booking

Πρόστιμο 530 εκατ. $ στην Booking στην Ισπανία | Σε εξέλιξη (;) αντίστοιχη έρευνα στην Ελλάδα | 276 εκατ. $ πρόστιμο και στην Ολλανδία!

ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΦΟΡΕΙΣ

Υπενθυμίζεται ότι από το 2022 το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, έχει προσφύγει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία έκτοτε (!!!) ερευνά τις πρακτικές της Booking. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, σχεδόν δύο χρόνια μετά, έχουν σταλεί κάποια ερωτηματολόγια σε ξενοδοχεία, αναφορικά με τους όρους συνεργασίας με την Booking. Την ίδια στιγμή, σε ευρωπαϊκές χώρες οι αρχές ανταγωνισμού, ελέγχουν άμεσα και αποτελεσματικά την πολυεθνική και επιβάλλουν και τις δέουσες ποινές.

Ειδικότερα, η Εθνική Επιτροπή Αγορών και Ανταγωνισμού της Ισπανίας συνέταξε προσωρινό πρόστιμο σε βάρος της Booking, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η διαδικτυακή ταξιδιωτική εταιρία.

Η ρυθμιστική αρχή την κατηγόρησε για παραβιάσεις των αρχών ανταγωνισμού, όπως η παρεμπόδιση εγχώριων ξενοδοχειακών ομίλων να προσφέρουν τιμές που είναι φθηνότερες στους δικούς τους ιστότοπους από την τιμή που προσφέρουν στην Booking.com.

Η εταιρία αντέκρουσε τους ισχυρισμούς για παραβατική συμπεριφορά, υποστηρίζοντας ότι το να επιτρέπει υψηλότερες τιμές στον ιστότοπό της θα μπορούσε να βλάψει τον καταναλωτή, δήλωσαν πηγές που πρόσκεινται στην εταιρία.

Η ισπανική επιτροπή θα οριστικοποιήσει την απόφασή της τους επόμενους μήνες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Booking Holdings, Glenn Fogel, δήλωσε ότι η Ισπανική Εθνική Επιτροπή Αγορών και Ανταγωνισμού (CNMC) διαπίστωσε ότι η Booking.com παραβίαζε τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού στη χώρα αυτή. «Δεν θα μπορούσαμε να διαφωνήσουμε περισσότερο με αυτό το σχέδιο απόφασης και τα αυθαίρετα μεγάλα πρόστιμα που έχουν προτείνει, κάτι που είναι εντελώς δυσανάλογο με την υποτιθέμενη συμπεριφορά», είπε ο Fogel σε οικονομικούς αναλυτές κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου της εταιρείας την Πέμπτη.

Ο Οικονομικός Διευθυντής Ντέιβιντ Γκούλντεν χαρακτήρισε την προκαταρκτική απόφαση στην Ισπανία ως «άνευ προηγουμένου».

Ο Fogel είπε ότι η εταιρεία θα ασκήσει έφεση κατά του προστίμου εάν το σχέδιο απόφασης οριστικοποιηθεί. Ο Γκούλντεν πρόσθεσε ότι η διαδικασία προσφυγών μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια και ότι η Booking.com θα πρέπει να αλλάξει ορισμένες επιχειρηματικές πρακτικές στην Ισπανία.

Η Booking.com είναι το μεγαλύτερο διαδικτυακό ταξιδιωτικό γραφείο και πάροχος καταλυμάτων στην Ισπανία και την Ευρώπη.

Το πρόστιμο στην Ισπανία προστίθεται στην επικείμενη ρυθμιστική δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Booking.com βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Αγορές .

“Όπως έχουμε αποκαλύψει προηγουμένως, σχεδιάζουμε να υποβάλουμε σύντομα την ειδοποίησή μας για προσδιορισμό σύμφωνα με το DMA”, δήλωσε ο Fogel. «Και πιστεύουμε ότι οι κύριες ανησυχίες που εγείρει η ισπανική αρχή συμπίπτουν με το DMA. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με αυτούς τους ρυθμιστικούς φορείς για τη διατήρηση συνεπών κανόνων».

Απόφαση κατά της Booking.com στην Ολλανδία

Στην Booking Holdings έχει επιβληθεί επίσης πρόστιμο 276 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς εφετείο στη Χάγη έκρινε ότι η Booking.com με έδρα το Άμστερνταμ είναι πράγματι ταξιδιωτικό γραφείο και ως εκ τούτου οι υπάλληλοί του εκεί πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι σε ένα συνταξιοδοτικό ταμείο, όπως όλοι οι εργαζόμενοι στην ταξιδιωτική βιομηχανία.

Ο Goulden είπε ότι η εταιρεία προσπαθεί να καταλάβει πώς αυτή η νέα απαίτηση ασφαλιστικών κρατήσεων ταιριάζει με το υπάρχον συνταξιοδοτικό ταμείο της εταιρείας για υπαλλήλους που εργάζονται στην Ολλανδία. Είπε ότι αναμένει ότι το κόστος συνταξιοδότησης της εταιρείας θα αυξηθεί, αλλά ότι δεν θα έχουν σημαντική επίδραση στα οικονομικά της Booking.

Η μητρική εταιρία δεν συμπεριέλαβε τις ζημιές 530 εκατομμυρίων δολαρίων και 276 εκατομμυρίων δολαρίων, συνολικού ύψους 1,016 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στους αριθμούς εκτός GAAP ή στο προσαρμοσμένο EBITDA για το τέταρτο τρίμηνο και το πλήρες έτος 2023.

Σε βάση GAAP, τα καθαρά κέρδη τέταρτου τριμήνου της Booking μειώθηκαν κατά 82% στα 222 εκατομμύρια δολάρια. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 18% στα 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Για ολόκληρο το έτος 2023, τα καθαρά έσοδα της Booking αυξήθηκαν κατά 40% σε ετήσια βάση σε 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια με έσοδα 21,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αύξηση 25%.

Αυξάνονται οι βραχυπρόθεσμες κρατήσεις της Booking.com

Ο Φόγκελ ανακοίνωσε ότι οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις της Booking.com — τις αποκαλεί «εναλλακτικά καταλύματα» — ανήλθαν σε 7,4 εκατομμύρια — και “ανταγωνίζονται” τα 7,7 εκατομμύρια της Airbnb.

Αυτές οι κρατήσεις βραχυπρόθεσμης ενοικίασης αντιπροσώπευαν περίπου το 33% των συνολικών διανυκτερεύσεων δωματίων της Booking.com το 2023, σημειώνοντας άνοδο 3 ποσοστιαίων μονάδων από έτος σε έτος.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *