SUNWEB

“Χάλασε” η εξαγορά της Corendon, κάνει πίσω η Sunweb!!! | Στα δικαστήρια η υπόθεση

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

“Βόμβα” έπεσε στην ολλανδική ταξιδιωτική αγορά -και ευρύτερα της περιοχής- καθώς το Sunweb Group ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει στην υλοποίηση της εξαγοράς της Corendon, βάσει των όρων της σύμβασης πώλησης και αγοράς, η οποία υπενθυμίζεται ότι εγκρίθηκε από την Ολλανδική Αρχή Ανταγωνισμού, μόλις στις 26 Οκτωβρίου.

Μετά την ανακοίνωση στις 3 Ιουνίου 2019, που είχε αποκαλύψει το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ,  ότι η Sunweb Group είχε συνάψει συμφωνία για την απόκτηση επιχειρησιακών δραστηριοτήτων της Corendon tour στις Κάτω Χώρες και το Βέλγιο, το back-office στην Τουρκία και την Corendon Dutch Airlines («Corendon»), η Sunweb επιβεβαίωσε ότι δεν θα συνεχίσει την εξαγορά και έχει καταγγείλει την συμφωνία, σύμφωνα με τους όρους της.

SUNWEBSUNWEBΟ λόγος είναι ότι οι απαιτήσεις για την ολοκλήρωση της συναλλαγής δεν ήταν δυνατόν να ολοκληρωθούν εντός του χρονικού διαστήματος που είχε τεθεί. Η Sunweb Group και η Corendon θα συνεχίσουν ως δύο ξεχωριστές εταιρείες με διαφορετικούς μετόχους.

«Λυπούμαστε που κάναμε αυτήν την ανακοίνωση καθώς ο Όμιλος Sunweb έχει επενδύσει σημαντικό χρόνο και πόρους για την πραγματοποίηση αυτής της συναλλαγής. Καθώς έφτασε η ημερομηνία λήξης της συμφωνίας πώλησης και αγοράς χωρίς να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις, τερματίσαμε τη συναλλαγή», δήλωσε ο Mattijs ten Brink, Διευθύνων Σύμβουλος του Sunweb Group.

Οι μέτοχοι της Corendon αμφισβήτησαν την απόφαση της Sunweb Group και η υπόθεση θα εξεταστεί τώρα από το περιφερειακό δικαστήριο του Άμστερνταμ.Η Sunweb Group είναι σίγουρη για τη νομική της θέση και προχώρησε στην δημοσιοποίηση της απόφασής της για να εξασφαλίσει την μετάδοση ακριβών και πραγματικών πληροφοριών, ενόψη της δημοσιοποίησης των νομικών διαδικασιών. Η πανδημία COVID-19 είχε σημαντικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την ταξιδιωτική βιομηχανία. Ο Όμιλος Sunweb επηρεάζεται, αλλά επωφελείται από το επιχειρηματικό μοντέλο του ελαφρού ενεργητικού, των ποικίλων προϊόντων (διακοπές σκι και ήλιου),του  χαμηλού σταθερού κόστους, καθώς δεν διαθέτει αεροσκάφη ή ξενοδοχεία, ενώ πωλεί τα πακέτα του απευθείας στους καταναλωτές μέσω διαδικτύου. Αυτά τα χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με ισχυρές συνεργασίες και συνεχή υποστήριξη από τους μετόχους και τους δανειστές της, διασφαλίζουν ότι ο Όμιλος Sunweb παραμένει ισχυρός, παρά τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς.

Και συνέχισε ο Mattijs ten Brink: «Με τη λήξη της συμφωνίας, και οι δύο οργανισμοί μπορούν να εστιάσουν πλήρως στις αντίστοιχες βασικές προτεραιότητές τους. Στην τρέχουσα κρίση, και ως σημαντική εταιρία στον χώρο των on line διακοπών, το Sunweb Group θα παραμείνει αφοσιωμένο στους πελάτες του και τις υποσχέσεις που έχει δώσει. Ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε την υγεία και την ασφάλεια των επιβατών μας, ώστε να μπορούν να απολαύσουν τις μελλοντικές διακοπές τους χωρίς ανησυχίες. Ως οργανισμός θα χρησιμοποιήσουμε την τρέχουσα περίοδο για να επιταχύνουμε την ψηφιακή μας ατζέντα. Χαίρομαι που οι δανειστές και οι μέτοχοι μας υποστηρίζουν σε αυτήν την κρίση, ακόμη και όταν η κρίση COVID-19 είναι πιθανό να συνεχισθεί”.

Όπως είχε γράψει στις 3 Ιουνίου 2019, το Χ&Τ, “Μεγάλη εξαγορά, που ομογενοποιεί την αγορά των ταξιδιωτικών πρακτόρων, μειώνοντας τους μεγάλους παίχτες, πραγματοποιήθηκε χθες στην Ολλανδία. Πρωταγωνιστές, το πολύ δραστήριο fund Triton Partners, και οι ολλανδικοί tour operators, Sunweb-Sundio και Corendon. Πιο αναλυτικά, το fund Triton πρόκειται να αποκτήσει τις τουριστικές δραστηριότητες της Corendon Holiday Group, μέσω της Sunweb Group (Sunweb), εταιρείας που αποκτήθηκε μόλις τον προηγούμενο Μάρτιο από το μεγάλο επενδυτικό Fund. Οι tour operators Sunweb και Corendon, είναι οι δύο από τους τέσσερεις μεγάλους ταξιδιωτικούς οργανισμούς της Ολλανδίας (οι άλλοι δύο είναι η TUI και ο Thomas Cook). Η τελική συμφωνία υπόκειται ακόμη σε κανονιστικές εγκρίσεις και σε διαδικασίες διαβούλευσης με τους εργαζομένους, ενώ το τίμημα και οι όροι της συναλλαγής δεν γνωστοποιήθηκαν”.

triotnΣύμφωνα με την απόφαση για την συγχώνευση της ACM, που εκδόθηκε τον Οκτώβριο, ο ταξιδιωτικός πράκτορας Sunweb έλαβε την έγκριση για την συγχώνευση του κλάδου τουριστικών δραστηριοτήτων της Corendon. Η ACM καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θα παραμείνει επαρκής ανταγωνισμός μετά την εξαγορά, αν και ο αριθμός των μεγάλων ταξιδιωτικών πρακτορείων θα μειωθεί από τρεις σε δύο. Εκτός από τους Sunweb και Corendon, ο ταξιδιωτικός οργανισμός TUI είναι σημαντικός ανταγωνιστής και υπάρχουν αρκετοί μικρότεροι παίκτες που προσφέρουν πακέτα διακοπών.

Οι Sunweb και Corendon είναι στην κατάταξη των tour operators στην Ολλανδία, Νο 2 και 3 στον τομέα των οργανωμένων ταξιδιών. Με την εξαγορά της Corendon, η Sunweb θα έχει το ίδιο μέγεθος με τον ηγέτη της αγοράς TUI.

Οι δύο εταιρίες έχουν μεγάλα προγράμματα για Ελλάδα.

Τι προέβλεπε η συμφωνία

Η συμφωνία μεταξύ της Sunweb και της Corendon περιελάμβανε τις δραστηριότητες της Corendon στην Ολλανδία και το Βέλγιο, τις δραστηριότητες back-office στην Τουρκία και την Corendon Dutch Airlines. Περιελάμβανε επίσης τα εμπορικά σήματα Corendon’s Karin’s Choice, Maris Life, Stip και GOfun. Οι αεροπορικές εταιρείες στην Τουρκία και τη Μάλτα και τα ξενοδοχεία της Corendon Hotels & Resorts δεν αποτελούσαν μέρος της πώλησης.

Η Sunworld και η Corendon θα διατηρούσαν τα σημερινά εμπορικά σήματα και τις οργανωτικές δομές τους.

Η συγχώνευση των Sunweb και των εταιρειών Corendon Hotels & Resorts δεν αποτελούσε μέρος της συναλλαγής.

ksd SUNWEB
adv
Το SUNWEB GROUP

Το Sunweb Group είναι ένα από τα κορυφαία ταξιδιωτικά γκρουπ στην Ευρώπη με κύκλο εργασιών άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από πολλές μάρκες που λειτουργούν σε επτά διεθνείς αγορές: Ολλανδία, Δανία, Σουηδία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Γαλλία. Η Sunweb είναι η κορυφαία μάρκα του ομίλου. Η Sunweb είναι ένας καθαρός διαδικτυακός παίκτης για πακέτα διακοπών προς προορισμούς για τον ήλιο και το χιόνι.

Η Sunweb Group απασχολεί περίπου 500 άτομα και στέλνει περισσότερους από 400 αντιπροσώπους σε διάφορους προορισμούς διακοπών για να υποστηρίξει τους πελάτες της.

Ο Όμιλος Sunweb έχει πανευρωπαϊκή ταυτότητα με τις δραστηριότητες του ταξιδιωτικού πράκτορα με έδρα τη Ζυρίχη, την έδρα και το back-office στο Ρότερνταμ, την ανάπτυξη λογισμικού και διαδικτύου στη Girona και διάφορα γραφεία πωλήσεων σε όλη την Ευρώπη.

Ο συνδυασμός μιας κεντρικής οργάνωσης και το ισχυρό διαδικτυακό επιχειρηματικό μοντέλο έχει ως αποτέλεσμα περισσότερους από ένα εκατομμύριο ευχαριστημένους πελάτες για τον Όμιλο Sunweb κάθε χρόνο.

Το Sunweb Group εξαγοράστηκε από την Triton Fund V τον Φεβρουάριο του 2019.

Η Corendon

Η Corendon είναι ηγετική ομάδα ταξιδιωτικών πρακτορείων στην Ολλανδία και το Βέλγιο. Ιδρύθηκε το 2000, προσφέρει ολοκληρωμένες εμπειρίες διακοπών για περισσότερους από 750.000 πελάτες, με κύκλο εργασιών 515 εκατ. Ευρώ.

Όταν ολοκληρωθεί η εξαγορά, έγραφε το 2019 το Χ&Τ, το Triton,  θα συγχωνεύσει την Sunweb και την Corendon σε μια κοινή εταιρεία υπό την υποστήριξη του fund, εκμεταλλευόμενο την ενισχυμένη κλίμακα, την οικονομική ισχύ, την κουλτούρα καινοτομίας, μια μεγαλύτερη πελατειακή βάση και τις θέσεις των αεροπορικών εταιρειών.

“Η αλυσίδα  ταξιδιών αλλάζει και η Corendon έχει αποδείξει ότι η θέση και το επιχειρηματικό της μοντέλο είναι ανθεκτικά και κερδίζουν σε αυτό το περίπλοκο περιβάλλον. Το επιχειρηματικό DNA και η κοινή αποστολή τόσο της Sunweb όσο και της Corendon για την καλύτερη δυνατή εμπειρία των διακοπών για τους πελάτες θα διασφαλίσουν, ότι θα συνεχίσουμε να επεκτείνουμε τη θέση μας, στην ευρωπαϊκή αγορά ταξιδίων. Ως ιδιοκτήτες προσπαθούμε να διατηρήσουμε και να διατηρήσουμε τις κουλτούρες, τόσο της Corendon, όσο και της Sunweb, για να προσφέρουμε εξαιρετικό περιβάλλον εργασίας. Ο συνδυασμός θα παράσχει επίσης μια ισχυρή πλατφόρμα για να συνεχίσουμε τις επενδύσεις στην καινοτομία, τον αειφόρο τουρισμό και την ψηφιοποίηση, προσφέροντας υψηλή εμπειρία στους πελάτες μας, ξεπερνώντας τις προσδοκίες του μελλοντικού ταξιδιώτη “, είχε δηλώσει ο Per Agebäck, Investment Advisory Professional, Sector Leader for Consumer Triton Funds και σύμβουλος του Triton Funds.

Η Triton

Από την ίδρυσή της το 1997, η Triton έχει ιδρύσει  9 επενδυτικά funds, εστιάζοντας στις επιχειρήσεις στους κλάδους της βιομηχανίας, των υπηρεσιών, των καταναλωτών και της υγείας. Τα funds Triton επενδύουν και στηρίζουν τη θετική εξέλιξη των μεσαίων επιχειρήσεων που εδρεύουν στην Ευρώπη. Η Triton επιδιώκει να συμβάλει στην οικοδόμηση καλύτερων επιχειρήσεων μακροπρόθεσμα. Η Triton και τα στελέχη της επιθυμούν να είναι πράκτορες θετικής αλλαγής προς βιώσιμες επιχειρησιακές βελτιώσεις και ανάπτυξη.
Οι 38 εταιρείες που βρίσκονται σήμερα στο χαρτοφυλάκιο της Triton έχουν πωλήσεις περίπου 14,9 δισ. Ευρώ και περίπου 72,000 εργαζόμενους.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *