογιάδης

Σκηνικά Εύα Μανιδάκη, Κοστούμια Άγγελος Μέντης, Κίνηση Τάσος Καραχάλιος, Φωτισμοί Νίκος Βλασόπουλος, Σχεδιασμός ήχου Δημήτρης Χατζάκης, Ερμηνεύουν: Καπετάν Μιχάλης Τάσος Αποστόλου, Καπετάν Πολυξίγκης Χάρης Ανδριανός, Νουρήμπεης Θοδωρής Βουτσικάκης Εμινέ Fide Koksal, Ρηνιώ Χριστίνα Μαξούρη, Κατερίνα Αγγελική Τουμπανάκη, Μανούσακας Βασίλης Δημακόπουλος, Μπερτόδουλος Νίκος Ζιάζιαρης, Εφεντίνα Καβαλίνα Ιωάννης Κοντέλλης, Βεντούζος Χρήστος Ραμμόπουλος, Φουρόγατος Μαρίνος Ταρναράς. Σολίστ στην Κρητική λύρα Στέλιος Πετράκης.

Tagged

1 σχόλιο στο “Ο «Καπετάν Μιχάλης» του Νίκου Καζαντζάκη, σε όπερα του Δημήτρη Μαραμή από την Περιφέρεια Κρήτης, για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *