«Πρόσω ολοταχώς» για την κρουαζιέρα

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πάνω από το 75% των ταξιδιωτικών πρακτόρων αναμένουν αύξηση των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων εφέτος, σύμφωνα με τη δεύτερη τριμηνιαία έκθεση της Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιέρων {Cruise Line International Association (CLIA)} για τις προοπτικές της βιομηχανίας.

Η έκθεση, που κυκλοφόρησε πρόσφατα, εμφανίζει μια πτώση της εμπιστοσύνης για κρουαζιέρες από το 84,5%, όμως οι ταξιδιωτικοί πράκτορες εξακολουθούν να είναι αισιόδοξοι για την πορεία του κλάδου.

Περισσότεροι από τα δύο τρίτα των 150 πρακτόρων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι, αναμένουν υψηλότερες πωλήσεις το 2016 και πάνω από το 20% ότι, αναμένουν οι πωλήσεις τους να αυξηθούν περισσότερο από 10%.

Η Lisa Gardner του 3A, Τουριστικός Οργανισμός στην περιοχή Farmingdale, στη Νέα Υόρκη, επικεφαλής της έρευνας, θεωρεί ότι «η τεράστια μείωση των τιμών των καυσίμων προσφέρει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να εξοικονομούν χρήματα για περισσότερη διασκέδαση και ταξίδια».

Μεταξύ των θετικών τάσεων που αναφέρονται από τους επαγγελματίες του τουρισμού στον κλάδο της κρουαζιέρας, είναι:

Σε αύξηση οι «αρχάριοι» επιβάτες κρουαζιέρας

Ο τομέας της κρουαζιέρας προσελκύει σήμερα μεγαλύτερο αριθμό νέων πελατών, από ποτέ. Millennials και άλλοι παίρνουν… τις θάλασσες για πρώτη φορά. Σύμφωνα με την έρευνα, το 23% των πελατών κρουαζιέρας κάνουν για πρώτη φορά κρουαζιέρα.

Σε άνοδο οι παραποτάμιες κρουαζιέρες

Η αύξηση του ενδιαφέροντος για τις παραποτάμιες κρουαζιέρες αναμένεται να οδηγήσει σε περισσότερα κέρδη τον κλάδο. Ποσοστό μεγαλύτερο από το 60% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν ότι οι κρουαζιέρες ποταμού έχουν τις μεγαλύτερες δυνατότητες να αναπτυχθούν μέσα στο 2016, αν και οι προσδοκίες μπορεί να μειωθούν λόγω της ακολουθούμενης ευρωπαϊκής πολιτικής για το κλίμα.

«Οι πωλήσεις παραποτάμιων κρουαζιέρων εξακολουθούν να εμφανίζουν καλά αποτελέσματα, όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι παγκόσμιες εξελίξεις αποθαρρύνουν τη ζήτηση», δήλωσε ο Gary Smith, ιδιοκτήτης της εταιρίας franchise Dream Vacations, στο Σπρίνγκφιλντ.

Κρουαζιέρα κοντά στο σπίτι

Ενώ οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για ταξίδια, κάποιοι εξακολουθούν να εμφανίζονται αποφασισμένοι να ταξιδέψουν, με μόνη διαφορά ότι προσανατολίζονται σε κρουαζιέρες στο εσωτερικό της χώρας τους.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων στην έρευνα είπαν ότι, οι κρατήσεις για κρουαζιέρες στην Αλάσκα έχουν αυξηθεί, ενώ το μισό είπε το ίδιο για την Καραϊβική, τις Βερμούδες και το Μεξικό. Το ένα τρίτο  υποστήριξαν ότι άνοδο παρουσιάζουν οι κρουαζιέρες στη Χαβάη, τη διώρυγα του Παναμά, τον Καναδά και τη Νέα Αγγλία.

Και δεν είναι μόνο οι κρουαζιέρες μαζικής κατανάλωσης όπου παρατηρείται στροφή, το ίδιο ισχύει και για τις εγχώριες αναχωρήσεις.

«Παρατηρείται αυξημένη ζήτηση και αύξηση της χωρητικότητας για την Αλάσκα αυτό το καλοκαίρι από ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν», δήλωσε ο Roy Ramsey, διευθυντής επιχειρήσεων του Betty Maclean Travel, στη Νάπολη. Για να συμπληρώσει: «Οι πελάτες μας θέλουν να κάνουν κρουαζιέρα στην Αλάσκα, αλλά με πολυτελή πλοία και όχι με τα τεράστια πλοία που απευθύνονται στη μαζική κατανάλωση».

Nέα πλοία κάνουν το «ντεμπούτο» τους

Smith και Ramsey κάνουν λόγο για όφελος από τις νέες εισόδους πλοίων, όπως εκείνες των Anthem of the Seas και Norwegian Escape.

Ο Ramsey είπε ότι στην πολυτελή πελατεία του προτείνει το νέο Regent Explorer, το οποίο θα κάνει το «ντεμπούτο» του τον Ιούλιο και το Seabourn Encore.

Περισσότερα νέα πλοία είναι στον ορίζοντα -ορισμένα από τα πιο εντυπωσιακά που διαθέτει σήμερα η βιομηχανία-, όπως τα Holland America’s Koningsdam, Royal Caribbean’s Ovation of the Seas, Carnival’s Vista και το πρώτο υπερωκεάνιο Viking, το Viking Sea.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *