tzi pkm

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας παρουσίασε το 2ο Φεστιβάλ Επταπυργίου

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Το φετινό 2ο Φεστιβάλ Επταπυργίου, που διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης και Προέδρου της Μονής Λαζαριστών Βούλας Πατουλίδου, της Προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Άννας Μυκωνίου, του Διευθύνοντος Συμβούλου του Κέντρου Πολιτισμού Σωκράτη Δωρή και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ Επταπυργίου Αθανάσιου Κολαλά, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι ο συγκεκριμένος πολιτιστικός θεσμός, που δημιούργησε πέρσι, με εξαιρετική επιτυχία η Περιφέρεια, είναι από τους σημαντικότερους του καλοκαιριού στην Κεντρική Μακεδονία.

«Παρά το γεγονός ότι βιώνουμε ένα διαφορετικό καλοκαίρι, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζει σταθερά να επενδύει στον πολιτισμό, έχοντας δύο βασικές και αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες: Πρώτον, τη δημιουργία ποιοτικού και προσιτού πολιτιστικού προϊόντος και δεύτερον, την απόλυτη προστασία της υγείας και της ασφάλειας των συμπολιτών μας», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Το 2ο Φεστιβάλ Επταπυργίου θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Αυγούστου έως τις 9 Σεπτεμβρίου στη Μονή Λαζαριστών, μόνο για φέτος, λόγω της εξελισσόμενης πανδημίας του κορονοϊού.

«Ο νέος πολιτιστικός θεσμός του τόπου μας, που διοργανώθηκε πέρσι για πρώτη φορά, με εξαιρετικά και υψηλού επιπέδου πολιτιστικά δρώμενα, τα οποία αγκάλιασε ο κόσμος, καταρρίπτοντας, το ένα μετά το άλλο, τα ρεκόρ προσέλευσης θα επαναληφθεί παρά τις αντιξοότητες και φέτος. Η υγεία και η ασφάλεια είναι πάνω και πρώτα απ’ όλα, γι’ αυτό για φέτος μόνο, οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Επταπυργίου θα πραγματοποιηθούν στον αύλειο χώρο της Μονής Λαζαριστών, με πλήρη και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, για να μπορούν να αισθάνονται και να είναι ασφαλείς όλοι οι θεατές, ώστε να απολαύσουν τις εξαιρετικές παραστάσεις», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.

Αναφερόμενος στις πολιτιστικές δράσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε: «Όλη την προηγούμενη περίοδο, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με αιχμή του δόρατος το Κέντρο Πολιτισμού, κάνουμε μία τεράστια και μεθοδική προσπάθεια, να αναμορφώσουμε και να δώσουμε μία φρέσκια πνοή, να δώσουμε ένα νέο, σύγχρονο και ουσιαστικό προσανατολισμό στο πολιτιστικό προϊόν του τόπου μας. Μεταξύ πολλών άλλων, προχωρήσαμε στη διοργάνωση εκδηλώσεων στα ιστορικά μνημεία και χώρους της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, κάτι που έχει τεράστια απήχηση στον κόσμο. Οι εκδηλώσεις στη Ροτόντα, στο Βυζαντινό Λουτρό και αλλού, αγκαλιάστηκαν από τους συμπολίτες μας, ζήσαμε μοναδικές εμπειρίες ποιοτικής και αυθεντικής ψυχαγωγίας, ουσιαστικά εντάξαμε τα μνημεία της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, στην καθημερινότητα των πολιτών, συνδέοντας την ιστορία με την τέχνη και το σύγχρονο πολιτιστικό προϊόν που παράγεται εδώ, στον τόπο μας. Και το φετινό καλοκαίρι, ένα από τα πιο όμορφα και ιστορικά κτίρια της Θεσσαλονίκης, η Βίλα Αλλατίνη, γίνεται το επίκεντρο της τέχνης και του πολιτισμού, ξεκινώντας με τέσσερις υπέροχες εκδηλώσεις από τις 20 έως τις 23 Ιουλίου, με ‘μηδενικό εισιτήριο’, οι οποίες μέσα σε μόλις τέσσερις ώρες έγιναν sold out. Η Θεσσαλονίκη, η Κεντρική Μακεδονία, διψάει πραγματικά για πολιτισμό, για ψυχαγωγία, για αληθινή διασκέδαση. Για εμάς λοιπόν, είναι προτεραιότητα να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των συμπολιτών μας, να διοργανώσουμε ποιοτικά δρώμενα και ταυτόχρονα να παρέχουμε πολιτισμό που είναι προσιτός σε όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό και οι μισές εκδηλώσεις του 2ου Φεστιβάλ Επταπυργίου πραγματοποιούνται με δωρεάν είσοδο, με μηδενικό εισιτήριο, και οι άλλες μισές με πάρα πολύ χαμηλό εισιτήριο, για να μπορεί όλος ο κόσμος να τις παρακολουθήσει, χωρίς να επιβαρυνθεί σε αυτή την τόσο δύσκολη συγκυρία».

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με το Κέντρο Πολιτισμού στην πρώτη γραμμή, έχει πραγματοποιήσει πάνω από 310 εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, τις οποίες έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 150.000 θεατές. Το 80% των εκδηλώσεων πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο. Στις περισσότερες από τις υπόλοιπες εκδηλώσεις, τα έσοδα διατέθηκαν για την υποστήριξη συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη. Στις εκδηλώσεις της η Περιφέρεια συνεργάστηκε με περισσότερους από 1.000 καλλιτέχνες, το 95% τον οποίων ζουν, εργάζονται και δημιουργούν στην Κεντρική Μακεδονία.

«Κορυφαίος μας στόχος είναι η στήριξη των καλλιτεχνών, η στήριξη των ανθρώπων του πολιτισμού, η στήριξη των δημιουργικών ανθρώπων. Και ειδικά τώρα, που οι άνθρωποι του πολιτισμού, βιώνουν εντονότατα τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού, εμείς θα προσπαθήσουμε, με όσα μέσα και δυνατότητες διαθέτουμε, να τους στηρίξουμε, σε συνεργασία με όλους τους φορείς, αλλά και με τη στρατηγική μας συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Υπουργό Λίνα Μενδώνη, την οποία ευχαριστώ για την ουσιαστική στήριξη και βοήθεια στον Πολιτισμό και στους ανθρώπους του», σημείωσε ο Περιφερειάρχης.

Για την πραγματοποίηση του 2ου Φεστιβάλ Επταπυργίου φέτος συνεργάστηκαν η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και η Ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

«Για εμάς ο πολιτισμός είναι μια ανοιχτή αγκαλιά για όλους. Ένας δρόμος συνύπαρξης, εξωστρέφειας και συνεργασίας που κάνει τη ζωή μας πιο όμορφη και πιο φωτεινή. Αυτό φιλοδοξούμε να κάνουμε και φέτος να δημιουργήσουμε νέες, θετικές αναμνήσεις και εμπειρίες στους επισκέπτες μας προσφέροντας χαμόγελα και ποιοτική ψυχαγωγία», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Στην παρέμβασή της η κ. Πατουλίδου επισήμανε ότι «εξαιτίας και του Φεστιβάλ Επταπυργίου, πέρσι το σπουδαίο αυτό μνημείο της Θεσσαλονίκης είχε 85.000 περισσότερους επισκέπτες σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο κι αυτό αποδεικνύει την αξία του θεσμού. Προσπαθούμε να αναμορφώσουμε και να αναδείξουμε τη Μονή Λαζαριστών και το Φεστιβάλ θα συμβάλλει σ’ αυτό, ενώ η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα αναδείξει άλλον έναν σπουδαίο μνημειακό χώρο, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, το μνημειακό σύνολο Αγίας Σοφίας και Αγιάσματος Αγίου Ιωάννη (Κατακόμβες)».

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του 2ου Φεστιβάλ Επταπυργίου η κ. Μυκωνίου τόνισε ότι «για να δημιουργήσεις ένα θεσμό πρέπει να διασφαλίσεις τη διάρκειά του. Έτσι ακόμη και εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, ακόμη κι αν χρειάστηκε να αλλάξουμε χώρο, το Φεστιβάλ Επταπυργίου θα πραγματοποιηθεί και φέτος. Κι αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία».

Το 2ο Φεστιβάλ Επταπυργίου σε αριθμούς, όπως το παρουσίασε η κ. Μυκωνίου έχει την εξής εικόνα:

-6 παραγωγές

-9 παραστάσεις

-37 τεχνικοί

-187 καλλιτέχνες

-Εκτίμηση για 9.000 θεατές

-50 δωρεάν θέσεις ανά παραγωγή για άνεργους.

Ο κ. Κολαλάς έκανε λόγο για ένα «μωσαϊκό καλλιτεχνών» και παρουσίασε τις έξι παραγωγές:

1.Ο Μάριος Φραγκούλης Τραγουδάει Σύγχρονους Έλληνες Συνθέτες (23 και 24 Αυγιύστου).

2.Μεγάλες Φωνές: Μαρία Φαραντούρη, Έλλη Πασπαλά, Μαρίζα Ρίζου, Εύη Σιαμαντά (27 και 28 Αυγούστου).

3.Ο Beethoven…Αλλιώς (30 Αυγούστου).

4.Ο Καββαδίας μας ταξιδεύει (2 και 3 Σεπτεμβρίου).

5.9 Άρπες – Ταξίδι με 423 χορδές (7 Σεπτεμβρίου).

6.Lutwig Van Beethoven 250 χρόνια από τη γέννησή του (9 Σεπτεμβρίου).

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *