Προτάσεις Κόνσολα για να στηριχθούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι σε Τουρισμό και Εστίαση από την αύξηση του ενεργειακού κόστους

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Μια σημαντική πρωτοβουλία και παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα στους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδηλώθηκε για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την αύξηση του ενεργειακού κόστους σε Τουρισμό και Εστίαση.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κατέθεσε πέντε (5) προτάσεις που περιλαμβάνουν:

1ον: Επιδότηση του ενεργειακού κόστους και για τις επιχειρήσεις στον τουρισμό και στην εστίαση.

2ον: Αναστολή των διακοπών ηλεκτροδότησης, μέχρι να υπάρξει εξομάλυνση της κατάστασης, για τους εργαζόμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

3ον: Ενίσχυση με νέους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και επέκταση του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» για να δοθεί η δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις και τους πολίτες να ενταχθούν στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων.

4ον: Νέο πλαίσιο ρυθμίσεων και δόσεων  για τις οφειλές στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

5ον: Αναστολή των οφειλών που αφορούν στην επιστρεπτέα προκαταβολή για τις επιχειρήσεις εστίασης.

Παράλληλα, ο κ. Κόνσολας αναφέρει ότι η μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα είναι ένα μέτρο που θα μπορούσε να εξεταστεί με δεδομένο ότι η επίπτωση στα δημόσια έσοδα αντισταθμίζεται από την υψηλή τιμή των καυσίμων (επί της οποίας υπολογίζεται ο ΦΠΑ).

Ο Μάνος Κόνσολας τονίζει ότι η αύξηση του ενεργειακού κόστους συνιστά μια ασύμμετρη απειλή για την ελληνική οικονομία και κυρίως για δύο σημαντικούς κλάδους, όπως είναι ο τουρισμός και η εστίαση.

© Μαίρη Φώτη | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αν δεν αναχαιτιστεί ή δεν αντιμετωπιστεί με ουσιαστικά μέτρα στήριξης και συνδρομής επιχειρήσεων και εργαζομένων στον τουρισμό και στην εστίαση ενδέχεται να υπάρξουν αλυσιδωτά προβλήματα αφού:

-Το τουριστικό μας προϊόν θα γίνει πιο ακριβό και λιγότερο ανταγωνιστικό, η αύξηση του ενεργειακού κόστους μετακυλίεται στις υπηρεσίες, στα προϊόντα.

– Πολλές επιχειρήσεις δεν θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στην εξόφληση των υποχρεώσεών τους.

– Με δεδομένο ότι το ενεργειακό κόστος αποτελεί ζωτική και απαραίτητη δαπάνη για τη λειτουργία των επιχειρήσεων, ενδέχεται οι τελευταίες να μην μπορούν να καλύψουν άλλες υποχρεώσεις (π.χ. επιταγές, υποχρεώσεις προς προμηθευτές, φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις κ.α.).

– Η αύξηση του ενεργειακού κόστους ενδεχομένως να οδηγήσει κάποιες επιχειρήσεις σε μείωση του αριθμού των εργαζομένων.

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Αυτό που συμβαίνει στην Πάτμο είναι ανεπίτρεπτο. Να παρέμβει άμεσα το Υπουργείο Υγείας»

Άμεση παρέμβαση από τον Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνο Κόνσολα, για την οριακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Κέντρο Υγείας Πάτμου.

Ο κ. Κόνσολας αναδεικνύει το ζήτημα σε κεντρικό επίπεδο, ζητώντας την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας, επισημαίνοντας ότι το Κέντρο Υγείας Πάτμου κινδυνεύει να μείνει με ένα μόνο ειδικευμένο γιατρό.

Μια κατάσταση που οδήγησε και τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Κ.Υ. Πάτμου να υποβάλλει την παραίτησή του.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου αναφέρει ότι το τελευταίο διάστημα τρεις ειδικευμένοι γιατροί έφυγαν από το Κέντρο Υγείας Πάτμου, οι δύο με μετάθεση και απόσπαση, ενώ ο τρίτος τέθηκε σε αναστολή.

Παράλληλα, η μία από τις δύο ειδικευμένες γιατρούς (με ειδικότητα γενικής ιατρικής) φέρεται να έχει υποβάλλει παραίτηση. Το αποτέλεσμα είναι να έχει μείνει μία παιδίατρος και μία αγροτική γιατρός στην Πάτμο.

Ουσιαστικά, δεν μπορεί να γίνει λόγος για κάλυψη των βαρδιών, πόσο μάλλον για στοιχειώδη κάλυψη των αναγκών δημόσιας υγείας.

Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι όλα  αυτά συμβαίνουν σε ένα νησί με πάνω από 3.000 μόνιμους κατοίκους που πολλαπλασιάζονται την τουριστική περίοδο, αφού η Πάτμος αποτελεί πόλο έλξης και σημείο αναφοράς.

Με τα σημερινά δεδομένα, η κατάσταση είναι απόλυτα οριακή και δημιουργεί ένα ισχυρό αίσθημα ανασφάλειας και εγκατάλειψης στους κατοίκους.

Ταυτόχρονα, αποτελεί πλήγμα για τη διεθνή εικόνα και την τουριστική ταυτότητα του νησιού.

Ο Βουλευτής ζητά την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας για να δοθεί λύση, αρχικά με τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας με γιατρούς μέσα από αποσπάσεις και στη συνέχεια με την προκήρυξη νέων θέσεων.

Σε δήλωσή του, ο κ. Κόνσολας αναφέρει: «Η δουλειά του κυβερνητικού βουλευτή δεν είναι να κλείνει τα μάτια στα προβλήματα αλλά να τα αναδεικνύει και να απαιτεί λύσεις.

Δεν μας ταιριάζει αυτή η εικόνα, δεν αξίζει στην Πάτμο.

Ζήτησα σήμερα κιόλας να υπάρξει άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας».Εστίαση

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *